...
22. 04. 2023

Sezona se začenja v Šentjerneju

Prve letošnje dirke pod Gorjanci.

Hipodrom pod Gorjanci bo prizorišče uvoda v kasaško sezono 2023. Po odpovedanih velikonočnih dirkah v Ljutomeru, kjer se žal ni zbralo dovolj prijavljenih konj, so v Šentjerneju vendarle uspeli nabrati dovolj kasačev za 4 kasaške točke sporeda, ob tem pa organizator pripravlja še bogat spremljevalni program, med drugim dirko dvovpreg in poni dirko. Stavni navdušenci bodo na hipodromu na dirke lahko tudi stavili.

Prve kasaške dirke sezone 2023 se bodo pričele ob 14. uri. V prvi točki bodo nastopili kasači z zaslužkom do 2000 evrov, organizator pa je v stavni napovedi izpostavil Montano Peško iz ljubljanskega kasaškega kluba, ki je lani slavila dvakrat in je izrazit favorit te dirke. Na drugo mesto je organizator v napovedi uvrstil domačega aduta Denita, ki bo po solidni lanski sezoni letos naskakoval svojo prvo zmago. Krstni uspeh prav tako čakata še dva, lani že dokazano hitra konja v tej dirki, Dirka DŽ in Maky. Pierre bo po lanski sezoni, v kateri ni uspel slaviti, iskal pota stare slave. Paris Grif, Pjevačica Pelji Me in Orsi bodo skušali dokazati, da so z zimskim delom storili korak naprej in bodo letos konkurenčni za najvišja mesta.

Druga dirka za kasače z zaslužkom prinaša že nekaj zvenečih imen. Tu sta lanska serijska zmagovalca Megy in Night Dancer iz Komende, ki jima bo verjetno največja konkurentka stožiška Olja, lani jeseni dvakratna zaporedna zmagovalka. Dve zmagi je lani dosegel tudi Just A Gigolo, Django pa eno. Oba bosta zagotovo ciljala na nagrajena mesta. Odpisati ne gre niti Bonaparte Peškega, medtem ko je največja uganka tega seznama Dubhe, italijanska štiriletnica, ki se pri nas predstavlja prvič.

Bershka MMS

Berhska je lani kraljevala v Šentjerneju.

V dirki za internacionalne konje brez omejitve zaslužka ni nobenega domačega konja, je pa zasedba zelo dobra. Tu je legendarni Take Me Home, ob katerem bo iz druge vrste konkurente izzval še njegov hlevski tovariš Urus Caf. Oba sta bila zelo dejavna pozimi v Italiji. Tam je dirkal tudi Cristofaro San, ki je po lanskem prihodu v Slovenijo zablestel z več zmagami. Največji domači adut bo Bershka MMS, ki bo skušala izkoristiti številko 1 in lanskim šestim zmagam dodati še eno, takoj na uvodu v sezono. Cupido, Abbadia in Elisa Gali so bili lani zelo dejavni, prva dva tudi pozimi v Italiji, a bodo morali za skalp ostalih kasačev pošteno zavihati rokave.

Zadnja je novost letošnje sezone - dirka povratnikov. V tem primeru gre sicer za večino kasačev, ki so redno nastopali, vsem pa je skupno, da v zadnjem času niso blesteli. Ker v našem športu vsekakor velja olimpijsko vodilo o pomembnosti predvsem sodelovanja, je kasaška zveza to dirko razpisala za konje, ki v dveh letih oz. v zadnjih desetih štartih niso zmagali. S tem želi dati priložnost tudi tistim, ki rezultatsko ne izstopajo.

302157396 5471616272923216 8582093179367717005 n 1

Na sporedu bo tudi dirka ponijev.

Med šesterico organizator sicer največ možnosti pripisuje Malvazi B. Tomažič, ki je vso zimo nastopala v Italiji, poleg nje pa še lanskemu derbistu Ramzesu ter sedemletnemu Iron Roadu, ki je edini na štartni listi lani dosegel zmago. Kot možno presenečenje se omenja 5-letna Ivorie du Dollar, v dirki pa bosta še njena francoska "sošolka" Illusion Si in 11-letna veteranka Patty.

Ob koncu bodo obiskovalci lahko spremljali še dirko ponijev, kjer bo nastopilo 5 otrok, ter dirko kmečkih dvovpreg, v kateri bo tekmovalo 7 parov štirinožcev.

BILTEN za dirke v Šentjerneju - TUKAJ

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant