...
23. 04. 2023

Uroš Bratkovič do prvenca, dvojček Milana Žana

Šentjernej - Denit zmagovalec prve letošnje dirke

Uroš Bratkovič in Denit sta v prvi dirki letošnje sezone dosegla svojo prvo zmago v karieri.

Prve letošnje dirke v Sloveniji so na šentjernejski hipodrom privabile množico gledalcev, ki pa so v sicer sončnem pomladanskem popoldnevu žal videli le štiri kasaške točke. Že takoj prva je pripadla domačinom, saj je svojo krstno zmago v karieri slavil Uroš Bratkovič. V nadaljevanju je dvakrat slavil komendski tekmovalec Milan Žan.

Prvi ovinek prve dirke sezone je žal prinesel prizore, ki jih na kasaških pistah najmanj želimo videti. Nesreča, pri kateri je tekmovalec končal na tleh, se je na srečo vseh vpletenih končala brez resnejših poškodb. V drugem poskusu je vodstvo znova prevzel Pierre z Lano Zrinjanin. Za njim se je parkiral Denit (Always King - Denita), ob boku vodilnega pa je vozil Maky. Ostali so nekoliko zaostali, tudi ena od favoritk Montana Peška. Ob koncu je postalo jasno, da bosta za zmago obračunala polbrata Pierre in Denit. Boj do zadnjih metrov je na koncu dobil Denit iz KK Šentjernej, njegov nekdanji hlevski kolega, ki zdaj pravni barve KK Ljutomer pa je osvojil drugo mesto. Tako za Denita kot za njegovega voznika je to prva zmaga v karieri. Dosegla sta čas 1:19,9.

V drugi dirki je z napadom na nasprotni ravnini tekmece deklasiral Night Dancer (Robert Bi - Nedra di Quattro), ko se je odločil za prehitevanje vodilne Olje, ki je na koncu osvojila drugo mesto, ter Bonaparteja Peškega, ki je bil četrti - mednju se je vrinil še Just A Gigolo. Night Dancer in voznik Milan Žan sta v izrazito taktični dirki dosegla čas 1:24,9.

img 20230423 232304 080

Uroš Bratkovič in Denit.

V tretji dirki je bil znova najboljši Milan Žan, ki je bil lani med vsemi vozniki najuspešnejši na slovenskih hipodromih. Tudi letošnjo je otvoril z dvojčkom, potem ko je v odprti dirki slavil z italijanskim konjem Cristofaro Sanom. Za zmago pred Take Me Homom in domačinko Bershko MMS. Dosegel je najboljši čas dneva 1:18,4.

Milan Žan je na uvodnih dirkah dosegel dve zmagi.

V zadnji dirki sporeda je zmaga odšla na Ig, saj je svojo prvo zmago kariere slavila 4-letna Malvazi B. Tomažič (Impeto Grif - Meina). Z voznikom Borutom Zaletelom sta vso dirko potrpežljivo čakala v zavetrju prleškega predstavnika Ramzesa, nato pa z bliskovitim napadom prevzela vodstvo in zanesljivo slavila. Drugi je bil ravno Ramzes, tretji pa Iron Road.

V poni dirki sta slavili Brina in Neža Gorenc, ki sta sezono začeli tam, kjer sta lansko končali - na vrhu. Lani sta namreč postali skupni zmagovalki poni dirk.

Naslednje dirke bodo 7. maja v Ljubljani.

Foto: Boris Vranić

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant