...
11. 01. 2023

Fantaisie vložila kandidaturo za naskok na Cornulier

Zadnja kvalifikacija za Prix Du Cornulier

Fantaisie se je po enem galopu vrnila na zmagovite tirnice v pravem času, tik pred Prix Du Cornulier. (Foto: letrot.com)

Na pariškem Vincennesu je januarski tekmovalni ritem nezaustavljiv in vsak vikend prinese nove izjemne dirke kategorij grupa I, grupa II ali grupa III. Druga januarska nedelja je tako ponudila kar tri velike dirke - grupa II dirko za evropske 3-letnice Prix De Gelinotte, kvalifikacijo za evropske štiriletnike za Sulky World Cup ter Prix Du Calvados, zadnjo kvalifikacijsko dirko za Prix Du Cornulier, ki je potrdila, da letošnji monte spektakel še zdaleč ne bo boj drugorazrednih.

Francoska kasaška zveza Le Trot letos organizira tudi serijo dirk kasa pod sedlom na podoben način, kot so uvedli 9 dirk serije Prix d'Amerique. Serijo "Cornulier Races" so začinili s tremi kvalifikacijskimi dirkami, vsako pa dotirali s 150.000 evri. Ena izmed njih je tudi Prix Du Calvados, ki je ovrgla občutek iz prejšnjih monte dirk tega zimskega mitinga, da bo letošnji Prix Du Cornulier boj povprečnežev za 700.000 evrov nagradnega sklada.

Zadnje tri vstopnice za Cornulier delili v rekordnem času

Fantaisie, potomka Un Mec d'Heripreja, na začetku decembra diskvalificirana v svojem zadnjem nastopu, pred tem pa zmagovalka petih dirk v seriji, je z novim rekordom Prix Du Calvades ponovila lanski uspeh. Drugo mesto je osvojil Fado du Chene, ki se je pod sedlom preizkusil prvič po Prix du Calvados 2022 in ki je imel po osemmesečnem premoru zaradi poškodbe štiri relativno neuspešne nastope v sulkyju. Zadnjo stopničko in zadnjo vstopnico za Prix Du Cornulier je vzela Hirondelle du Rib in čeprav ni imela resna možnosti za zmago, končno pokazala nekaj hitrosti in ostrine pod sedlom.

image 12

Podelitev najboljšim po Prix Du Calvados. (Foto: letrot.com)

Štoparice so pokazale odličen čas 1:12,2, kar je šest desetink bolje od lanskega rezultata Fantaisie ter dve desetinki hitreje od rekorda dirke Bilibilija izpred štirih let. Hkrati je izenačitev rekorda hipodroma legendarnega Roi Du Lupina na tej razdalji iz leta 2012.

Posnetek dirke: TUKAJ

Prix De Gelinotte v roke Kalamity d'Heripre

Tako kot dan prej v Prix Maurice de Gheest so tudi v tej preizkušnji, odprti za vse evropske registre konj, prevladovali domačini, bolje rečeno domačinke. Elita triletne generacije kobil se je pomerila na srednji, za francoske razmere sprinterski razdalji. Po treh zmaga v prav toliko nastopih je bila s kvoto 4,6 favoritinja Kiara De Vandel, a je bila, kot se je bal voznik Alexandre Abrivard, hči Charly Du Noyerja na tej distanci popolnoma nekonkurenčna.

Za zmago sta se na koncu udarili dve "najbogatejši" svoje generacije, šele v zadnjih metrih pa se je tehtnica prevesila na stran Kalamity d'Heripre, prav tako kot Fantaisie, potomka Un Mec d'Heripreja. Za trenerja Fabrica Souluya jo je vozil zvezdniški voznik Franck Nivard, ki preživlja vse prej kot dobre vozniške čase. Čeprav je to zanj že neverjetna 372. zmaga v grupa dirkah, pa je lani med vozniki osvojil vsega 11. mesto s komaj 107 zmagami. Tudi letos se njegov odstotek še ni povzpel nad desetino osvojenih dirk in tako vse kaže, da se boju za zlati sulky še ne bo pridružil tako v kratkem.

image 13

Kalamity d'Heripre in Franck Nivard zmagujeta svojo drugo zaporedno grupa II dirko (Foto: Le Trot)

Za Kalamity je to četrta zmaga ob še dveh drugih mestih v sedmem nastopu. Z drugo zmago je še neporažena v dirkah grupe II. Drugo mesto je naposled osvojila Kana De Beylev z najboljšim francoskim voznikom lanskega leta Ericom Raffinom. Kana tako še čaka svojo prvo grupa zmago. Tretja je bila Katchina De Simm z Davidom Thomainom iz hleva "specialista" za mlade konje - Philippa Allaira. Kronometri so se tokrat ustavili pri 1:13,0 na 2175 metrov.

Posnetek dirke: TUKAJ.

Gocciadoro vzel mero Francozom na domačem dvorišču

V zadnjem vrhuncu dolgega dneva dirkanja na Vincennesu, Prix Charles Tiercelin, tretji kvalifikacijski dirki za Sulky World Cup - Prix Ourasi, so se Azzurri maščevali za številne poraze pretekle sobote in nedelje. Novoustanovljena dirka Prix Ourasi, katere nagradni sklad bo kar 300.000 evrov, bo potekala na dan Prix d'Amérique.

Italijanska puščica Don't Say Gar, se je kljub zmagi v decembrski grupa III Prix Albert Rayon, francoskim stavcem izmuznila "pod radarjem". Na stavnicah je bila namreč popolni avtsajder s kvoto 45, a je s spektakularnim ciljni sprintom ugnala francoske favorite, ki so morda nekoliko predolgo taktizirali in se "igrali" skrivalnice v dirki.

Potomka Varenneja je za sabo na drugem mestu pustila prvega favorita, Allairjevega serijskega zmagovalca generacijskih grupa dirk Just A Gigola, s katerim je Nivard iskal svojo drugo grupa zmago dneva. Tretje mesto je

Tretje mesto je osvojil Juninho Dry, ki se je uvrstil tik za štirikratnega zmagovalca grupe I. Dobro je vse do zadnjih 150 metrov kazalo tudi Duvaldestinovemu Jack Tonicu, ki je vodil večji del dirke, a mu je galop v ciljni ravnini preprečil vse možnosti za presenečenje.

image 14

Gocciadoro z Don't Say Gar presenetil favorizirane Francoze. (Foto: letrot.com)

Don't Say Gar, ki je mimo vseh navedenih pridrvela z izjemnim sprintom, med katerim italijanski superšampion in najboljši trener v Evropi lanskega leta s preko 5,7 milijona evrov zaslužka, Alessandro Gocciadoro ni niti iztegnil rok, niti potegnil naušnikov, je tako osvojila svojo sedmo dirko v 17 nastopu. Njen zaslužek je doslej znašal "mizernih" 159 tisočakov v primerjavi z več kot 850.000 evri prvega favorita Just A Gigola, a zdaj v timu italijanske zvezdnice upravičeno računajo, da lahko svoj konto pošteno oplemeniti še v 300.000 evrov vrednem Prix Ourasi 29. januarja.

Po dirki je Gocciadoro povedal: "Noro. V takšni družbi tudi sam nisem računal na zmago. Neverjetno, kako je kobila poletela v ciljni ravnini." Kronometri so pokazali skupni čas 1:13,9 na 2700 metrov, kar sicer ni nič posebnega za Vincennes, a njenih zadnjih 500 metrov v 1:08,7 je zares impresivnih.

Tudi Nivard po dirki ni bil razočaran: "Bila je lepa dirka, še posebej, ker ga Philippe (Allaire) ni posebej obremenjeval v zadnjih treh tednih. Na Prix Ourasi bo tekel bos, zaradi česar bi moral biti desetinko ali dve hitrejši."

Posnetek dirke: TUKAJ.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant