...
23. 09. 2021

Björn Goop: Frodo S se lahko spusti pod 1:10,0

INTERVJU - Björn Goop: Frodo S je majhen po rasti, ampak velik v glavi.

Björn Goop verjame, da lahko slovenski rekorder Frodo S še napreduje. (Foto: stallgoop.se)

Najbogatejši ter najhitrejši slovenski kasač Frodo S bo v soboto tekel v najmočnejši dirki doslej. Na slovitem hipodromu Solvalla v Stockholmu se bo zoperstavil konkurentom v finalu bronaste divizije z nagradnim skladom 47.170 evrov!

Frodo ima doslej že skoraj 88.000 evrov zasluženih nagrad, z zmago pa bi presegel magično mejo 100.000 evrov zaslužka. V dirko z distanco 2140 metrov se bo podal iz štartne številke 5, vozil pa ga bo Carl Johan Jepson. Njegov trener Björn Goop, ki ga je doslej vozil največkrat, je namreč zase izbral italijanskega konja Astronascente Zaca s številko 1. Goop ima v ognju še tretje železo, na št. 8 Bear Hope.

frodo s. 3
Frodo S je v zadnjih treh nastopih nanizal dve zmagi in eno tretje mesto, vse v dirkah V75. (Foto: atg.se)

Po Frodovi prvi V75 zmagi konec julija, smo se v začetku avgusta o dosežkih, načrtih in potencialih Froda S pogovarjali s trenerjem Björnom Goopom. Intervju je prvi del izmed treh, v katerih bomo predstavili za mnoge najboljšega švedskega voznika vseh časov.

Intervju je nastal pred Frodovo drugo V75 zmago, s katero je postavil tudi nov državni rekord na srednjo distanco, kasneje pa je dodal še eno tretje mesto, prav tako v dirki V75. Takrat je bil njegov zaslužek dobrih 70.000 evrov.

Lahko Frodo preseže 100.000 evrov?
Seveda, vse je možno. Najboljša stvar pri konju je, da se vseskozi razvija, korak za korakom. Izboljšuje se ves čas in mislim, da ima še več prostora za napredek in še več za pokazati. Mislim, da imamo tudi še več možnosti s spremembami na njegovih nogah - lahko damo lažje podkve, čeprav mislim, da nekaj teže potrebuje. Ampak v končni fazi še ni naredil veliko dirk do sedaj, zato res upam, da se bo še razvil.

So njegove fizične lastnosti slaba stran? Ne gre namreč za velikega in močnega konja…
Je majhen konj po rasti, ampak je velik v glavi. Ne počuti se majhnega - o sebi razmišlja kot o velikem konju. Je bojevit konj, borec.

Nervozen karakter?
Ja, je precej živčen. Bil je zelo nervozen, ko je prišel. Bil je vroč in razdražen glede vsega. Sistem na Švedskem je takšen, da delamo veliko na relaksaciji. Nekaj časa je rabil, da se je sprostil. Še vedno je malce nervozen, ampak je precej napredoval. Še posebej v dirki se vidi velik napredek. Bolj je miren, bolj sproščen. Tudi v treningu je precej napredoval.

Kako trenira?
Večinoma trenira sam. Ker je bolj takšne vrste, da trenira bolje, kadar je sam. Včasih trenira s kakšnim drugim konjem, ampak večinoma ga treniramo samega. Rad ima dolg sprehod pred začtekom, potem naredi nekaj jogginga, potem spet malo hoje, nato naredimo precej kilometrov in gre nazaj v boks. Nato spet naredi nekaj kilometrov. On dela več tovrstnih treningov, drugi delajo pa bolj intervalne treninge, treninge v globokem pesku in podobno, on ima pa raje takšen trening trenutno.

Frodo S
Frodo S še naprej blesti na švedskih hipodromih.

Ga pomirja…
Ja, to ga pomirja in mu daje več sproščenosti.

Kakšni so načrti za prihodnost, kje so njegove meje?
Dirka spet v soboto (op. a. - druga zaporedna V75 zmaga), potem pa bomo videli. Mislim, da ima še veliko potenciala za napredek. Še vedno dela korake navzgor, ne sicer ogromne, manjše, ampak še vedno jih dela. Mislim, da je to dobro za njegovo kariero, kajti če je vzpon prestrm, je lahko prestrm tudi padec. Bolj mi je všeč njegov napredek.
Dobro dirka z podkvami, zato lahko dirka skozi vse leto na Švedkem (pozimi velja prepoved dirkanja brez podkev op.a.). Potem pa, če bo še napredoval, lahko dirka tudi v Franciji. Mislim, da ima vse možnosti za to, ampak je res dober tudi tukaj, tako da bomo še videli, kaj bo prinesla prihodnost.

Je dolga distanca boljša za njega?
Mislim, da je bila sprva kratka distanca bolj "njegova", zdaj pa mislim, da se je umiril in precej napredoval. Lahko tekmuje tako na srednji kot tudi na dolgi distanci.

In čas pod 1:10?
Ima potencial, da to stori. Na pravi stezi, če bo napredoval, ima možnosti, da.

Je še vedno najboljši, ko vodi dirko?
Ne, ne, ne - lahko gre tudi nazaj, zagotovo. Mislim le, da je imel nekaj smole v nastopih, ko je napadal iz ozadja, nekaj krat je ostal tudi na zunanji strani vodilnega, kar je v teh dirkah zelo zahtevno, ni veliko konjev, ki bi zmogli uspeti iz takšnih pozicij.

Zadnja dirka je bila ena najboljših dirk doslej - V75 zmaga, z lahkoto…
Res je, bila je lahka zmaga in tudi dobro je zanj, da je končno dosegel lahko zmago. Imel je veliko težkih dirk, potem je imel recimo še ogromno smole v prejšnjem nastopu, ko je prišlo do nesreče in se je moral umakniti v zadnjem ovinku. Vesel sem bil, da se tam ni poškodoval, kajti bila je nesreča, hitro bi se lahko kaj pripetilo. Ampak je to dobro prenesel in dva tedna kasneje že z lahkoto zmagal V75 dirko. Je hiter majhen konj.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Paco Rui ponovil lanski uspeh v Juhantovem memorialu

Prve kasaške dirke v Komendi po lanskih poplavah

Darja T. Dolinšek z Jerco osvojila svoj tretji pokal mesta Ljubljana

Majske dirke v prestolnici

Horsy Dream z izjemnim rekordom osvojil Eliloppet

Tretje leto zapored zmagal Francoz

Andraž Rumpret je novi predsednik Kasaške zveze Slovenije

Podpredsedniško funkcijo so delegati zaupali Andreju Grilcu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant