...
05. 04. 2023

Zlata pravila dela na lonži

Delo na lonži je pri treningu konja nepogrešljivo, saj nudi odličen način za učenje pravilne drže brez dodatne teže jahača. Osnovni koncept lonžiranja je relativno preprost, vendar gre pravzaprav za pravo umetnost.

Kot odgovorni lastniki konj moramo vedeti, da ima delo na lonži lahko izjemno pozitivne učinke na konjevo telo le, če se pri njem držimo nekaterih splošnih smernic. Zavedati se moramo, da je lonža predvsem pripomoček za učenje pravilne drže, kar pomeni, da je delo na lonži ravno tako pomembno kot delo pod sedlom.

praksa lonza2

Gibanje na krožnici v pravilni drži je za konja težka naloga, zato ne moremo pričakovati, da bo zdravo držo usvojil brez naše pomoči. Med gibanjem na krogu je telo podvrženo centrifugalni sili, na katero se večina konj odzove tako, da se nasloni na notranjo sprednjo nogo, zadnji del premakne navzven in tako ohranja ravnotežje. To postane še bolj očitno, ko je gibanje hitrejše. Na dolgi rok tovrstno gibanje vodi do zakrčenosti in poškodb. Eden izmed pomembnih prvih korakov pri učenju pravilne drže je, da konja naučimo, da sprednji nogi obremeni enakomerno. Šele tedaj lahko namreč pravilno aktivira mišice pod bazo vratu in mišice prsnega obroča ter dvigne sprednji del navzgor med plečnicama, kar je osnova za pravilno držo.

praksa lonza3

Več preberite v aprilski številki Revije o konjih.

Besedilo in foto: Katja Porenta EEBW

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant