...
18. 04. 2022

Množica gledalcev v Ljutomeru pospremila prvih pet zmagovalcev sezone 2022

Prvi zmagovalec sezone postal Premal MS iz KK Ljutomer.

Premal MS in Mitja Slavič, zmagovalca prve letošnje dirke v Ljutomeru. (Foto: Marsel Filipič)

Kljub hladnemu in rahlo vetrovnemu vremenu se je na velikonočni ponedeljek na prleškem hipodromu v Ljutomeru zbralo veliko, skoraj 1000 gledalcev. Videli so lahko prvih pet dirk nove kasaške sezone, čisto prva letošnja kasaška dirka v Sloveniji pa je pripadla Mitji Slaviču. Ta je slavil s svojim novim adutom po imenu Premal MS. Slavič je že na slavnostni 9. kasaški akademiji pred enim mesecem napovedal, da bo Premal MS njegov as v letošnjem derbiju, kjer bo skušal ponoviti lansko zmago.

Premal MS (Dream Vacation - Principessa Ovi) je v dirki najmanj izkušenih konj vodil od štarta do cilja in tako, enako kot njegov brat Prime MS, lanskoletni zmagovalec derbija, že v prvem nastopu prišel do prve zmage. Drugo mesto je osvojil Lennox z Brankom Seršenom, ki prav tako kot Premal zastopa barve Kasaškega kluba Ljutomer. Tretje mesto sta osvojila gosta iz Šentjerneja, Pierre in Lana Zrinjanin.

V drugi dirki je po sijajnem finišu prvo letošnjo zmago zabeležila voznica Darja Krelj iz Komende, ki je slavila s svojim Iron Roadom (Freiherr As - Illy Road). Na drugem mestu je končal domačin Victory Soul Man z voznikom leta 2021 Jankom Sagajem, tretja pa je bila še ena predstavnica nežnejšega spola Ajda Gorenc iz KK Stožice, ki je vozila Mon Ami Peškega.

Po drugi dirki je častni član domačega kasaškega kluba mag. Janez Slavič opravil rez potomke najstarejše trte na svetu iz mariborskega Lenta, ki že tri leta rase na ljutomerskem hipodromu. Slavič je naš najstarejši kasaški klub vodil tri desetletja, lani pa je žezlo predal naprej in je odslej častni član kluba. Pri rezu so se mu pridružile tudi tri vinske kraljice, Vinska kraljica Ljutomera, Martina XX, Tina Pregrad, Vinska kraljica DV Mala Nedelja, Martina XI, Nuša Novak in 12. Vinska kraljica Radgonsko-kapelskih goric, Taja Zupan.

Rez trte

Rez trte. (Foto: Prlekija on net)

V tretji dirki pod pokroviteljstvom občine Sveti Jurij ob Ščavnici so kasači tekli za pokal dr. Antona Korošca. Počastili so namreč jubilej, 150-letnico rojstva tega velikega politika, ki je pomembno vplival na razvoj slovenske zgodovine in že pred 100 in več leti tlakoval pot samostojni državi, ki smo jo dobili šele mnogo kasneje.

Osrednjo dirko je s prepričljivim zaključkom dobil Boaz Nas, italijanski kastrat na vajetih Šentjernejčana Andreja Simončiča. Za Boaza je to tretja zmaga v karieri, dosegla pa sta čas 1:19,8 na srednjo distanco 2100 metrov. Druga sta bila njuna hlevska kolega Brandy in Vesna Šuštaršič, tretje mesto pa je šlo v roke Malvaziji B Tomažič z Borutom Zaletelom s Krima.

V četrti dirki smo videli najhitrejši čas dneva, kar je bilo glede na silovit prvi kilometer tudi pričakovano. Slavila sta Don Saxo (Saxo de Vandel - Dinka) in Janko Sagaj iz KK Ljutomer, ki sta po prevzemu vodstva narekovala silovit tempo, ki je v drugem krogu zlomil preostale konkurente. Čas: 1:18,3. Na drugem mestu sta pristali Dear Abby in Darja T. Dolinšek, ki sta se tja zavihteli, potem ko sta le nekaj sto metrov do cilja vozili še na zadnjem mestu. S silovitim finišem tako lanskoletna tretjeuvrščena v derbiju dokazuje, da je pripravljena za preskok v najvišji slovenski kakovostni razred kasačev. Tretje mesto je v boju dveh domačih veterank Faune V in Louise Lune izvlekla prva z voznikom Brankom Seršenom.

V tako imenovani "odprti" dirki smo videli štart iz obrata. Izmed sedmerice nastopajočih pa je s suvereno predstavo in napadom v zadnjem krogu največ pokazal Didier Bleu (Gruccione Jet - Dinica), ki je tako Darji T. Dolinšek še polepšal že tako uspešen dan. Nekdanji konj leta je v cilj pripeljal s časom 1:19,4 in slavil pred klubsko ter hlevsko kolegico Abbadio z Viktorjem Dolinškom, ki prav tako zastopa barve KK Stožice. Tretja je bila nekoliko presenetljivo, a po dobrem štartu povsem zasluženo Aquila Jet s Kristijanom Podveršnikom.

S petim mesto je v zadnji dirki debitiral Jaka Blaž. Mladi voznik je še ne dolgo tega vozil poni dirke, zdaj pa je že presedlal na kasače in je tokrat z Udar'som doživel ognjeni krst. Kljub nekaj treme sta z izkušenim konjem suvereno odpeljala dirko in dosegla prvo uvrstitev na nagrajena mesta.

Naslednje dirke bodo čez nekaj manj kot tri tedne v Ljubljani na hipodromu Stožice. Pred nami je že eden prvih vrhuncev spomladanskega dela sezone, dirka za pokal mesta Ljubljana.

Posnetek celotnega tekmovalnega dneva:

https://www.youtube.com/watch?v=i49A3y39EkY

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Paco Rui ponovil lanski uspeh v Juhantovem memorialu

Prve kasaške dirke v Komendi po lanskih poplavah

Darja T. Dolinšek z Jerco osvojila svoj tretji pokal mesta Ljubljana

Majske dirke v prestolnici

Horsy Dream z izjemnim rekordom osvojil Eliloppet

Tretje leto zapored zmagal Francoz

Andraž Rumpret je novi predsednik Kasaške zveze Slovenije

Podpredsedniško funkcijo so delegati zaupali Andreju Grilcu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant