...
17. 04. 2022

V Ljutomeru se začenja sezona 2022

Kasaške dirke na velikonočni ponedeljek se vračajo prvič po letu 2019.

Velikonočni ponedeljek bo gostil uvod v kasaško sezono. Po dveh zakasnelih pričetkih zaradi epidemije koronavirusa v sezonah 2020 in 2021, se prvič po letu 2019 znova vračamo na nekoč tradicionalni termin za prve kasaške boje. Prleška prestolnica bo priča petim točkam sporeda, v katerih se bo pomerilo 35 konjev, med kasaškim programom pa bodo opravili tudi rez potomke najstarejše trte iz mariborskega lenta, ki raste v padoku našega najstarejšega hipodroma.

XPR38182

Ljutomerski hipodrom gosti uvod v sezono 2022.

V prvi točki se bo pomerilo šest kasačev, polovica izmed njih je letošnjih derbistov. Največ je doslej pokazal Pierre, ki je lani dosegel dve zmagi. Ostali bodo lovili svojo prvo, med njimi tudi brat lanskega zmagovalca derbija Primea MS - Premal MS, potomka zmagovalke prvenstev 2- in 3-letnikov Lil Kim - Lil Uzi, ter potomec zmagovalke derbija 2015 Lotte Lennox. Tudi Olja in Lord Of The Night se lahko pohvalita z izjemnim rodovnikom, zato lahko z gotovostjo trdimo, da bomo na delu spremljali bodoče zvezde slovenskih kasaških stez.

V drugi dirki so zbrani že izkušenejši kasači, med katerimi jih je kar nekaj lani zabeležilo zmago: Django, Mon Ami Peški, Bonaparte Peški, Victory Soul Man, Maharajah in Iron Road. Dobro formo sta pokazala tudi Anto ter Sony Coctail, vse naštete pa bo poskusila presenetiti tudi Nancy Di Genio.

Po rezu najstarejše trte sorte žametna črnina ali modra kavčina z mariborskega Lenta se bodo pomerili kasači v dirki za pokal dr. Antona Korošca ob 150-letnici njegovega rojstva. Peterici lanskih zmagovalcev, Lady Princess, Laosu, Foki, Brandyju in Boaz Nas, se bodo zoperstavili Malvazija B Tomažič ter predstavnika občine pokroviteljice dirke Crista in Champion VJ.

Predzadnja točka sporeda bo preizkušnja zelo izkušenih kasačev. Med peterico najdemo imena kot so Dear Abby, lani tretja v derbiju sicer pa prvakinja triletnikov leta 2020, Planet, šestkratni zmagovalec z najboljšim osebnim rekordom v dirki 1:15,1, domači adutki Louise Luna ter Fauna V ter nenazadnje tudi Don Saxo, ki je pred nekaj dnevi z odličnim tretjim mestom v Trstu sijajno otvoril novo sezono.

V odprti dirki bomo kasače spremljali s štartom iz obrata. Na prvi distanci se bodo v boj pognali Aquila Jet, Abbadia, Dante MS, Udar's ter Lotmerk OZT, na drugi pa jih bosta skušala ujeti renomirana domača asa Didier Bleu, nekdanji konj leta, ter Tars Stars, oba sicer prvi in drugi v lanskem šampionatu. Omeniti velja še, da bo voznik Udar'sa Jaka Blaž doživel ognjeni krst na uradnih dirkah. Nadebudnemu vozniku, ki ga gotovo čaka dolga in uspešna kariera, je vajeti zaupal Ive Dovžan, naš najstarejši aktivni tekmovalec.

Sezona se bo nato nadaljevala 8. maja v Ljubljani, nato sledijo prireditve v Komendi, Šentjerneju in Krškem.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Under Presure osvojila Juhantov memorial

Nevia Viking in Mario Moleh v Komendi dosegla prvo zmago kariere.

Epidemija debelosti pri konjih – problem ali ne?

Veliko ljudi ob pogledu na konje sredi prostranega živo zelenega pašnika prevzameta mir in veselje; nekakšna romantična predstava o tem, kako naj bi konji živeli, na prostranih pašnikih, v čredi. Na žalost pa se vedno bolj izkazuje različnost med konjevim primarnim življenjskim okoljem in življenjskim prostorom, ki mu ga nudimo ljudje. Ena od posledic te različnosti je tudi prekomerna telesna teža domačih konj.

Uporaba in koordinacija dejstev

V vsakem priročniku o učenju jahanja se dejstva delijo na tri kategorije: delovanje teže, nog in rok oz. vajeti. Kot gre teorija, tako se tudi v praksi dejstev učimo sistematično in vsakega posebej, preden jih povežemo v delujočo celoto.

FEI Solidarity

Med 7. in 10. aprilom je v Centru konjeniške delavnosti Matej in M hotelu v Ljubljani potekal seminar za trenerje in sodnike v dresuri. Seminar sta vodila izkušeni mednarodni sodnik Péter Hanságy ter bivša profesionalna tekmovalka in odlična trenerka dresurnega jahanja Larasati Geding. Izobraževanju je prisostvovalo devet trenerjev, osem sodnikov in dvanajst jahačev, ki so pod budnim očesom obeh tujih strokovnjakov napredovali iz dneva v dan.

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant