...
21. 01. 2023

Flamme Du Goutier brani naslov v največji monte dirki na svetu

Prix De Cornulier res le boj med Flamme Du Goutier in Granvillaise Bleue?

Flamme Du Goutier je po drugem mestu leta 2021 lani odnesla najbolj čislano zmago v svetu monte dirk. Letos jo želi ponoviti z novim jahačem (Foto: Le Trot)

Tradicionalno teden dni pred Prix d'Ameriqueom pariški Vincennes gosti najboljše kasače v dirkah kas pod sedlom v znameniti preizkušnji Prix De Cornulier. Tudi tokrat bo na štartu 700.000 dirke kopica šampionov pod stremeni, med drugim tudi aktualna zmagovalka Flamme Du Goutier.

Flamme Du Goutier (oče Ready Cash) je lani v Prix Du Cornulier svojemu jahaču Antoinu Wielsu in trenerju Thierryju Duvaldestinu prinesla prvi sveti gral kasaškega jahanja. Wiels je kasneje zaradi težav z vzdrževanjem kilogramov, ki so potrebni za profesionalnega jahača, zaključil kariero in od takrat le še nastopa kot voznik v sulkyju.

Flamme Du Goutier je le teden dni kasneje presenetila s tretjim mestom v Prix d'Amerique, tudi letos pa se je z drugim mestom v Prix De Bourgogne zanesljivo uvrstila v najmočnejšo evropsko dirko. V Prix De Cornulier bo jutri branila naslov z jahačem Mathieujem Mottierjem, ki ima že kopico lovorik grupe I, tako v sedlu kot v sulkyju, a Cornulier mu še manjka. Mnogi ju smatrajo kot glavna favorita, a izzivalcev tudi tokrat ne manjka.

image 36

Francoski mediji napovedujejo boj med lanskoletno zmagovalko Flamme Du Goutier in Granvillaise Bleue, ki je lani osvojila drugo mesto. Nobeden od njunih jahačev (Mathieu Mottier in Camille Levesque) še nima zmage v Cornulierju. (Foto: Paris Turf)

Glavni izzivalki naj bi bili Granvillaise Bleue (oče Jag De Bellouet) in jahačica Camille Levesque. Lani sta zasedli drugo mesto, legendarni Jag De Belloueta oče te 8-letne kobile, pa je Cornulier osvojil trikrat zapored v letih 2004-2006. Lastnik obeh omenjenih konjev je znameniti Michel Gallier, trener Granvillaise Bleue pa Camillin oče Pierre Levesque. Slednji je kot jahač dirko osvojil leta 1985 z Mirande Du Cadran. Granvillaise Bleue je sicer izrazita specialistka za dirke monte. V 29 dirkah pod sedlom je slavila 10 krat (šest drupa dirk), bila 11-krat druga in 3-krat tretja. V dvajsetih dirkah v sulkiju se ni niti enkrat uvrstila med najboljših pet, zaslužila pa je le dobrega tisočaka od kar 872.000 evrov kariernega zaslužka. Na božični večer je na Vincennesu z 1:09,9 ob zmagi postavila tudi svetovni monte rekord na 2175 metrov.

image 37

Camille Levesque bo poskusila postati šele druga ženska s to prestižno zmago in prva po letu 2009, ko je z Malakite slavila Celine Leclercq (na sliki, foto: Le Trot)

Za primerjavo - Flamme Du Goutier še zdaleč ni znana le po monte dosežkih, saj se izvrstno znajde tudi v sulkiju. Kljub temu je njena statistika pod sedlom impresivna - nastopila je v šestih dirkah (vseh šest grupe I) in dosegla štiri zmage ter dve drugi mesti. Samo pod sedlom je zaslužila nekaj manj kot 800 tisočakov, še pol milijona pa dodala v dirkah v sulkyju (45 dirk in 12 zmag).

Zelo širok krog favoritov

A krog favoritov za zmago se tukaj še zdaleč ne sklene. Ena glavnih pretendentk bo tudi Fantaisie (oče Un Mec d'Herpre), ki je trenutno v fenomenalni formi. Zmagala je tudi zadnjo kvalifikacijsko dirko, doslej pa zmagala že 24 dirk (15 v zadnjih 18 nastopih, od tega štiri grupe). Forma je sijajna, razen enega galopa prvega decembra lani, je neporažena že skoraj natanko eno leto. Jahal bo Francois Lagadeuc, tudi še brez zmage v Cornulierju.

Tukaj so seveda še Hanna Des Molles, Fado Du Chene, Zarenne Fas, Gladys Des Plaines, Freeman De Houelle in mnogi drugi.

Med osemnajsterico je tokrat celo več kobil kot žrebcev (razmerje 12 proti 6), konji pa so precej izkušeni, saj je povprečna starost udeležencev skoraj natanko 8 let.

Celotna štartna lista:

image 35

Stave tudi na Športni Loteriji

Dirka se bo odvila jutri ob 15.15, na že 91. izvedbo "svetovnega prvenstva v kasu pod sedlom" pa seveda lahko stavite tudi na slovenski stavnici Športne Loterije.

Poleg omenjene klasike bo na Vincennesu na sporedu še osem drugih dirk od tega tri tudi grupe III - Prix De Mirande, Prix Michel Marcel Gougeon in Prix Belino II.

Celotni spored najdete TUKAJ, stavite pa lahko TUKAJ.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant