...
17. 06. 2022

Udar's v Trstu prekinil triletno sušo

O nastopih naših legionarjev

Udar's je pod novim lastnikom in trenerjem Romanom Jerovškom kot prerojen. V Trstu je dosegel svojo petnajstvo zmago. (Foto: Ippodromo Montebello)

9-letni Udar's je lanskega novembra zamenjal hlev. Od svojega dolgoletnega trenerja in lastnika ter hkrati našega najstarejšega aktivnega tekmovalca Iveta Dovžana se je preselil v hlev enega najuspešnejših gorenjskih trenerjev. Pri Romanu Jerovšku, ki je vanj verjel, se je začel preporod, plod katerega je velika zmaga v Italiji.

Udar's, sicer kasač italijanskega registra, vzrejen v hlevu Alojza Novaka iz Šentjerneja, je svojo tekmovalno kariero pričel leta 2016 kot 3-letnik. Z njim je tekmoval že takrat naš najstarejši voznik Ive Dovžan in že v prvi sezoni sta dosegla kar 4 zmage. Ob tem sta bila še enkrat druga, vse ostale nastope pa bila diskvalificirana. Udar's je več kot dokazal svoj talent in hitro sta se prebijala v višje kakovostne skupine.

Udar's

Udar's dobiva svojo 15. dirko v karieri. (Foto: Ippodromo Montebello)

Naslednje leto sta dosegla dve zmagi, sledilo pa je leto 2018, ko sta slavila kar 5-krat. Leta 2019 sta svojemu kontu dodala še tri zmage, nato pa v naslednjih dveh sezonah, večinoma z dirkami v najmočnejši slovenski kakovostni skupini, nista več našla zmagovitih občutkov. Skupaj sta tako dosegla 14 zmag, kar 15 drugih in devet tretjih mest. Ive se je počasi pričel ozirati za mlajšimi konji, njegov klubski kolega Roman Jerovšek pa je v izkušenem kastratu videl še precej potenciala.

Sezono sta Jerovšek in Udar's letos pričela s tretjim mestom v Trstu, nato pa ga je Roman dvakrat zaupal tudi svojemu nečaku Jaki Blažu, ki je letos pričel s tekmovanji. Jaka je odlično odpeljal predvsem na domačem komendskem ovalu, kjer sta se z Udar'som veselila odličnega tretjega mesta.

Udar's

Udar's pred Urus Cafom (št. 4) in Golden Avenue (št. 7). (Foto: Ippodromo Montebello)

Zadnjega maja je v Trstu znova nastopil Roman in dosegel obetavno četrto mesto, ki je s časom 1:17,0 nakazovalo, da je mogoče dozorel čas, da Udar's po sezoni 2019 vknjiži prvo zmago. In res, preteklo nedeljo, ko so slovenski vozniki večinoma tekmovali v Šentjerneju, se je Roman odločil za pot v Trst in na velikem Gran Premio tekmovalnem dnevu svojega varovanca pripeljal do sijajne zmage s časom 1:16,4. Na drugem in tretjem mestu sta končala še dva slovenska asa, oba predstavnika Kobilarne OZT - Urus Caf in Golden Avenue.

Oslo Grand Prix osvojil Stoletheshow

V nedeljo je na Norveškem potekal največji tekmovalni dan sezone z Grupa I dirko Oslo Grand Prix. Slavil je izjemni Stoletheshow s Frodejem Hamrejem.

Prvi favorit San Moteur je na startu zagalopiral in precej zaostal. Dirko je povedel Stoletheshow, ki vse od prihoda v Hamrejev hlev kaže odlične nastope. Suvereno je vodil vse do cilja in slavil s skoraj petimi dolžinami prednosti. Za njim je tokrat sedel kar trener Hamre, potem ko je njegov standardni voznik Björn Goop pričakovano izbral glavnega favorita San Moteurja. Slednji je pokazal, da mu je galop na štartu zagotovo odnesel prestižno zmago vredno več kot 100.000 evrov, saj je po izjemnem slalomu na koncu nadoknadil velikanski zaostanek in zasedel drugo mesto.

Tretji je bil, prav tako nekoliko presenetljivo, Cicero T. G., preostali favoriti pa so končali zadaj Admiral As peti, Bengurion Jet mesto za njim, čisto pri repu uvrščenih pa Cokstile in Upstate Face.

Zmagovalec, 7-letni potomec Dream Vacationa, je iztekel fenomenalnih 1:10,4 na 2100 metrov.

Slovenca v Oslu in nov rekord Froda S

Na največji norveški kasaški dan smo imeli tudi Slovenci dva svoja predstavnika - med konji je naše barve imenitno branil Frodo S s petim mestom na 3160 metrov dolgi distanci s fantastičnim rekordom 1:15,0, med vozniki pa smo imeli Petra Zadela v zadnji dirki s srbskim konjem Spinalom AT. Zasedla sta zelo dobro tretje mesto.

Frodov čas je tudi nov državni rekord na distancah 3000 metrov in več, ne glede na obliko štarta. Dodatni tisočak zaslužka tudi pomeni, da se Frodo S nezadržno bliža magični meji 100.000 evrov.

Falanga slovenskih legionarjev na Švedskem, debi Marion Marka

Na Švedskem je vse več slovenskih kasačev, ki redno nastopajo, v preteklem tednu pa je naš zdomec Peter Zadel kar dvakrat sedel za domačega konja. Kljub galopu je preteklo soboto do četrtega mesta pripeljal Virginio Dream, ki jo je lastnik Kjell Hedvall po nekaj letih dirkanja v Sloveniji odpeljal na Švedsko in za njo skrbi Ireén Lycken. V dveh letih na severu je dosegla eno zmago ter po tri druga in tretja mesta.

Peter je nato v četrtek, 16. junija, sedel še za lanskim zmagovalcem derbija Primeom MS, ki je tekmoval v Abyju. Bila sta peta s sijajnim časom 1:15,4 na 2140 metrov, v isti dirki pa kljub prijavi iz zdravstvenih razlogov ni nastopil Satchmo MS.

Janko Sagaj in Marion Mark

Marion Mark, ki se je iz hleva Sagajevih preselil na Švedsko, bo prvič za nove lastnike nastopil v nedeljo. (Foto: Jošt Dolinšek)

Medtem je debitirala tudi Tera, a žal precej nespodbudno, veliko več pa je pokazala Denisa, ki je doživela krstni nastop v dirkah pod sedlom. Z jahačico Jenny Brunzell sta bili četrti kljub težavam z galopom. Verjetno bi brez teh nevarno ogrozili celo zmago. Dosegli sta čas 1:18,3 na 2140 metrov.

V nedeljo bo svoj prvi švedski nastop opravil tudi Marion Mark, sicer drugouvrščeni lanskega slovenskega kasaškega derbija, ki se je k trenerki Marii Törnquist preselil letošnjo pomlad.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant