...
18. 01. 2023

Zlati sulky Belgije 26-letna Hanna Huygens

Najboljša voznica Belgije Hanna Huygens

Hanna Huygens je pri svojih 26 že uveljavljena jahačica in voznica v Belgiji. (Foto: trotting.be)

Čeprav je kasaštvo eden redkih športov, kjer ženske in moški v sulkyju tekmujejo skupaj in ženske za svojimi moškimi kolegi po rezultatih ne zaostajajo veliko, pa je prava redkost, da v skupni razvrstitvi leta na vrhu konča voznica. To se je letos zgodilo v Belgiji, kjer je svojo prvo vozniško lovoriko, zlati sulky, osvojila Hanna Huygens.

Hanna Huygens izhaja iz kasaške družine. Njen oče Marc Huygens je trener in štirikratni zlati sulky Belgije, njena mama Ingeborg De Witte Huygens pa nekdanja evropska amaterska prvakinja. Hanna se lahko pri svojih 26 letih pohvali z impresivnim kasaškim rezimejem. Je dvanajstkratna najboljša jahačica Belgije oz. "zlato streme", saj lahko v Belgiji kasaške dirke pod sedlom jahajo že s štirinajstimi leti. Doslej je zbrala že 795 kasaških zmag, od tega kar 129 v letu 2022 oziroma skoraj dvakrat več kot prvi zasledovalec. Prvo zmago je dosegla leta 2010 v sedlu, v sulkyju pa dve leti kasneje, takoj ko je pri 16 lahka začela tekmovati.

Osemnajstletna je s Highness Worthy osvojila belgijski kasaški derby, leta 2020 pa na Vincennesu grupa II zmago v kasu pod sedlom s konjem Heartbreaker One.

Hanna Huygens: "Name so gledali kot na majhno deklico"

O tem, kako se kot mlada voznica prebija v športu s pretežno moškimi konkurenti je v intervjuju konec lanskega leta povedala: "Sprva so drugi vozniki gledali name kot na deklico, nekoliko zviška in me spraševali: "Kaj delaš tukaj?" Ko pridobiš spoštovanje, postane malo lažje. Po moji prvi zmagi v Franciji v Mauquenchyju mi ​​je Jean-Michel Bazire, ki je bil na dirki, čestital na poti nazaj proti hlevom. To mi je veliko pomenilo. Ampak to je še vedno moški "svet" in opažam, da veliko žensk pride na dirke, a ostane zunaj steze. Skrbijo za konje, jih trenirajo, ne vozijo pa dirk. Mislim, da se je ženskam veliko težje prebiti v sulky. V Franciji so do tega še bolj zadržani kot v Belgiji ali na Nizozemskem, se mi zdi, a kljub temu se ne počutim kot neka predstavnica žensk v tem okolju. Mislim, da se bo sčasoma pogled na ženske kot voznice v tem športu spremenil, a potreben bo čas."

image 27

Hanna Huyges je voznica z največ zmagami v Evrope v letu 2022. (Foto: Facebook/H.P.A.)

Na začetku lanskega leta je Hanna zavrnila kopico vabil tujih trenerjev, tudi zelo renomiranih, in ostala doma, v Belgiji, zaposlena v hlevu svojega očeta Marca. "Imela sem več ponudb na mizi. Veliki tuji trener, številka ena v svoji državi, mi je ponudil mesto prve voznice, saj je njegov dotedanji odšel drugam. Dolgo sem razmišljala, ampak nisem si mogla zamisliti, da bi zapustila starše in konje doma. Snubili so me tudi Romain Derieux, Franck Leblanc in Dominique Locqueneux, in ni jih bilo lahko zavrniti, a na koncu mi ni žal," še doda mlada Belgijka, ki pravi, da je ena od njenih prednosti tudi njena teža: "Mislim, da sem lani napredovala, tako da sem bolj potrpežljiva. Včasih sem preveč motivirana, sem tekmovalnega duha, vedno želim zmagati, a spoštujem svoje konje. Tudi moja teža je velika prednost na sulkiju (50 kg)."

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Paco Rui ponovil lanski uspeh v Juhantovem memorialu

Prve kasaške dirke v Komendi po lanskih poplavah

Darja T. Dolinšek z Jerco osvojila svoj tretji pokal mesta Ljubljana

Majske dirke v prestolnici

Horsy Dream z izjemnim rekordom osvojil Eliloppet

Tretje leto zapored zmagal Francoz

Andraž Rumpret je novi predsednik Kasaške zveze Slovenije

Podpredsedniško funkcijo so delegati zaupali Andreju Grilcu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant