...
21. 12. 2022

Trden odnos z lastnikom zmanjšuje nivo stresa

Izsledki raziskave.

Nove situacije so za konja manj stresne, če ima trden odnos z lastnikom.

Vsi, ki se ukvarjamo s konji, vemo, da je vez med konjem in njegovim človekom lahko izjemno močna. Medsebojno zaupanje, ki se vzpostavi ob pravilnem delu, lahko pozitivno vpliva na konjevo sposobnost učenja in napredovanja.

Nedavna raziskava je potrdila, kar vestni lastniki konj že vemo – nove situacije so za konja manj stresne, če ima trden odnos z lastnikom in zaupanje v ljudi. Za razliko od drugih domačih živali je pri konjih precej bolj pogosto, da v svojem življenju zamenjajo več lastnikov. Prav tako ima povprečen konj v vsakdanjem življenju opravka z več kot le eno osebo – z oskrbnikom, jahačem, lastnikom, trenerjem ...

praksa odnos1

Od konj se tako pričakuje, da se bodo pravil lepega vedenja držali ne glede na to, kdo drži povodec. Tako kot ostale udomačene živali se je tudi konj tekom zgodovine naučil izjemno učinkovite komunikacije z ljudmi. Njihova sposobnost zaznavanja človeških čustvenih stanj in branja telesne govorice  je konjem omogočila, da so iz delovnih živali postali človekovi partnerji, tako s športnega kot z ljubiteljskega vidika.

Besedilo in foto: Katja Porenta EEBW

Več preberite v novi številki Revije o konjih.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant