...
11. 09. 2021

Peter Zadel mlajši: Janko Sagaj je znova dokazal, da je ta trenutek najboljši trener

Intervju z voznikom najhitrejšega konja slovenskih hipodromov - Peter Zadel mlajši priznava, da je rekord plod dela trenerja Janka Sagaja.

Peter Zadel mlajši, ki je med svojim"dopustom" mimogrede osvojil drugi zaporedni srbski derbi, nato pa v domovini še ljubljansko miljo z novim rekordom slovenskih hipodromov, nam je odgovarjal na vprašanja o Maugliju, ljubljanski milji, rekordu in njegovem pogledu na slovensko kasaštvo

37-letnik že 6 let živi , dela in tekmuje kot kasaški trener in voznik na Švedskem, med občasnimi prihodi v Slovenijo pa redoma poskrbi, da svoj razkošni talent predstavi tudi domači publiki. Pred odhodom na Švedsko je njegova bera znašala skoraj 90 zmag, v svojem času na Švedskem pa jih je dosegel skoraj ravno toliko.

Maugli
Maugli je v ljubljanski milji postavil rekord slovenskih hipodromov 1:13,2. (Foto: Boris Vranić)

Ob novem rekordu slovenskih hipodromov, ki ga je za nameček postavil konj slovenske reje, smo se torej pogovarjali z voznikom, ki je za novega lastnika Dejana Bačića iz Srbije in trenerja Janka Sagaja vskočil v zadnjem trenutku. In kot pravi sam, le "dve minuti užival, medtem ko je Maugli vse ostalo opravil sam."

Peter, najprej iskrene čestitke za osvojen drugi zaporedni srbski derbi. Kako ste se znova znašli v Srbiji in kaj lahko poveste o tem serijskem zmagovanju v njihovi največji dirki?

Hvala. Sarah Vaughan AT (kobilo, s katero je Peter zmagal v srbskem derbiju, op. a.) so lastniki poslali že lani jesen na Švedsko, kjer je trenirala in tekmovala v hlevu Riccarda Bianchija. In že prvotni načrt je bil, da se kobila vrne v Srbijo na derbi. Očitno smo tako mi na Švedskem kot trenerski tim v Srbiji v zadnjih tednih pred derbijem opravili dobro delo in kobila je zmagala.

Če se vrneva v Slovenijo. Mnoge je presenetila novica, da boste sedli za Mauglija, za mnoge trenutno najboljšega konja slovenskih hipodromov. Kako je do tega prišlo?

Janko me je kontaktiral v sredo popoldne pred prijavami in odločitev ni bila težka, prej sem sicer imel nekaj pogovorov z drugimi trenerji, vendar nič konkretnega.

pz
Peter Zadel mlajši. (Foto: Boris Vranić)

Kako bi opisali potek dirke in vaše poteze?

Na štartu je bila Hot Coco očitno prehitra, ampak sem vedel, da ji ne smem pustit prepočasnega tempa, sicer lahko zmaga, kljub trenutno še ne najboljši formi. Zato sem napadel po 400 metrih, da je tempo ostal visok, ker sem računal, da je to najugodnejše za mene.

Kaj bi dejali o Janku Sagaju kot trenerju?

Janko je v nedeljo ponovno dokazal, da je ta trenutek daleč najboljši trener. Očitno je svoj način treninga dodelal do te mere, da so konji zares vrhunsko pripravljeni.

Kakšen konj je Maugli, dejali ste, eden najboljših kar ste jih kdaj vozili?

Maugli je dokazal že dostikrat, kako kvaliteten dirkač je. Nenazadnje je dosegel rekord brez priganjanja in še z določenimi težavami v kasu, kar pomeni, da bi z optimalno ali pa maksimalno odpeljano dirko bil po moji oceni še do pol sekunde hitrejši. Poleg tega pa je do sedaj vedno dirkal podkovan in ko bo dirkal bos, bo še bistveno boljši, zaradi boljše tehnike in hitrosti. S temi podatki pa si lahko vsak sam izračuna, kako dober je. Poleg tega, če ga primerjamo z rekorderjem Frodom S, moramo dodati še občutno hitrejše in boljše steze, boljše pogoje treninga, itd.

janko
Janko Sagaj je po mnenju Petra Zadela mlajšega trenutno najboljši trener. (Foto: Boris Vranić)

Menite, da je Maugli boljši od Froda S?

Pred dirko bi absolutno rekel ne, sedaj po dirki pa menim, da verjetno ne zaostaja mnogo. S tem nikakor ne želim zmanjševati veličine Froda! Njegovi rezultati na Švedskem kažejo njegove kvalitete že dolgo, konj je neverjetno dober in bistveno boljši kot si slovensko občinstvo lahko predstavlja. Takšne rezultate ni enostavno doseči, a mislim, da Maugli v podobnih pogojih dela in tekmovanj ne bi zaostajal veliko, če sploh.

Vas je rekord slovenskih hipodromov presenetil, zakaj menite, da je do njega prišlo?

Težko bi rekel da me je presenetil. Vedel sem, da bo Hot Coco verjetno prešla v vodstvo, ne glede na to, da sva z Jankom imela načrt, da povede on s Tars Starsom. Vedel sem pa tudi, da ne smem Hot Coco dovoliti, da ustavi dirko, kajti na počasnejši tempo so lahko na koncu mnogi tako močni kot Maugli. Zato sem po 400 metrih napadel, kljub temu da sem bil prepričan, da bo Davide Nuti odgovoril. Moj plan je bil samo zadosti utruditi Hot Coco, da ne bo imela dovolj moči za finiš, posledično pa tudi ostalo konkurenco, ki je sledila. In ko sem pogledal na štoparico po prvih 500 metrih in videl, da nismo preveč upočasnili naslednjih 500 metrov, sem vedel da bo hitro.
Vsekakor bi na tem mestu rad poudaril, da mislim da nikoli steza v Sloveniji ni bila tako dobro pripravljena kot ta dan. Primerne tekmovalnem trdote (ne za trenirati), predvsem pa ravna in dovolj mokra, kar daje konjem zadosti oprijema.

maugli
Zmagovalna ekipa ljubljanske milje. (Foto: Boris Vranić)

Konkurenca vam ni bila dorasla, menite, da je Maugli toliko boljši od ostalih?

Prvih šest je teklo pod 1.15,0, kar pomeni, da so bili konji pripravljeni na svojih nivojih in da je bila konkurenca precej izenačena. Maugli pa je še enkrat več dokazal, da je zares dober konj.

Za vami sta se zvrstila konja Zvonka Osterca, ki jih mogoče na stopničkah nismo pričakovali, vsaj ne obeh - kako komentirate njun nastop?

Krack Du Clocher je bil točno tam, kjer mu je mesto, ker kaže res dobre predstave že celo leto, Vito Šadl pa je rešil problem slabe številke že takoj na štartu, kar bi lahko bil edini razlog, da ne bi zaključil tako visoko. Me pa je presenetil Take Me Home, očitno se mu forma dviga.

debi2
Zadel: "Zares vsa čast ekipi organizatorjev za odlično organizacijo." (Foto: Boris Vranić)

Kako bi ocenili letošnji derbi?

Derbi je postregel z zares dobro predstavo udeležencev. Prime MS in Marion Mark, pa tudi Dear Abby, so pokazali fantastično predstavo. Ne strinjam se splošnim vtisom, da je reja ogrožena, ker je očitno, da so rejci (ki so seveda rejci za sebe in redijo za svoje potrebe, ne za prodajo, ker tega sistema pri nas ni in ga verjetno nikoli ne bo) ugotovili, da so rezultati bistveno boljši, če delajo z najboljšimi slovenskimi kobilami in pripuščajo dobre plemenske žrebce. In rejska organizacija je po moje kakšen korak za našimi rejci, če namreč pomislimo, koliko denarja so rejci v zadnjih nekaj plemenilnih sezonah namenili samo za nakup semena, lahko ugotovimo, da se nam za rejo ni bati.

Še beseda ali dve o celotnem tekmovalnem dnevu?

Zares vsa čast ekipi organizatorjev za odlično organizacijo. Kasaštvo se dviguje na vseh nivojih v Sloveniji. O takem nagradnem skladu, taki stezi in tako kvalitetnih konjih smo pred par leti lahko le sanjali.

Maugli jutri nastopa v največji madžarski dirki, tudi dirki Grupe III, Marschall Dij. Kako visoko menite, da lahko poseže v močni mednarodni konkurenci?

Mislim, da je jutrišnji Marschall najtežji, odkar jaz spremljam kasaštvo. Konkurenca je res vrhunska. Upam, da bo Maugli dirkal bos, kar ga bo naredilo še boljšega, vendar pa bo potreboval obilo sreče za dober rezultat iz številke 11. Če bo imel srečo in bo prišel do zadnjih 500 metrov z dobro dirko in v dobri poziciji, lahko poseže zares visoko. Ob nesrečnem poteku dirke pa se lahko zgodi, da bo prišel do zadnjih 600 metrov zadaj v skupini in vodilni bo odpeljal zadnjih 500 metrov pod 1.09,0, Maugli pa bi v tem primeru moral nadoknaditi cca. štiri ali pet dolžin zaostanka, pa še to nekje po zunanji liniji, kar pa je enostavno nemogoče. A v dirkah je vse mogoče, odvisno od tempa in poteka. Bomo videli, vsekakor ekipi želim čim boljši rezultat.

Peter, hvala in še mnogo uspehov.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant