...
25. 06. 2022

Maugli ponovil uspeh v memorialu Makoter

Maugli in Night Dancer osvojila spominski dirki v Ljutomeru

Maugli je prvo letošnjo zmago dosegel v prestižnem memorialu Makoter. (Foto: Staš Rudolf)

Izjemen kasaški dan na hipodromu Ljutomer. Množica več kot 1200 gledalcev je v prijetnem poletnem vremenu opazovala zelo zanimive in izenačene dirke. Velika junaka pa Maugli (El Nino - Manisha Vita) ter Night Dancer (Robert Bi - Nedra di Quatro), ki sta osvojila memoriala Makoter in Hanžekovič. Prvo ime med vozniki pa nesporno Janko Sagaj s štirimi zmagami!

Hanžekovičev memorial se je razpletel po željah enega glavnih favoritov za letošnji derbi. Govorimo seveda o adutu lastnice Zale Sedej Kocmut Night Dancerju, ki je z Milanom Žanom še tretjič letos ugnal vse konkurente. Drugo mesto je osvojil Marko Slavič z Vukosavljevičevo Under Presure (Legendary Lover K - Uakea), tretja pa je bila Maya Viva (Banker Hall - Manisha Vita). Žan je po dirki izpostavil, da je vedno velika čast slaviti v dirkah, namenjenih velikim kasaškim entuziastom, kakršen je bil tudi Mirko Hanžekovič, o konju pa, da ima še kaj za pokazati. Night Dancer je trenutno poleg Premala MS prvi favorit za letošnji derbi. Lep rezultat se je nasmihal sicer tudi do ciljne ravnine vodilnemu Real Dealu, ki pa je bil zaradi galopa v zadnjih 200 metrih diskvalificiran.

Night Dancer

Night Dancer nadaljuje z odlično formo pred derbijem. (Foto: Staš Rudolf)

V memorialu Makoter pa je svoj prvi veliki trenutek letošnje sezone dočakal trenutno verjetno najboljši slovenski konj na domačih tleh Maugli. Po dveh neuspehih v tujini, je tokrat osvojil tudi prvo sezonsko zmago, ki je močno razbremenila pritisk, ki se je ustvaril po zadnjih galopih. Saga je, čeprav je bila to že tretja od štirih zmag dneva za najboljšega voznika pri nas, še največ besed namenil podrobni analizi neuspešnih nastopov v Avstriji in na Madžarskem.

Maugli je s ponovitvijo uspeha postal četrti konj z vsaj dvema zmagama v memorialu Makoter - pred njim je to uspelo Tubbe Beju, Lewisu OM ter Vitorrini Jet. Prav slednja je znova pokazala odličen nastop in končala kot tretja, pred njo pa se je vrinil še, nekoliko presenetljivo, Black Rock Glory, ki ga je tokrat vozil Mitja Slavič.

V preostalih dirkah smo videli dominanco domačega kluba. Že v prvi točki sporeda je namreč zmaga ostala v KK Ljutomer in sicer po zaslugi Bure (Egon Lavec - Bagheera de Vouede), ki je premočno slavila v dirki za kasače brez zmage v karieri. Drugo mesto je osvojila Unca (Banker Hall - Una des Vauchaux), tretja pa je bila Hastalavista Baby (Village Mystic - Hypnotica OZ).

Janko Sagaj je dosegel kar štiri zmage. (Foto: Staš Rudolf)

V drugi dirki dneva je svoj pohod na poker zmag pričel Janko Sagaj, ki je bil najboljši z Victory Soul Manom (Owen CR - Viva Vita), ki je ponovil zmago iz Šentjerneja. Drugo mesto je pripadlo Lady Princess (Always King - Lady Luna), ki je prikazala najboljšo predstavo letos, tretji pa je bil Pell (Gerd November - Petrana Lobell).

V tretji dirki je prvo zmago sezone zabeležila Dear Abby (Impeto Grif - Dinica), ki je z Darjo T. Dolinšek svoje konkurente "ubila" s tempom. Tega ni popuščala vse od silovitega štarta do cilja. Drugo mesto je trdno držal in že nameraval napasti tudi zmago Lotmerk OZT, a žal v ciljni ravnini zagalopiral. Kot drugi je tako cilj prečkal Floto (Mystical Crown - Frisa), tretja je bila Foka (Saxo de Vandel - Fenita).

Tudi v četrti dirki je slavil Sagaj in sicer z Don Saxojem (Saxo de Vandel - Dinka), za katerega je to že četrta zmaga sezone, s čimer je na vrhu lestvice po zmagah med slovenskimi kasači. Dirko je dobil zlahka, brez resnega odpora konkurentov v skupini do 25.000 evrov kariernega zaslužka. Drugo in tretje mesto sta si razdelila Amarena Como in Louise Luna (Yankee Slide - La Luna).

Dear Abby zmaguje prvo dirko letos pred več kot 1200 gledalci v Ljutomeru. (Foto: Staš Rudolf)

V zadnji dirki dneva je iz mesta najboljši štart uspel Djangu (Always King - Denita BJ), ki je nato vodil vse do nekaj metrov pred ciljem. Tam mu je za svojo četrto zmago načrte prekrižal Janko Sagaj z Maharajahom (Lester - Meggy), ki je slavil šele po ogledu fotofiniša. Tretje mesto je zasedla Sony Coctail (Coktail Jet - Sončni Žarek).

Naslednje dirke so v nedeljo v Lenartu.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant