...
03. 05. 2023

Vernissage Grif - kralj Neaplja

Vernissage Gris ubranil zmago v Lotterii

Alessandro Gocciadoro proslavlja veliko zmago, drugič zapored z neverjetnim 9-letnikom po imenu Vernissage Grif. (Foto: cavallo2000.it)

V Neaplju je potekala tradicionalna, že 74. Gran Premio di Lotteria z nagradnim skladom prek 750.000 evrov. Po nekaj kovidnih izvedbah v oktobru se je letos znova vrnila v tradicionalen prvomajski termin, kot običajno pa smo spremljali tri baterije (predteke) s po devetimi kasači in finale, v katerega so se uvrstili najboljši trije iz vsake baterije. Kar devet predstavnikov je imel na štartu izjemni Alessandro Gocciadoro, ki je na koncu odnesel tudi največji kos pogače in drugo zaporedno zmago, ki jo je ubranil fenomenalni Vernissage Grif.

Kljub kar 660.000 evrov vrednemu finalu letos veliko gostov iz tujine ni bilo. Še lani je dirka privabila velika francoska imena, kot so Jean-Michel Bazire, David Thomain, Franck Nivard ter Šved Örjan Kihlström. Deželo galskih petelinov je letos zastopal praktično le Mathieu Abrivard s "svojim" Vivid Wise AS-om, ki je veljal za prvega favorita.

Prvi predtek dobil Usain Toll

Izjemni Vivid Wise AS je pri devetih letih računal na svojo prvo Lotterio, enega redkih "spomenikov", ki 2,8-kratnemu milijonarju, ki je v 79 nastopih dosegel kar 33 zmag, še manjka. Pred dirko je tudi trener Alessandro Gocciadoro optimistično računal na to, da lahko sijajni potomec Yankee Glidea svojemu neapeljskemu lastniku Antoniu Sommi pridirka eno največjih lovorik italijanskega kasaštva.

Vivid je nastopil že takoj v prvi "bateriji". Na njegovo nesrečo je na štartu ob njem stal sijajni štarter Usain Toll (oče Googoo Gaagaa) mladega in obetavnega italijanskega trenerja, ki deluje v Franciji, Vitaleja Ciotole. Kontroverzni italijanski voznik Vincenzo Dell'Anunziata je po prevzemu vodstva taktično ustavil tempo, Vivid Wise AS se je parkiral na "mrtvi" špuri in v ciljni ravnini sta obračunala za zmago v prvem predteku. Vividu, ki je v preteklih dveh sezonah vselej slavil v svoji predskupini, tokrat ni uspelo in 7-letni Šved je s precej počasnih 1:13,1 odnesel prvo vstopnico za finale. Na tretjem mestu, zadnjem, ki je vodilo v finale, je končal še en od deveterice Gocciadorovih asov, prav tako 7-letni švedski potomec Googoo Gaagaaja Bythebook. Četrti je bil še en "Gocciadorov" - Banderas Bi, ki je poskrbel za kanček zgodovine v tolažilnem finalu.

Drugi predtek v roke Souloyevega Capital Maila

Drugi predtek je bil že precej hitrejši, saj se je končal s časom 1:10,9. Slavil je 5-letni potomec Nad Al Shebe, drugouvrščeni iz predlanskega italijanskega derbija, Capital Mail, ki je trenutno v treningu pri francoskem trenerju Fabrieju Souloyu. Z italijanskim voznikom, ki si prav tako kruh služi v Franciji, Gabrielejem Gelorminijem, sta po 600 metrih zapeljala na "totenšpuro" in kljub težki dirki zanesljivo ugnala konkurente, med katerimi sta si preostali vstopnici za finale izborila Gocciadorov Bepi Bi in presenetljivo Barellijeva Chance EK. Še večje presenečenje je bilo, da je brez finala ostal Charmant De Zack (oče Vivid Wise AS) na vajetih Alessandra Gocciadora, ki je derbi 2021 zmagal. Po slabi predstavi je končal šele na šestem mestu.

Zadnji predtek najhitrejši - dobil ga je Vernissage Grif

Po zadržanem štartu iz pozicije 8 je lanskoletni zmagovalec, italijanski superšampion Vernissage Grif pred tribuno z izjemnim manevrom napadel vodstvo. Zanesljivo ga je zadržal vse do ciljne črte, ko so se kronometri ustavili pri izjemnih 1:10,1. Brez resne možnosti, da bi ogrozila zmagovalca, sta se na za njim v cilju zvrstila dva šestletna Italijana - Ehlertov Bleff Dipa ter Finettijev Belzebu Jet.

Tolažilni finale prinesel rekord steze

Tolažilnega finala se niso udeležili vsi kasači, kar je bilo tudi pričakovano. Od petnajsterice, ki je imela možnost nastopiti v dirki vredni 33.000 evrov, se jih je na startu zbralo 11. A med njimi je bil tudi Banderas Bi, ki je za las zgrešil finale, v tolažilni dirki pa je z Robertom Vecchionejem prikazal najboljšo predstavo dneva. Z dirko štart cilj je potomec Ganymeda postavil nov rekord hipodroma di Agnano v Neaplju - 1:09,4. Na drugem mestu je končal njegov hlevski kolega iz Gocciadorovega treninga Verdon WF, tretji pa je bil Callisto.

Vernissage Grif kralj Neaplja

Tudi finale se je iztekel popolnoma po notah trenutno najboljšega italijanskega trenerja Alessandra Gocciadora.

V vodstvo je zapeljal izjemno hitri Usain Toll. V prvem ovinku je zagalopiral Bythebook, Vernissage Grif je ostal nekoliko v ozadju na drugi liniji, medtem ko se prvemu favoritu Vivid Wise AS-u ni uspelo zriniti na notranje pozicije in je ostal v tretji liniji, na kateri je praktično odtekel celoten finale, kar ga je razumljivo stalo kakršnihkoli možnosti za visoko uvrstitev. Njegov "sošolec" Vernissage Grif je medtem počasi napredoval proti vodilnemu Capital Mailu, ki je po prvem ovinku na vodeči poziciji zamenjal Usain Tolla. V praktično nespremenjeni gruči so kasači nato odpeljali zadnji krog, v ciljni ravnini pa je turbo pogon vklopil Vernissage Grif in se odpeljal svoji drugi zaporedni zmagi v Lotterii.

Tik pred ciljno črto je Capital Maila prehitel Bleff Dipa in postavil vrstni red na stopničkah. Naprej so se nato zvrstili Bepi Bi, Usain Toll, Chance EK in Vivid Wise AS. Vernissage Grif je s časom 1:09,6 postavil tudi nov rekord finalov Lotterie. Potomec Varenneja je s svojo drugo Lotterio vknjižil že svojo 39. zmago v 119 nastopih.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant