...
23. 06. 2021

Maugli zmagal Pokal Makoter, Hanžekovičev memorial dobil Prime MS

Prve dirke v Ljutomeru v znamenju domačinov - Pokal Makoter osvojil Maugli, v Hanžekovičevem memorialu najboljši derbist Prime MS.

Maugli nadaljuje z odličnimi nastopi. V Ljutomeru je osvojil prestižni Pokal Makoter. Foto: Stash Rudolf

Maugli je v renomirani dirki za Pokal Makoter nasledil trikratno zaporedno zmagovalko Vittorino Jet, ki je letos osvojila tretje mesto. Odlični 5-letnik iz hleva Sagajevih je odlično formo iz tujih hipodromov uspešno prenesel tudi na domača tla in v napeti končnici premagal svojo 'prijateljico' Analin. Dan je zaznamoval tudi Memorial za Mirka Hanžekoviča, ki ga je dobil 4-letni Prime MS pred Marion Markom in Malvazijo B Tomažič.

Prva dirka - pokrovitelj: KMETIJSKA ZADRUGA PTUJ z.o.o

V prvi dirki sporeda je domače občinstvo navdušila Mojca Nushol, ki se je veselila svoje prve zmage po 20 letih! Dosegla jo je s sijajnim nastopom s svojo kobilo Oreo (Onore dei Sogni - Okta Vita), za katero skrbi in jo trenira njena hči Janica.

XPR38210
Orea in Mojca Nushol. Foto: Stash Rudolf

Kot je po dirki poudarila voznica, je prav Janica najbolj zaslužna, da se je lahko po dveh desetletjih znova veselila zmage med kasaško elito. Drugo mesto je pripadlo še eni voznici, letošnji Agati, Darji Antolin s konjem Antom, tretji je bil Rene Hanžekovič s konjem Lord of the Night. Orea je dosegla zelo dober kilometrski čas 1:20,0 na srednjo distanco in napovedala hitre čase na vedno odlično pripravljeni ljutomerski stezi.

Druga dirka - pokrovitelj: PROKAVAL d.o.o.

V drugem dejanju dirkalnega dne je na odlično lansko sezono spomnila Dear Abby (Impeto Grif - Dinica), saj je končno sestavila nastop, s kakršnim je osvojila lansko prvenstvo 3-letnikov. Do zanesljive zmage jo je pripeljal Viktor Dolinšek, ki jo je vozil tudi lani v prvenstvu. Abby je tako še pravi čas našla prave občutke na stezi, na katerih bo poskusila graditi formo vse do derbija. Drugo mesto je osvojila Lady Princess, ki kljub odličnim uvrstitvam kar ne najde poti do zmage, tretja pa je bila Briljantina Peška, ki prav tako kasa čedalje bolje. Čas zmagovalke: 1:20,5.

Dear Abby
Dear Abby in Viktor Dolinšek. Foto: Stash Rudolf

Tretja dirka - pokrovitelj: MESARSTVO OBLAK d.o.o.

V tretji dirki je znova zablestel 6-letni Fjori (Equinox Bi - Fenita). Dosegel je že svojo 7. karierno zmago in to v stilu, s pravo simultanko. S sijajnim nastopom, v katerem ni konkurenci niti za trenutek prepustil vodstva, je dosegel fantastičen čas in nov rekord na srednjo distanco 1:16,4, kar je bilo, kot se je kasneje izkazalo, dovolj za izenačen najboljši čas dneva, ki si ga je delil z zmagovalcem Pokala Makoter. Vozil ga je njegov rejec in lastnik Saša Seršen. Drugo mesto je po zmagi v Lenartu svojemu zbiru uvrstitev dodala Donina, tretji pa je bil veteran Luxus, ki s takimi nastopi dokazuje, da še ni za v "staro šaro".

Fjori
Fjori in Saša Seršen. Foto: Stash Rudolf

Četrta dirka - pokrovitelj: VITA ŠPINDLER d.o.o.

V četrti točki smo videli prvi izmed dveh štartov iz obrata. Najbolje se je znašel še en, pogosto ob zvenečih hlevskih kolegih nekoliko zapostavljen Sagajev as, Magic Look (Look de Star - Manisha Vita). Najboljši voznik lanske sezone, ki suvereno maršira proti novemu naslovu, Janko Sagaj, ga je suvereno pripeljal do nove zmage, že njegove desete v karieri. Na drugem mestu je končala Fauna V, tretji pa je bil Lotmerk OZT, s čimer je Rene Hanžekovič še tretjič v dnevu končal na stopničkah.

Magic Look
Magic Look in Janko Sagaj. Foto: Stash Rudolf

Peta dirka - Spominska dirka Mirka Hanžekoviča - pokrovitelj: Občina Veržej

V prvem vrhuncu prvega ljutomerskega kasaškega dogodka leta so se pomerili 3 in 4-letni kasači. Memorial Hanžekovič že od svoje prve izvedbe velja za enega prestižnejših nastopov za mlade konje in kljub številčno malce manj zasedeni dirki, smo tudi tokrat lahko spremljali nekatere najboljše konje svoje generacije. Zmago je tokrat odnesel Prime MS (Turbo Sund - Principessa Ovi) z Mitjem Slavičem. Prime vsekakor velja za prvega favorita za letošnji derbi, saj je ob dveh letošnjih zmagah v Sloveniji svoje kvalitete dokazal tudi že na Madžarskem. Da konkurenca ne bo mirno gledala Primea v derbiju je znova pokazal Marion Mark, ki mu je "zvesto" sledil in končal na drugem mestu. Nekoliko več je zaostala Malvazija B Tomažič na tretjem.

Prime MS in Mitja Slavič.
Prime MS in Mitja Slavič. Foto: Stash Rudolf

Šesta dirka - Pokal Janka Makoterja - pokrovitelj: Makoter d.o.o.

V Pokalu Makoter, eni največjih dirk sezone za konje v "odprti" konkurenci, je Vittorina Jet načrtovala svojo četrto zaporedno zmago. Že s tremi je dosegla uspeh brez primere (po dve zaporedni zmagi sta sicer v zgodovini te dirke zabeležila že Tubbe Be in Lewis OM), četrta pa bi bila zares fenomenalen dosežek. Vittorina na koncu ni bila prav daleč, a je premoč vendarle morala priznati mlajšima tekmecema. Dvoboj za zmago v zadnjih metrih se je namreč odvil na relaciji Analin - Maugli (El Nino - Manisha Vita) in uspešnejši je bil slednji. Dosegel je čas 1:16,4, kar je bil poleg Fjorijevega, najboljši čas dneva. Janko Sagaj je tako dosegel še svojo drugo zmago dneva, skupaj pa že deveto letos. Pred drugouvrščeno voznico v seštevku Darjo T. Dolinšek ima že šest zmag prednosti, ob neverjetni formi njegovih varovancev pa je zares težko verjeti, da ga bo v drugi polovici leta kdo sposoben prehiteti. Četrto mesto je pripadlo Jonni Go, peto pa Didier Bleuju.

Maugli, Pokal Makoter
Maugli in Janko Sagaj. Foto: Stash Rudolf

Sedma dirka - pokrovitelj: BUDWEISER EXPORT – IMPORT S.R.O.

Izjemno zanimiva je bila tudi zadnja dirka, v kateri je največ spretnosti pokazal mladi Marko Slana. Z odlično vožnjo je svojemu varovancu Pellu (Gerd November - Petrana Lobell), sicer iz hleva Franca Novaka, pridirkal njegovo šele drugo zmago kariere. Na drugem mestu je znova končala Darja Antolin, tokrat z Ardnasom, tretja pa je bila Diza DŽ, ki tako ne neha nizati dobrih rezultatov v letošnji sezoni.

Pell in Marko Slana.
Pell in Marko Slana. Foto: Stash Rudolf.

Naslednje kasaške dirke bodo 4. julija v prestolnici na hipodromu Stožice.

foto: Stash Rudolf

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant