...
13. 05. 2022

Ciper s konjskega hrbta

Ciper je tretji največji otok v Sredozemlju. S svojo lego v vzhodnem delu Mediterana, med Turčijo in Egiptom, spada med najtoplejše predele Evrope. Po legendi se je na otoku iz morske pene rodila Afrodita, grška boginja ljubezni. Otok pa poleg bogate kulture in zgodovine zaznamujejo tudi cvetoča polja, sonce, morje in čudovite peščene plaže. Za prave ljubitelje konj pa se najlepša izkušnja Cipra zgodi v sedlu.

Dve uri in pol leta v smeri vrtenja zemlje je pomenilo, da je bil naš prvi dan na Cipru eno uro krajši. A ko smo izstopile iz letala, se je s prvim pišem toplega poletnega zraka in soncem na obrazu čas tako ali tako ustavil. Na Cipru je bilo aprila prijetnih 27 °C, poleg tega pa je bila pomlad v polnem razcvetu. Prvo popoldne je bilo namenjeno raziskovanju številnih ostankov grške kulture. Dolg sprehod ob obali, kjer so zelena polja s cvetjem segala čisto do mehke peščene obale, pa je obetal res čudovito izkušnjo naslednjega dne. Takrat nas je namreč čakalo tisto, zaradi česar smo se zares odpravile na ta otok – poznopopoldanska obmorska ježa v sončni zahod. Ja – na odmaknjenem sredozemskem otoku, ki je približno pol manjši od Slovenije, imajo tudi konje. In to kar veliko!

Danes so na otoku prisotne praktično vse pasme konj. Presenetljivo je predvsem dejstvo, kako dobro je glede na majhnost otoka razvit galopski šport. Galopsko združenje v glavnem mestu Nikozija, ki se ponaša z resnično zavidljivim hipodromom, organizira kar 500 dirk na leto. Odlično so zastopane tudi vse druge discipline, predvsem dresura in preskakovanje ovir. Gotovo pa je na Cipru ena izmed pomembnejših konjeniških panog konjeniški turizem.

Ko enkrat živiš s konji in za konje, postane nekako samoumevno, da tudi nove kotičke sveta odkrivaš s konjskega hrbta. K sreči smo ob našem obisku Cipra naletele na ranč, kjer so nam to izkušnjo lahko ponudili v vsej polnosti. Več o naši čarobni ježi v mediteranski sončni zahod pa lahko prebereš v majski številki Revije o konjih!

Besedilo: Sara Primec

Fotografije: arhiv Malega ranča

PREBERI CEL ČLANEK V TISKANI EDICIJI
REVIJE O KONJIH

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Under Presure osvojila Juhantov memorial

Nevia Viking in Mario Moleh v Komendi dosegla prvo zmago kariere.

Epidemija debelosti pri konjih – problem ali ne?

Veliko ljudi ob pogledu na konje sredi prostranega živo zelenega pašnika prevzameta mir in veselje; nekakšna romantična predstava o tem, kako naj bi konji živeli, na prostranih pašnikih, v čredi. Na žalost pa se vedno bolj izkazuje različnost med konjevim primarnim življenjskim okoljem in življenjskim prostorom, ki mu ga nudimo ljudje. Ena od posledic te različnosti je tudi prekomerna telesna teža domačih konj.

Uporaba in koordinacija dejstev

V vsakem priročniku o učenju jahanja se dejstva delijo na tri kategorije: delovanje teže, nog in rok oz. vajeti. Kot gre teorija, tako se tudi v praksi dejstev učimo sistematično in vsakega posebej, preden jih povežemo v delujočo celoto.

FEI Solidarity

Med 7. in 10. aprilom je v Centru konjeniške delavnosti Matej in M hotelu v Ljubljani potekal seminar za trenerje in sodnike v dresuri. Seminar sta vodila izkušeni mednarodni sodnik Péter Hanságy ter bivša profesionalna tekmovalka in odlična trenerka dresurnega jahanja Larasati Geding. Izobraževanju je prisostvovalo devet trenerjev, osem sodnikov in dvanajst jahačev, ki so pod budnim očesom obeh tujih strokovnjakov napredovali iz dneva v dan.

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant