...
19. 01. 2023

Nimczyk dvanajstič zlata čelada Nemčije, Mayr znova prvi v Avstriji

Vozniški prvaki po Evropi za leto 2022

36-letni Michael Nimczyk je že dobro desetletje prvo kasaško ime Nemčije. (Foto: Heiko Lingt/mein-trabrennsport.de)

Pregled najboljših voznikov preteklega leta zaključujemo po evropskih državah, ki spadajo v drugi in tretji kakovostni razred po klasifikaciji evropske kasaške zveze UET. V Nemčiji svojo prevlado nadaljuje Michael Nimczyk z desetim zaporedno, skupno pa že dvanajstim naslovom najboljšega voznika. V Avstriji se je legendarni Gerhard Mayr že osemindvajsetič povzpel na vrh, pri naših zahodnih sosedih pa je prvič najboljši voznik Valentin Miskolcsik, dobro znan tudi ljubiteljem slovenskega kasaštva.

Potem ko smo že pregledali, kdo so najboljši vozniki Severne Amerike ter treh evropskih kasaških velesil, Švedske, Francije in Italije, pisali pa smo tudi že o edini voznici, ki je posegla po najprestižnejši nagradi v pretežno moškem športu, Hanni Huygens iz Belgije, pregled najboljših zaključujemo v naši bližnji okolici.

Nymczyk nadaljuje svojo serijo

V Nemčiji nič novega - desetič zapored, sicer pa že dvanajstič v svoji karieri je zlato čelado za najboljšega kasaškega voznika osvojil evropski podprvak z leta 2010, 36-letni Michael Nymczyk. Lani je znova premočno premagal preostale voznike in skupno osvojil kar 162 zmag, oziroma kar 80 več od drugo uvrščenega Robbina Bota. Tretji je končal Thorsten Tietz, ki se je s svojimi kasači pogosto udeleževal največjih dirk v Budimpešti, kjer je bil pogosto glavni izzivalec slovenskim šampionom.

Tudi po zaslužku je Nymczyk s 590 tisočaki premočno prvi, ob vsem navedem pa je zares impresiven odstotek zmag (preko 35 odstotkov) ter uvrstitev na nagrajena mesta (skoraj 80 odstotkov). Nymczyk je zlato čelado prvič osvojil leta 2008 in takrat pri 22 letih postal drugi najmlajši šampion voznikov v nemški zgodovini, mlajši je bil pred njim le legendarni Charlie Mills. Leta 2021 je odprl tudi "podružnico" svojega hleva na Švedskem, lani pa se je v njegov hlev preselil tudi Tetrick Wania, ki so ga nemški lastniki kupili za rekordne 3 milijone evrov.

Lestvica najboljših voznikov leta 2022 v Nemčiji:

image 19

Nymczyk je najboljši seveda tudi med trenerji, kjer je zabeležil 252 zmag in preko 930.000 evrov zaslužka.

Gerhard Mayr nazaj na vrhu voznikov

Pri naših severnih sosedih je leto 2022 znova pripadlo najtrofejnejšemu avstrijskemu vozniku Gerhardu Mayrju. Zanj je to zlata čelada številka 28, potem ko je zaporedoma osvojil 21 titul med leti 1992 in 2012, ter kasneje še v letih 2014, 2015 in od leta 2018 do 2022. Vmes je njegovo vladavino s tremi naslovi najboljšega prekinil Hubert Brandstätter jun., ki je bil najboljši v letih 2013, 2016 in 2017.

image 31

Gerhard Mayr je osvojil že 28. naslov najboljšega voznika v Avstriji. (Foto: trabrennzucht.at / Eduard Risavy)

Lestvica najboljših voznikov leta 2022 v Avstriji:

image 18

Mayr je bil najboljši po zasluženih nagradah, teh je zbral za nekaj več kot 103 tisoč evrov.

Miskolcsik prvič najboljši na Madžarskem

Na hipodromu Kincsem Park v Budimpešti, ki je priljubljena destinacija tudi za varovance slovenskih trenerjev, je naziv najboljšega voznika za leto 2022 osvojil Miskolcsik Valentin, ki je za deset zmag premagal legendarnega Imreja Fazekasa. Slednji je poleti osvojil že svoj sedmi derbi, bil pa je lani najboljši voznik po zaslužku pri naših vzhodnih sosedih. Zbral je približno 50.000 evrov.

image 29

Valentin Miskolcsik, ki na Madžarskem sodeluje s trenerjem Vicenom Palom, ima več konjev v treningu tudi pri Slavičevih v Ključarovcih. (Foto: Facebook)

Miskolcsik je v letu 2021 osvojil naziv najboljšega voznika pripravnika pri naših sosedih, slovenskim kasaškim poznavalcem pa je poznan predvsem kot lastnik enega najboljših slovenskih štiriletnikov Premala MS, sicer vzrejenega in treniranega v hlevu Slavičevih iz Ključarovcev. Tam ima Miskolcsik v treningu še več svojih konj, med drugim Catanio R, s katerim je Marko Slavič v lanskem madžarskem derbiju osvojil tretje mesto ter enega najboljših 3-letnikov lanskega leta na Kincsem Parku Diamond Villa.

Lestvica najboljših voznikov leta 2022 na Madžarskem:

image 21

V Srbiji se po treh letih na prestol vrača Mukić

Branislav Mukić, ki je skoraj dve desetletji kraljeval na prestolu najboljših voznikov Srbije, se zadnja leta sooča z mnogo odpornejšo konkurenco. Po dvajsetih "zlatih čeladah" je moral na naslednjo počakati tri leta, potem ko je lani naziv najboljšega osvojil Vladimir Pribić, prvi voznik in trener hleva Dream Catcher NBA zveznika Nikole Jokića, predlani pa je bil najboljši Miodrag Pantić.

image 30

Branislav Mukić je v Srbiji osvojil svoj 21. vozniški naslov. (Foto: Marica Pavkov)

Mukić, sicer zmagovalec več kot 1000 dirk v svoji karieri, je lani osvojil tudi svoj osmi srbski derbi, a zaradi pozitivnega doping vzorca ostal brez lovorjevega venca.

Lestvica najboljših voznikov leta 2022 v Srbiji (podrobnejša statistika ni dostopna):

image 24

Pri nas znova na vrhu brata Sagaj

Ozrimo se za konec še na hitro na domače hipodrome. Nov, svoj četrti naslov najboljšega voznika je osvojil Janko Sagaj, ki na vrhu vztraja vse od sezone 2019. Pred tem je med leti 2011 in 2018 sedem zlatih čelad osvojil njegov brat Jože Sagaj mlajši, leta 2017 pa ga je premagal Mitja Slavič. Pred tem je skoraj 20 let na vrhu vladal Marko Slavič, z občasnimi gorenjskimi prekinitvami (trije naslovi Mirka Gregorca in dva Lojzeta Gorjanca).

Lestvica najboljših voznikov leta 2022 v Sloveniji:

image 23

Evropski prvak Alessandro Gocciadoro

Prvenstva voznikov potekajo zadnjih nekaj desetletij izmenjaje - liha leta se odvija svetovno prvenstvo, soda leta pa evropsko prvenstvo profesionalnih kasaških voznikov. Po dveh letih "kovidne pavze" so lani v Belgiji tako iskali najboljšega v Evropi. Četrtič doslej je naslov potoval v Italijo, saj je bil po dveh dneh dirkanja in sedmih preizkušnjah na vrhu Alessandro Gocciadoro, ki je s tem nasledil prvaka iz leta 2018 Francoza Francka Nivarda. Pred njim je v letih 2010 in 2012 za Italijo dva naslova osvojil Enrico Bellei, ter leta 1990 Pietro Gubellini. Ob tem so bili Italijani še dvakrat svetovni prvaki - leta 1972 Giuseppe Guzzinati in leta 2005 Roberto Andreghetti.

Drugo mesto je na tokratnem prvenstvu osvojil Maltežan Rodney Gatt, tretji pa je bil Francoz David Bekaert.

Najboljši v preostalem delu Evrope

Na hitro se sprehodimo še skozi preostali del Evrope in poglejmo njihove vozniške prvake. Če najprej pogledamo Skandinavijo - na Norveškem je z 187 zmagami slavil Eirik Hoitomt, na Danskem s 138 Birger Jorgensen, na Finksem pa je 402 zmagi, kar je največ med vsemi evropskimi vozniki, dosegel 31-letni Santtu Raitala.

image 32

Finec Santtu Raitala je s 402 zmagama najuspešnejši voznik leta 2022 v Evropi. (Foto: hippos.fi)

V Belgiji je kot že omenjeno slavila edina voznica, Hanna Huygens je dosegla 129 zmag. V Španiji je 54 zmag zadostovalo za naslov Antonia Frontere Pocovija, v Švici pa je bil najboljši Henri Turrettini s sedemnajstimi prvimi mesti.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant