...
05. 04. 2023

Marwari

Gotovo ste kdaj že zagledali fotografijo elegantnega vitkega konja z nenavadnimi navznoter zavihanimi ušesi. Prav ušesa so najbolj prepoznaven znak indijske pasme konj marwari.

Pasma Marwari izvira iz regije Marwari v Radžastanu, največji zvezni državi v severozahodni Indiji. Kljub eleganci, nenavadnemu izgledu in vsestranski uporabnosti je bila pasma z večstoletno tradicijo reje sredi prejšnjega stoletja spregledana do te mere, da je bil njen obstoj postavljen na kocko. 

Izvor pasme marwari ni povsem jasen. Predvideva se, da se je pasma razvila iz bojnih konj tamkajšnjih plemen, ki so jih v 16. stoletju križali s konji turkomenskega tipa – te so na območje Indije pripeljali zavojevalski Moguli.

marwari6

Zgodovina prednikov pasme marwari sega v čas Rathorejev, vladarjev pokrajine Marwar v Radžastanu. Sredi neprijaznega puščavskega okolja so bili konji ključnega pomena za preživetje plemena. Že v 12. stoletju so tako Rathoreji sledili strogim selektivnim postopkom vzreje, ki je temeljila na trdnosti in vzdržljivosti njihovih konj. V tistem času so konji veljali za božanska bitja, zato so jih smeli jahati le člani pomembnejših vladarskih in bojevniških družin. Konji so bili za Rathoreje v prvi vrsti spremljevalci v boju, pasma pa je skozi številne bitke in vojne razvila zvest in pogumen značaj. Rathoreji so verjeli, da lahko marwarski konj bojišče zapusti le pod enim od treh pogojev: zmaga, smrt ali prenos svojega ranjenega jezdeca na varno.

marwari4

Več preberite v aprilski številki Revije o konjih.

Besedilo: Sara Primec

Foto: splet

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant