...
12. 05. 2022

Night Dancer in Flamme Prior bosta na domači stezi branila zmagi iz Ljubljane

Kasači sezono nadaljujejo v Komendi.

Night Dancer je v prvem nastopu kariere preteklo nedeljo zanesljivo slavil v Stožicah. (Foto: Boris Vranić)

Kasači so že dodobra zakorakali v novo sezono in se bodo v nedeljo mudili v Komendi, kjer Konjeniški klub Komenda organizira svoje prve letošnje (uradne) dirke, sicer pa tretji tekmovalni dan leta 2022. Videli bomo kar osem dirk, osrednji dogodek pa bo dirka v spomin na nekdanjega predsednika kluba Janka Juhanta.

Na štartu prve dirke bomo videli sedmerico, ki v karieri še ni zaslužila niti evra. Pod pokroviteljstvom Herba Medice se bodo v boj podali trije kasači, ki so že izkusili nastop v dirki, a se jim še ni uspelo uvrstiti na nagrajena mesta, ter štirje popolni novinci. Favorita je težko izbrati, predvsem tudi zato, ker ima vsa sedmerica svoj najboljši čas strnjen med 1:23,0 in 1:25,7. Nekdo izmed nastopajočih, Olje, Megy, Nostradamusa, Nevie Viking, Oki M, Unce in Sunny Boya, se bo tako razveselil ne le prvih prisluženih evrčkov, temveč celo prve zmage.

V drugi dirki (sponzor EL-TT) je na štartu šest konj, med njimi kar štirje tujci. Zoperstavila se jim bosta le Denit in Montana Peška. Odličen nastop je po galopu na štartu preteklo nedeljo pokazala Dalia OZT, ki bo tokrat začela iz druge vrste, kar bi zanjo utegnila biti celo prednost. Daikala Rek je na omenjenih dirkah v Ljubljani suvereno opravila kvalifikacije, ravno iz omenjenega dneva pa bo poskusil slab vtis zaradi galopa popraviti Great Pretender. Onyx se predstavlja prvič letos.

Tretja točka je združila kasače z zaslužkom do 1000 evrov, tekla pa se bo pod pokroviteljstvom LL Grosista. Med osmerico so kar štirje domačini, prvi favorit pa brez dvoma Night Dancer, ki bo skušal ponoviti odlično predstavo iz Ljubljane, kjer je dosegel lahko zmago v krstnem nastopu kariere. Tudi domači Just A Gigolo že ima zmago, čeprav iz lanske sezone, s tretjim mestom pa se je minuli konec tedna izkazal tudi Real Deal. Četrta komendska predstavnica je Shamy, poleg omenjenih pa se bodo na start podali še Lennox in Vita HB, oba dvakrat zapored druga, mrzlično čakata na zmago, ter Lil Uzi in Malvazi B Tomažič.

flamme prior

Flamme Prior se je na steze po več kot enoletni odsotnosti vrnila zmago. Favoritka za zmago bo tudi tokrat. (Foto: Boris Vranić)

V četrti dirki pod pokroviteljstvom Carsa in Gospodarskega razstavišča se bo pomerila sedmerica, izmed katerih ima letošnjo zmago le domačin Iron Road. Ta za ponovitev tega uspeha ne bo imel lahkega dela. Nasproti mu bodo stali namreč Maya Viva, Brandy, Bonaparte Peški, Ana, Malvazija B Tomažič in Evita MP.

V peti dirki, ki jo sponzorira Stada, bomo videli pet kasačev, ki bodo startali iz obrata. Lanskega serijskega zmagovalca in glavnega domačega aduta Ulfasta bo izzvala trojica Prlekov in Dolenjec. Floto je kar malce presenetil v Ljubljani in dosegel svojo 11. zmago, sijajno pa je nastopil tudi Planet, ki je bil tretji v pokalu mesta Ljubljana. Veteran Dante MS kaže, da še ni povsem za odpis, Lotmerk OZT, pa se vrača na kraj svoje zadnje zmage iz lanske sezone.

Šesta dirka je vrhunec tekmovalnega dneva - memorial Janka Juhanta. Za nagradni sklad 2.000 evrov, ki sta ga prispevala KK Komenda in občina Komenda, se bo potegovalo šest kasačev. Luxury Ice je aktualna prvakinja 3-letnikov, ki svojo "derbi" sezono pričenja na domači stezi in upa, da ji bo pozicija 1 prinesla srečo. Zraven nje je "sošolka" Under Pressure, ki je lani razodela svoj talent, tekmovanja pa nadaljevala tudi pozimi. Tudi ona se slovenskemu občinstvu predstavlja prvič letos. Starejša četverica je letos že tekmovala: Rio Flora in Hells Wood sta bila v Stožicah 4. oziroma 5., Foka in Laos pa na uvodu v Ljutomeru nista dosegla plasmana.

V odprti dirki bo nastopilo šest konjev in se potegovalo za denarne nagrade iz sponzorstva Makedonije Trade in Burgoxa. Med njimi pa sami sijajni kasači ter tudi že dva zmagovalca letošnje slovenske sezone: Krack du Clocher, zmagovalec Ljubljane, ter Didier Bleu, najboljši iz Ljutomera. Tudi Take Me Home je letos že slavil in sicer pred nekaj tedni v italijanski Modeni, njegov hlevski kolega Urus Caf pa prav tako prinaša eno zmago iz Italije. Na startu bo prvič letos tudi šampion Tars Stars, nekoliko manj možnosti za zmago pa naj bi imel le Udar's. Poudarek na "naj bi".

Tekmovalne boje bodo zaokrožile francoske kobile, ki bodo za avtoštartom zapolnile sedem mest. Prva favoritka je gotovo zmagovalka Ljubljane Flamme Prior, ki je po več kot enoletnem premoru zaradi poškodbe gladko odpravila konkurenco. Tu je tudi lanskoletna skupna zmagovalka Elisa Gali ter vedno solidna Dar La Nota. Med že poznanimi tekmovalkami bodo nastopile še Farandole du Menil, Eva de Bouere ter predlanska skupna zmagovalka Estelle de la Dive, prvič pa se bo predstavila nova pridobitev Golden Avenue.

Dirke se pričnejo ob 14. uri, na sporedu pa bo poleg naštetega tekmovalnega programa tudi dirka ponijev ter dirka kmečkih dvovpreg. Če za konec uporabimo besede predsednika komendskega kluba Marjana Sedeja, pridite in "imejmo se lepo".

Vabljeni.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant