...
05. 09. 2021

Prime MS je veliki zmagovalec derbija, Maugliju ljubljanska milja in rekord

Prime MS je zmagovalec 31. slovenskega kasaškega derbija, drugo mesto je osvojil Marion Mark, tretje pa Dear Abby.

Za Primea je to 7 zmaga v 9 nastopu kariere, potomec Turbo Sunda in Principesse Ovi pa postaja nov super šampion iz hleva Slavičevih. (foto: Boris Vranić)

Na ljubljanskem hipodromu Stožice se je danes zbralo preko 4000 gledalcev, ki so bili priča pravemu kasaškemu spektaklu. V prijetnem sončnem vremenu so videli tudi dva rekorda - rekord derbijev in najboljši čas, kadarkoli iztečen na slovenskih hipodromih. Zmaga v derbiju in s tem lovorjev venec je pripadla Mitji Slaviču iz Ključarovcev, ki je tako po treh drugih mestih končno dočakal prvo zmago v največji dirki. V ljubljanski milji, kjer so se pomerili najboljši domači in uvoženi konji, pa je slavil Peter Zadel ml. s fantastičnim Mauglijem.

Osrednja prireditev sezone v organizaciji Kasaškega kluba Stožice in Kasaške zveze Slovenije je privabila več tisoč radovednežev. Ti so bili priča sijajnim dirkam, čas pa so si lahko krajšali s stavami, bogato gostinsko ponudbo, otroci pa s pestrim otroškim programom.

Mitja Slavič in Prime MS velika zmagovalca 31. slovenskega kasaškega derbija.

Glavna točka tekmovalnega programa je bil 31. slovenski kasaški derbi. Za prva favorita sta veljala Prime MS in Mitja Slavič iz znane kasaške družine Slavičevih. Njegov oče Marko Slavič je zmagal že pet slovenskih derbijev ter enega jugoslovanskega, ded Marko Slavič st. pa je bil kar petkrat najboljši v nekdanji Jugoslaviji.

Mitji se je derbi doslej vztrajno izmikal, saj je bil že trikrat drugi in enkrat tretji. Takoj po štartu sta se podala v vodstvo in tam odpeljala celotno distanco 2600 metrov. V zadnjem krogu se mu je ob bok pridružil Marion Mark z Jankom Sagajem, sicer sosedom iz vasi Ključarovci. Oba predstavnika Kasaškega kluba Ljutomer sta precej izenačeno tekmovala skoraj do ciljne črte, a je vendar bil nekoliko močnejši Prime MS.

vbi 3299
Najboljši trije vozniki in rejci v kasaškem derbiju 2021 (od leve Jože Sagaj, Janko Sagaj, Mitja Slavič, Viktor Dolinšek in Darja Dolinšek). Foto: Boris Vranić

Tretje mesto je pripadlo ljubljanski kobili Dear Abby, ki jo je vozil predsednik Kasaškega kluba Stožice Viktor Dolinšek. Zanj je to že tretje tretje mesto v derbijih.

Ob tem je padel tudi rekord derbijev, ki zdaj znaša v kilometrskem času 1:16,9.Slavič je ob podelitvi, kjer je najboljšim pokale predal ljubljanski župan Zoran Janković, povedal: "Ko je Janko Sagaj napadel, sem se malce ustrašil, da je znova dnevna forma na derbi dan malce slabša, kar se mi je v preteklosti že zgodilo. Res pa je, da je Marion očitno v zadnjih tednih zelo dvignil formo." Na četrtem mestu sta derbi končali Ajda Gorenc in Rio Flora, peti pa je bil Palattin z Milanom Žanom.

Posnetek 31. slovenskega kasaškega derbija:

Ljubljanska milja in nov rekord slovenskih hipodromov - v glavni vlogi pa virtuoz Maugli

V drugi največji dirki imenovani ljubljanska milja so se pomerili najboljši domači in uvoženi kasači, zmaga pa je znova odšla v Ključarovce, saj je slavil brat drugouvrščenega konja iz derbija, Maugli. Janko Sagaj je sicer konja pred nekaj tedni prodal in zdaj teče za barve lastnika Dejana Bačića iz Srbije, v sulkiju pa je danes sedel Peter Zadel mlajši.

vbi 3113
Peter Zadel ml. je Mauglija popeljal do velike zmage in rekorda (foto: Boris Vranić)

Po dirki je Zadel dejal, da je v svoji karieri sedel že za skoraj 1000 kasači, a meni, da je Maugli eden izmed dveh ali treh najboljših, kar jih je kadarkoli vozil. Maugli, ki ga še vedno trenira Sagaj, je postavil nov rekord slovenskih hipodromov - miljo je namreč pretekel s kilometrskim časom 1:13,2, kar je evropsko primerljiv rezultat. Zadel je ob tem še poudaril, da se v Sloveniji verjetno sploh še ne zavedamo dobro, kako dober konj je Maugli.

Drugo in tretje mesto sta osvojila konja iz hleva Zvonka Osterca iz Križevec pri Ljutomeru Krack du Clocher in lanskoletni zmagovalec ljubljanske milje Take Me Home z voznikoma Vitom Šadlom in Paolom Scamardello.

VN Ljubljane za pokal ljutomerskega kasača osvojil Fjori!

Dirka VN Ljubljane za pokal ljutomerskega kasača pričakovano v roke Fjoriju! Odlični 6-letnik je dosegel še peto zmago sezone in potrdil odlično formo, s katero letos znova serijsko zmaguje. To je že njegova enajsta zmaga kariere in druga zaporedna v veliki nagradi Ljubljane za pokal ljutomerskega kasača.

Po dveh zaporednih zmagah Peterke I je tako tudi Fjori prestižno dirko odnesel drugič. Vozil ga je njegov rejec in lastnik Saša Seršen. Drugo mesto je osvojil Don Saxo (Janko Sagaj), tretje pa Planet (Alojz Franko).

vbi 6716 2
Fjori in Saša Seršen (foto: Boris Vranić)

Preostali zmagovalci dneva: med dveletniki Pegi in Marko Slavič, med kasači do 500 evrov Luxury Ice in Milan Žan, med kasači z zaslužkom do 1500 evrov Brandy in Vesna Šuštaršič, med kasači z zaslužkom do 5.000 evrov Black Rock Glory in Martin Mars, v dirki iz obrata za konje z zaslužkom do 30.000 evrov Magic Look in Maksimiljana Marinšek ter v dirki francoskih kobil Elisa Gali in Peter Zadel ml.

Poleg devetih kasaških dirk so organizatorji priredili tudi dirko ponijev, kjer so se pomerili otroci. Zmagal je 11-letni Vid Gorenc iz Peči pri Grosupljem s svojo kobilco Srečko.

Posnetke vseh dirk dneva najdete TUKAJ.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Paco Rui ponovil lanski uspeh v Juhantovem memorialu

Prve kasaške dirke v Komendi po lanskih poplavah

Darja T. Dolinšek z Jerco osvojila svoj tretji pokal mesta Ljubljana

Majske dirke v prestolnici

Horsy Dream z izjemnim rekordom osvojil Eliloppet

Tretje leto zapored zmagal Francoz

Andraž Rumpret je novi predsednik Kasaške zveze Slovenije

Podpredsedniško funkcijo so delegati zaupali Andreju Grilcu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant