...
21. 01. 2023

Na Nizozemskem premierno predvajali dokumentarec o Etonnantu

Avtor filma dve leti od blizu spremljal Etonnanta in Westerinka

Etonnant je legendarni francoski kasač nizozemskega trenerja in lastnika Richarda Westerinka, ki je lani osvojil Elitloppet. (Foto: Le Trot)

V Amsterdamu so ta teden premierno predvajali dokumentarni film 'The Successor', v katerem glavni vlogi pripadata legendi francoskega kasaštva Etonnantu ter njegovemu trenerju in lastniku Richardu Westerinku. V dokumentarcu, ki je lani prejel prestižno nagrado na mednarodnem filmskem festivalu v Milanu, je režiser Thom Verheul dve leti natančno spremljal Westerinka in njegovega šampiona Etonnanta.

Nizozemsko kasaštvo spada v sam svetovni vrh. Morda ne toliko po dosežkih (ali velikih dirkah) na domačih hipodromih, zato pa toliko bolj po uspehih njihovih trenerjev, voznikov in lastnikov v drugih evropskih kasaških velesilah, od koder se redno vračajo s prestižnimi lovorikami. To še posebej velja za trenerja Richarda Westerinka, ki se je pred leti preselil v Francijo, evropsko meko kasaštva, do danes pa je 43-letnik z velikimi mednarodnimi uspehi s svojimi konji postal najuspešnejši nizozemski trener.

Režiser dve leti potoval z Etonnantom

Uspešni filmski režiser Thom Verheul, ki je prejel že več mednarodnih nagrad, je dve leti pozorno spremljal Westerinka in njegovega super konja Etonnanta (oče Timoko) in posnel dokumentarec 'The Successor'.

9-letni Etonnant je trenutno največji talent v Westerinkovem hlevu in Verheul je z njim potoval po Evropi. Pogosto so bili na kocki veliki denarni zneski, Westerink in Etonnant pa sta v teh dveh letih doživela obilo tako vzponov kot padcev, tako na kasaški stezi kot izven nje.

image 34

Etonnant je v karieri doslej osvojil že 20 zmag (od tega štiri grupe I, šest grupe II in eno grupe III), zaslužil 2,2 milijona evrov in postavil rekord 1:09,1. Naslednjo nedeljo bo znova naskakoval svoj prvi Prix d'Amerique. (Foto: Le Trot)

Mednarodni vrtiljak, na katerem "živi" Westerink, je Verheula popeljal vse od Pariza do Stockholma. Po velikem razočaranju v lanskoletnem Prix d'Amerique jih je v švedski prestolnici čakalo svetovno prvenstvo v sprintu (Elitloppet). Etonnant se je na Švedskem soočil z nemogočo nalogo, da gre po stopinjah svojega slavnega očeta Timoka, s katerim je Westerink v letih 2014 in 2017 dvakrat osvojil Elitloppet. In kljub galopu v finalu je z nepozabnim finišem uspel vzeti mero vsej renomirani mednarodni eliti.

Dokumentarec prejel prestižno nagrado v Milanu

Več kot enourni dokumentarec je na filmskem festivalu 40. Milano International FICTS fest v kategoriji Sport Movies & TV 2022, prejel prestižno nagrado Great Champions. Med slovesnostjo je prek video konference zbrane nagovoril tudi predsednik mednarodnega olimpiskega komiteja Thomas Bach.

Na Nizozemskem je bil The Successor premierno predvajal pretekli torek, 17. januarja 2023, prisotna pa sta bila tudi Verheul in Westerink.

Predsednik nizozemske kasaške zveze, ene od soorganizatoric premiere filma, Paul Mulder je ponosen na Westerinka: "Je pravi ambasador mednarodnih kasaških dirk, kar nam koristi tudi na Nizozemskem. Zadovoljen sem z načinom, na katerega Thom Verheul pokazal, kaj vse je potrebno, da se lahko prebiješ v sam svetovni kasaški vrh"

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant