...
14. 06. 2021

Agata postala Darja Antolin, Memorial Tomaža Osterca dobil Tars Stars

Lenart znova postregel z izjemnimi dirkami: Darja Antolin prvič Agata, zimzeleni Tars Stars dobil Tomažev Memorial, Maistrov pokal v roke Michelle, Herzogov Memorial pa k Analin.

Dirko voznic za pokal Agate je prvič v karieri dobila Darja Antolin iz KK Ljutomer. Slavila je s kobilo Donino iz hleva Ekipe S.K.P. (Foto: Boris Vranić)

Na hipodromu Polena je že zadišalo po pravih kasaških dirkah, kakršnih smo bili vajeni pred "koronakrizo". Čeprav je bila udeležba gledalcev pogojena s strogimi pogoji, se jih je ob progi zbralo lepo število. Na lenarški stezi, kjer je "virus" lanske dirke preprečil, pa smo po letu premora znova videli izjemne predstave nekaterih najboljših kasačev, kar jih premorejo slovenski kasaški hlevi.

Lenart tradicionalno privabi lepo število tekmovalcev in tudi tokrat ni bilo nič drugače. Domači kljub KK Slovenske Gorice Lenart je pripravil nekaj tradicionalno poimenovanih dirk, kot npr. dirka voznic za Pokal Agata, Pokal Rudolfa Maistra, spominsko dirko Jožeta Herzoga ter spominsko dirko Jožeta Družovca, letos prvič pa smo videli tudi dirki v spomin na nedavno preminula člana Ladija Omerzuja in Tomaža Osterca. Po zaslugi Kobilarne OZT je bil Tomažev memorial dotiran z 2.000 evri. S tem Slovenija dobiva novo 'veliko' dirko.

Memorial Ladija Omerzuja

Svojo krstno zmago kariere je v prvem dejanju tekmovalnega sporeda dosegla Evita MP (Impeto Grif - Evita P) z izkušenim Milanom Prašnikarjem iz KK Stožice Ljubljana. Ljubljanski klub je tokrat v Lenartu zares blestel, saj so domov odšli s kar tremi zmagami, že v prvi dirki pa sta Eviti družbo na stopničkah delali klubski kolegici Dekota Zlatolaska in Malvazija B Tomažič. Obe sta, podobno kot Evita, s solidnim nastopom prijetno presenetili in opozorili nase. Zmagovalka je iztekla čas 1:22,0.

Memorial Toneta Družovca

V drugi točki sporeda smo videli napeto dirko mnogih preobratov, ki jo je z mirno vožnjo ter spretnim izkoriščanjem napak konkurentov v "žep pospravila" ljubljanska dama Mariposa Peška (Armbro Elgin - Moonlight OK) z Janezom Dolinškom kot upravljalcem vajeti. Zanesljiva zmaga z odličnim časom 1:18,3, je hkrati tudi njuna druga karierna lovorika, skoraj natančno eno leto po krstnem slavju. Drugo mesto je še drugič letos osvojila Diza DŽ, a tokrat je uspeh še slajši, saj ga je videlo domače občinstvo. Tretje mesto je pripadlo Ljutomerčanu Ardnasu, ki pridno zbira "stopničke".

Pokal Agata

Verjetno najbolj napeto dirko dneva pa smo videli v eni glavnih točk na urniku. To je bila seveda tradicionalna dirka Pokal Agata, v kateri se pomerijo le predstavnice nežnejšega spola. Letos se je zbralo 6 voznic, med njimi praktično vse nekdanje zmagovalke. Statistično vodi Maša Habjan s štirimi dosedanjimi zmagami, sledi ji Darja T. Dolinšek z dvema - prvo leta 2011 in zadnjo pred dvema letoma, po eno imajo Ajda Gorenc, Darja Krelj in Lana Zrinjanin. Sledanja je izmed dosedanjih zmagovalk edina manjkala. A vsem omenjenim tokrat izkušnje niso pomagale, saj je v napeti končnici, kljub smoli na začetku dirke, najdaljši konec potegnila Darja Antolin, ki je do prvega mesta pripeljala odlično kobilo Donino (Lester - Dinka) iz hleva Ekipe S.K.P. in trenerja Janka Sagaja. Drugo mesto je pripadlo Darji Krelj z Iron Roadom, stopničke pa je dopolnila še tretja Darja - Darja T. Dolinšek z Dear Abby, sicer aktualno prvakinjo 3-letnikov. Čas zmagovalke je bil 1:19.5

Memorial Jožeta Herzoga

V dirki, v kateri domači klub in družina Herzog počasti spomin na velikega konjarja prejšnjega stoletja Jožeta Herzoga, so tradicionalno tekmovali 4- in 5-letni kasači. Pred dirko je bilo pričakovati "hlevski" dvoboj med Analin (Uniclove - Aelandra Vita) in Don Saxojem. In pričakovanja so se uresničila, kot zmagovalka pa je izšla Analin s Paolom Scamardello, ki sta s potrpežljivo vožnjo, vse do ciljne ravnine in precej poznim napadom uspela streti hlevskega tovariša. Dosegla sta odličnih 1:17,5. Tretje mesto je pripadlo domačinu Laosu.

Pokal Rudolfa Maistra

V tradicionalnem Maistrovem pokalu smo spremljali konje slovenske "druge lige". V tej trenutno skoraj ni dvoma, kdo prevladuje. To sta Michelle (Impeto Grif - Money Falu) in Darja T. Dolinšek. Dosegli sta že tretjo letošnjo zmago, tokrat s sijajnim časom za polenski oval 1:16,8. Poleg tega imata še eno drugo mesto. Le za las je na koncu zaostal Magic Look, tretje mesto pa je pripadlo Planetu. Michelle, ki je novo zmago dosegla po preizkušenem receptu "štart-cilj", bo tako očitno eden skritih favoritov, ki lahko preseneti v Šampionatu Slovenije, ki bo letos na njeni domači stezi v Stožicah, že čez slabe tri tedne.

Memorial Tomaža Osterca

Predzadnja na vrsti je bila dirka - Memorial Tomaža Osterca, svetovljana, Prleka in navdušenega konjarja, ki nas pred dobrima dvema letoma mnogo prezgodaj zapustil. Kot nekdanjemu gimnazijcu se mu je želel pokloniti že KK Ljutomer s poimenovanjem gimnazijske dirke na lanskih oktobrskih dirkah, a je korona tiste dirke žal "odnesla". V domačem klubu za Kobilarno OZT, hlev v katerem je Tomaž deloval skupaj s svojim očetom Zvonkom, pa so zato izkoristili prvo priložnost in Tomažu v spomin priredili dirko. Ni naključje, da so po njem imenovali "odprto" dirko, kajti Tomaž je bil odprt človek, s širokom, svetovljanskim pogledom na življenje in kasaštvo. Kasaško znanje je nabiral vse od Francije do ZDA, vselej je ljudi vključeval, nikoli razdruževal in se prav tako nikoli ne oziral na "klubske" barve. To dokazuje tudi dejstvo, da so ga vsi imeli za svojega.

V dirki z nagradnim skladom 2.000 evrov se je zbralo 10 konjev, kar je maksimum, ki ga premore lenarška steza. Najbolje je poštartal Udar's, nato pa je strnjena skupina, vse do napada Tars Starsa na nasprotni ravnini, vozila na videz umirjeno dirko. Šele na začetku dolge ciljne ravnine se je boj dokončno razplamtel, Tars Stars (Persugill - Ten Stars Vita) pa je precej lahkotno pobegnil konkurenci za zanesljivo zmago z najboljšim časom dneva 1.16:0. Na drugo in tretje mesto sta iz popolnoma zadnjih pozicij z odličnim finišem pritekla konja "Tomaževe" Kobilarne OZT Take Me Home in novinec Krack du Clocher.

Tour Trotteur Francais - 4. tek

V četrtem teku letošnje sezone dirk francoskih kobil je slavila Dar La Nota. Da so sodniki omenjeno dejstvo potrdili, so morali večkrat pogledati posnetek, saj je Dar La Nota za mišjo dlako preprečila drugo slavje Berrurie Gin in se tako veselila svoje druge letošnje zmage. Na tretjem mestu je dirko, ki so jo Francozinje tekle na 2700 metrov, torej krog več od vseh ostalih ta dan, končala Estelle de la Dive. Dar La Nota je z zmago, ki jo je sicer zaznamoval precej taktičen tempo in končni čas 1:22,9, prevzela tudi vodstvo v skupni razvrstitvi.

Naslednje kasaške dirke bodo s tradicionalnima memorialoma Mirka Hanžekoviča in Janka Makoterja že to nedeljo v Ljutomeru.

Foto: Boris Vranić

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant