...
10. 05. 2022

Janko Sagaj po zmagi v pokalu mesta Ljubljana: Dan se je pričel porazno

Kaj so povedali zmagovalci velikih kasaških dirk za pokal mesta Ljubljane?

Janko Sagaj je v šali dejal, da si je iz vraževerja pustil rasti brado, dokler ne bo zadovoljen s svojimi rezultati. (Foto: Boris Vranić)

V Stožicah smo bili priča napetim in razburljivim kasaškim dirkam. V prijetnem majskem vremenu smo videli nekaj zares odličnih predstav, s svojimi varovanci pa so bili, pričakovano, v večini zadovoljni zmagovalci. Še največ nejevolje je pokazal Janko Sagaj, ki je po zmagi v pokalu mesta Ljubljana z Don Saxojem dejal, da je sicer zadovoljen, a da rezultati njegovih konj še zdaleč ne dosegajo njegovih želja in pričakovanj. Zbrali smo vse izjave osmerice zmagovalcev.

Prva dirka (sponzor: Hidrotehnik) - zmagovalec: Night Dancer, voznik Milan Žan

milan zan

Komentator dirk Branko Hrga je pohvalil nastop Night Dancerja, ki je slavil v prvi točki sporeda pred vse boljšim Lennoxom in tokrat zelo hitrim Real Dealom.

"Prvi štart kariere, miren, stabilen," je komentiral Hrga, Milan Žan pa ga je spomnil na svoje besede iz lanske sezone: »Se spomnite, kaj sem vam rekel na državnem prvenstvu 3-letnikov? Da imam še vsaj dva tako dobra konja, kot je Luxury Ice. To sta Night Dancer in Nostradamus.« Na vprašanje Hrge, ali s tem straši konkurenco, pa je dodal: »To je samo realnost.«

Povedal je še, da meni, da so njegovi konji dobro pripravljeni in če ne bo pokodb, pričakuje dobro sezono. Za dirke prihodnjo nedeljo v Komendi je dejal, da se jih bo udeležil z vsemi aduti, vsaj tremi oz. štirimi.

Druga dirka (sponzor: Coma Commerce) - zmagovalec: Premal MS, voznik Mitja Slavič

mitja

V drugi dirki je s podobno taktiko kot v prvi Night Dancer Slavil Premal MS, za katerega je to druga letošnja in karierna zmaga.

Hrga je voznika Mitjo Slaviča pobaral, da je po prvi zmagi v Ljutomeru "obljubil" nastop v Ljubljani, ne pa tudi zmage. »Zmag se sicer ne obljublja, ampak Premal dokazuje, da je v tej skupini konkurenčen. Se pa lestvica vzpenja po zaslužku, prihajajo težje dirke in bomo videli kaj bo v prihodnje. Če bo zdrav, menim, da ima potencial za dobre nastope,« mu je o svojem derbistu odgovoril Slavič.

Tretja dirka (sponzor: Komunalne gradnje Grosuplje) - zmagovalec: Boaz Nas, voznik Andrej Simončič

andrej simoncic

Tudi v nadaljevanju smo videli ponovitev zmage iz uvodnih ljutomerskih dirk. Dosegel jo je Boaz Nas, za katerega je voznik Andrej Simončič v Ljutomeru dejal, da se obeta dobra sezona in očitno je temu res tako.

»Boaz Nas je vselej dobro kasal, tako da smo tudi danes pričakovali zmago. Malce me je skrbela sicer druga štartna vrsta, a se je vse dobro razpletlo, « je povedal voznik zmagovalca in dodal, da z Boazom verjetno na domačih dirkah 29. maja v Šentjerneju ne bosta nastopila, saj mu krajše steze, kot je 800-metrska pod Gorjanci, ne utrezajo.

Četrta dirka (sponzor: Vilkograd) - zmagovalec: Floto, voznik Branko Seršen

Dirke Stozice 8. maj 2022

Za manjše presenečenje je poskrbel Floto, ki je slavil v četrtem dejanju. Hrga je ocenil, da je bil tokrat Floto veliko bolj miren kot ponavadi, na kar je voznik Branko Seršen pojasnil: »Zdaj je miren, tudi danes v dirki je bil, ampak v treningih pa imava več problemov. Raje bi skoraj bil, da bi bil bolj energičen v dirki, ker v treningu je precej živčen, kar »letel« bi.«

Dodal je, da mu pri umirjanju živahnega temperamenta pomaga nadebudna voznica Janica Nushol. Po njegovem mnenju sploh mirne punce odlično vplivajo na živčne konje, glede treninga pa povedal: »Trenirava skupaj z Janico, ona vozi Fauno V, jaz Flota. Naredili smo nekaj treningov na dolgo in smo najprej mislili izpustiti Ljubljano in iti v Komendo, a očitno se je splačalo priti tudi sem.«

Dirka ponijev (sponzor: Hlev Peški) - zmagovalka: Brina, voznica Neža Gorenc

neza gorenc

Nekoliko bolj redkobesedna je bila 9-letna Neža Gorenc, ki je s svojo poni kobilco Brino postala prva letošnja zmagovalka dirk ponijev. Zelo zadovoljna ob zmagi je povedala, da sama tekmuje že tri leta, prej pa je dve leti nastopala v tandemu z bratom Vidom.

Peta dirka (sponzor: Kasaški klub Stožice) - zmagovalec: Krack du Clocher, voznik Vito Šadl

Dirke Stozice 8. maj 2022
Dirke Stozice 8. maj 2022

Krack du Clocher je v peti dirki upravičil vlogo favorita in postavil tudi najhitrejši čas dneva. Voznik Vito Šadl je na podelitvi povedal: »Čeprav se dirka ni razpletla čisto po željah in res sva se morala potruditi za zmago v taki konkurenci. Take Me Home, Analin, poznamo rezultate teh konjev in kljub manjši zamudi na štartu, se je na srečo vseeno izšlo. Krack in Zvonko (Osterc) še naprej odlično delata, kar zmage dokazujejo.«

Prav Analin z Jankom Sagajem je na silovit finiš dosegla drugo mesto, Take Me Home pa je svojim odličnim rezultatom dodal še eno tretje mesto.

Šesta dirka - Pokal mesta Ljubljana (sponzor: CMC Group) - zmagovalec: Don Saxo, voznik Janko Sagaj

Dirke Stozice 8. maj 2022

V dirki za pokal mesta Ljubljana je suvereno zmago slavil Don Saxo, ki je iz vodilne pozicije v ciljni ravnini ubranil napad ene najboljših slovenskih kobil Michelle. Tretje mesto je šlo v roke Planeta. Njegov voznik Alojz Franko je bil sicer zadovoljen, a kljub temu namignil: »Zadovoljen sem s tretjim mestom, če pa bi prišel iz »škatle«, v kateri sem bil zaprt, pa bi mogoče bilo še bolje.« Še v isti sapi je dodal, da se glede na 45-letne izkušnje v tem športu zaveda, da je včasih potrebno imeti v dirki tudi nekaj sreče.

Darja Trontelj Dolinšek, ki je lanski zmagi v pokalu mesta Ljubljana dodala še drugo mesto, je bila z rezultatom zadovoljna, na vprašanje komentatorja, ali vi morda z drugačnim razvojem dirke lahko tudi slavila, pa je odgovorila: »Če bi se dirka od začetka odvila drugače, bi se morda drugače tudi končala. Dirko je lažje voziti iz vodilne pozicije kot pa se prebijati od zadaj.« Dodala je, da bo lanska sezona, ko je Michelle dosegla 8 zmag, težko ponovljiva, saj letos nastopa že v težjih dirkah.

Zmagovalec Janko Sagaj je moral najprej komentirati svoj novi "imidž", kot se je pošalil Branko Hrga:

Brada kot novi imidž? »Z začetkom sezone nisem najbolj zadovoljen in vsi, ki me poznajo, vedo, da pred dirkami rad čaram, in nekako je mogoče v tem duhu tudi ta brada. Sicer se je današnji dan pričel porazno, tako da sem se mislil že kar vmes obriti,« je bil šaljiv Sagaj. »Dobro, na koncu se je razpletlo zadovoljivo, ampak daleč od mojih želja in pričakovanj,« je dodal v resnem tonu.

Don Saxo je bil danes precej bolj miren: »Kot sem rekel, rad pred dirkami kaj spreminjam. Mislim, da sem danes zadel z opremo, nisem pa najbolj zadel s kovanjem. Vem, da imam odlične konje, vem da imam tudi odličen trening,« je nadaljeval in se spomnil tudi drugega mesta v drugi dirki: »Tudi Victory Soul Man bo, ko bova nastavila kas, brez težav peljal tudi 1:16 na 2100 metrov. Zaenkrat še nama ne gre tako kot bi nama moralo, ampak upam, da se to spremeni.«

Sedma dirka (sponzor: Letrot) - zmagovalec: Flamme Prior, voznica Lučka Müller

Dirke Stozice 8. maj 2022

Zmagovalki prve letošnje dirke francoskih kobil sta postali Lučka Müller in Flamme Prior. Voznica ni skrivala dobre volje: »Gre za zelo dobro kobilo, ampak je imela nekaj smole s poškodbami. Upajmo, da smo to zdaj sanirali in gremo veselo naprej,« in dodala: »Danes je bila Flamme Prior super, mogoče celo malce prehitro po tako dolgi pavzi, ampak super.«

Vse rezultate dirk najdete TUKAJ.

https://www.youtube.com/watch?v=-_L9uSjAXYo
Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant