...
05. 04. 2023

Marwari

Gotovo ste kdaj že zagledali fotografijo elegantnega vitkega konja z nenavadnimi navznoter zavihanimi ušesi. Prav ušesa so najbolj prepoznaven znak indijske pasme konj marwari.

Pasma Marwari izvira iz regije Marwari v Radžastanu, največji zvezni državi v severozahodni Indiji. Kljub eleganci, nenavadnemu izgledu in vsestranski uporabnosti je bila pasma z večstoletno tradicijo reje sredi prejšnjega stoletja spregledana do te mere, da je bil njen obstoj postavljen na kocko. 

Izvor pasme marwari ni povsem jasen. Predvideva se, da se je pasma razvila iz bojnih konj tamkajšnjih plemen, ki so jih v 16. stoletju križali s konji turkomenskega tipa – te so na območje Indije pripeljali zavojevalski Moguli.

marwari6

Zgodovina prednikov pasme marwari sega v čas Rathorejev, vladarjev pokrajine Marwar v Radžastanu. Sredi neprijaznega puščavskega okolja so bili konji ključnega pomena za preživetje plemena. Že v 12. stoletju so tako Rathoreji sledili strogim selektivnim postopkom vzreje, ki je temeljila na trdnosti in vzdržljivosti njihovih konj. V tistem času so konji veljali za božanska bitja, zato so jih smeli jahati le člani pomembnejših vladarskih in bojevniških družin. Konji so bili za Rathoreje v prvi vrsti spremljevalci v boju, pasma pa je skozi številne bitke in vojne razvila zvest in pogumen značaj. Rathoreji so verjeli, da lahko marwarski konj bojišče zapusti le pod enim od treh pogojev: zmaga, smrt ali prenos svojega ranjenega jezdeca na varno.

marwari4

Več preberite v aprilski številki Revije o konjih.

Besedilo: Sara Primec

Foto: splet

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Elitlopp 2023 - vse kar morate vedeti

Napoved največje švedske dirke leta Elitlopp

Paco Rui in Night Dancer suverena v prestižnih memorialih

Majske dirke v Komendi

Majska poslastica v Komendi

Prve letošnje dirke v Komendi

Premal MS veliki zmagovalec pokala mesta Ljubljana

Spomladanska kasaška klasika v znamenju nežnejšega spola.

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant