...
03. 05. 2023

Kasaški sodnik Ype Tel postal nizozemski vitez reda Orange-Nassau

Ype Tel je v preteklosti večkrat obiskal Slovenijo

Ype Tel je prejemnik enega najbolj laskavih nazivov na Nizozemskem. (Foto: osebni arhiv)

Ype Tel je znani nizozemski kasaški sodnik, ki je svoje znanje in izkušnje v preteklih letih večkrat delil tudi s slovenskimi kasaškimi vozniki in sodniki. Kot sploh prvega kasaškega funkcionarja na Nizozemskem ga je doletela izjemna čast, saj mu je kralj Viljem-Aleksander podelil vitez reda Orange-Nassau.

Gospod Ype Tel je vse od leta 1983 predsednik komisije za kasaški in dirkalni šport Stichting Nederlandse Draf-en Rensport. Kot so zapisali v obrazložitvi, pri svojem delu skrbi za izpeljavo tekmovanj na nizozemskih kasaških in dirkalnih stezah, vključno s travnatimi in kratkimi stezami. Skrbi za dobro ravnanje s konji in da tekmovanje poteka po pravilih in pošteno.

Dodali so, da je tudi pionir 'usklajevalnih odborov' članov sodniških zborov in osebja na terenu iz nizozemskega kasaškega in dirkalnega (galopskega) športa. Skrbi za usposabljanje potencialnih novih sodnikov ter usposablja in inštruira nove pripravnike, tako trenerje kot voznike. Poleg tega ima obsežno mednarodno mrežo, ki prispeva k standardizaciji dela kasaških sodnikov po vsej Evropi.

"Predanost gospoda Ypea Tela kasaškim dirkam na Nizozemskem je nepogrešljiva," so dodali podeljevalci.

Večkrat tudi v Sloveniji

Gospod Ype Tel je na povabilo prijateljev pred skoraj osmimi leti prvič obiskal Slovenijo in pri tem organiziral tudi srečanje s sodniki ter vozniki. V naslednjih letih nas je večkrat obiskal, vselej pa je ob velikodušni predaji teoretičnega znanja nato tudi sodil na naših dirkah.

Ype Tel je sicer do svoje upokojitve leta 2012 na Nizozemskem delal kot član upravnega odbora Wellant College. Za svoje delo tudi na področju šolstva je v preteklosti že prejel občinsko priznanje.

Vitez reda Orange-Nassau

Kralj Viljem-Aleksander Nizozemski podeljuje za posebne dosežke naziv vitez reda Orange-Nassau, kar je ena največjih časti v deželi tulipanov. Rodbina Orange-Nassau je vladajoča kraljeva rodbina na Nizozemskem, podelitev naziva vitez reda pa je rezervirana le za izbrani krog prejemnikov.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant