...
08. 01. 2023

Koctel Du Dain najboljši v italijansko-francoskem boju 3-letnikov

Grupa II za evropske 3-letnike Prix Maurice De Gheest

Koctel Du Dain je nov mladi šampion iz falange trenerja in lastnika Philippa Allaira. (Foto: Letrot)

Koctel Du Dain, potomec Boccador De Simma, se je tako oddolžil do včerajšnjega trenutka najboljšemu 3-letniku Francije, Kamehamehi (oče Uniclove). Slednji ga je namreč decembra premagal v doslej edini grupa II za to generacijo, edini poraz pa je Kamehameha doživel v prvi grupa dirki lani oktobra (Prix Louis Chauchois - Gr. III), ko ga je premagal Koctelov hlevski tovariš Knockonwood (oče Ready Cash), ki pa v soboto na Vincennesu ni tekel.

Francozi tokrat pokorili Italijane

Tokrat so se najboljšim francoskim K-jem, torej generaciji rojeni leta 2020, pridružili tudi nekateri trenutno najbolj vroči Italijani. Med njimi je doslej največ pokazal Eminem Font (oče Ringostarr Treb), ki je v dirko prinesel drugi najboljši zaslužek, 93.000 evrov. Ostali njegovi rojaki so zaslužili največ 27.000 evrov. Dirka že januarja da približno sliko, kateri evropski 3-letniki bodo krojili grupa dirke svoje generacije za to in prihodnje leto.

Dirka se je na 2175 metrov začela iz obrata, silovito pa sta krenila prvi in drugi favorit, Kamehameha in Koctel Du Dain. Prvi je poskusil prevzeti vodstvo iz popolnoma zunanje strani, a je Koctel njegov poskus odbil in na spustu v prvem ovinku je njegov voznik David Thomain narekoval silovit tempo 1:09. Eric Raffin se je s Kamehameho "parkiral" za njim in Thomain je na vzponu močno upočasnil. Tempo 1:17-1:18 mu je prihranil veliko moči, zato se je v ciljno ravnino, ko so zunaj pričeli napadati Italijani, mirno odpeljal zmagi naproti. Kamehameha mu je sicer sledil, a ga ni mogel resno ogroziti. Na tretje mesto se je prebil Kanada (oče Earl Simon) s Theojem Duvaldestinom, četrti pa je končal najboljši gost Elton Wise (oče Maharajah).

Posnetek dirke

Allaire absolutni vladar dirke Prix Maurice De Gheest

To je sicer že deveta zmaga za trenerja in lastnika Philippa Allaira v tej dirk), oziroma kar osma v zadnjih desetih edicijah. Pred Koctelom so zmage osvojili tudi njegovi Ready Cash (2008), Brillantissime (2014), Cahal Des Rioults (2015), Django Riff (2016), Feeling Cash (2018), Gotland (2019), Helgafell (2020) in Just A Gigolo (2022).

Začuda letos pri zmagovalcu ni zaslediti imena Ready Cash, ki je z Allairom in francoskim, pa tudi svetovnim, kasaštvom neločljivo povezano zadnje desetletje. Od zadnji desetih Prix Maurice De Gheestov je bil Ready Cash namreč kar 7-krat v pedigreju kot oče, ali kot oče matere ali očeta. Letos je drugič zapored slavil potomec Boccador De Simma, ki pa je prav tako pred leti odlično nastopal za Allaira.

Kamehameha ostaja najboljši po zaslužku

Kljub četrti zmagi v šestem nastopu Koctel ni prehitel Kamehamehe po zaslužku. Slednji po zaslugi štirih zmag, od tega dveh v grupa dirkah, in še štirih drugih mestih, od tega prav tako dveh v grupa dirkah, ostaja "najbogatejši". Zbral je že 161.250 evrov, Koctel pa 126.750 evrov.

Danes se bodo v enako dotirani (120.000 evrov) grupi II pomerile še 3-letne kobile. Na isti distanci se bo pomerilo 14 kobil, od tega 9 francoskih in 5 italijanskih oz. švedskih. Dirka Prix De Gellinote bo ob 15.50, na stavnicah (tudi slovenski - Športna Loterija) pa trenutno prva favoritinja Kiara De Vandel (oče Charly Du Noyer). Vse današnje dirke seveda lahko spremljate in nanje tudi stavite na strani Športne Loterije.

Za generacijo K bo naslednja velika preizkušnja čez dober mesec, prva grupa I Criterium Des Jeunes.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant