...
02. 05. 2022

Cokstile do zmage v Finlandii Ajo in vabila v Elitloppet

Ena največjih finskih kasaških dirk.

Cokstile je v Elitloppetu slavil pred dvema letoma, tokrat pa si je vstopnico zagotovil z zmago na Finskem . (Foto: Hippos/Juho Hämäläinen)

Na Finskem je potekala znamenita Grupa I Finlandia Ajo. Dirka, ki so jo v preteklosti dobivala nekatera največja imena kasaške zgodovine kot so SJ's Photo, Opal Viking, Commander Crowe, Sebastian K, Propulsion in Readly Express.

Letos se je na startni listi zbrala deseterica kasačev, med njimi pa je bil prvi favorit Bepi Bi italijanskega trenerja Alessandra Gocciadora. Čeprav je zmagovalca čakala vstopnica v največjo švedsko dirko Elitloppet, je Gocciadoro že pred dirko napovedal, da se bo Bepi Bi v Stockholmu namesto "elitne dirke" udeležil drugega vrhunca Sweden Cupa.

Video dirke:

A dirka na Finskem se v vsakem primeru ni izšla po Gocciadorovih načrtih. Razred zase je namreč bil 9-letni Cokstile, potomec Quite Easyja, vzrejen na Norveškem, a že dolga leta v rokah italijanskih lastnikov Scuderie Santese. Cokstile, ki ga sicer trenira Italijan Erik Bondo, je slavil suvereno, kljub ne najhitrejšemu štartu in nato napredovanju po drugi liniji, kjer praktično v nobenem trenutku ni imel zavetrja kakšnega od konkurentov. V ciljni ravnini sta se s švedskim voznikom Christopherjem Erikssenom zlahka odpeljala konkurenci, ki je tako med sabo obračunala le za drugo mesto. Dosegla sta tudi čas 1:09,6, kar je za dve desetinki izboljšan rekord dirke, ki ga je prej držal D.D.'s Hitman, zmagovalec iz leta 2017.

Drugo mesto je osvojil Stoletheshow (Björn Goop), tretje Gareth Boko (Santtu Raitala), četrto Tycoon Conway Hall (Jorma Kontio), peto pa Wilow Pride (Ari Moilanen). Prvi favorit Bepi Bi je ostal izven nagrajenih mest.

Cokstile že dobil Elitloppet leta 2020

Cokstile, katerega naslednji veliki cilj sezone je zdaj Elitloppet, je v največji švedski dirki že slavil in sicer leta 2020, ki ga je zaznamovala zloglasna odločitev, da Propulsionu zaradi prepovedanega posega pred prodaja na Švedsko, odvzamejo vse švedske uvrstitve in nagrade. Cokstile je tako slavil, kljub temu, da je v cilj pritekel kot tretji, saj je pred njim končal tudi Earl Simon, ki pa je bil zaradi oviranja diskvalificiran takoj po dirki.

Zanimiva je tudi zgodba Cokstilovega rejca, Norvežana Pera Erika Hagna. Ta se je na Facebooku zahvalil vsem, ki so jih podpirali v zadnjem tednu, ko je Cokstile prepotoval dolge razdalje od Milana, do Halmstada in nato do Finske. Kot je še zapisal, je bila zabavna tudi vožnja iz hotela na hipodrom s taksijem, za katero se je ponudil, da jo plača on. "Bomo že poravnali kasneje," je dejal zbranim v avtu. V taksiju so sedeli Örjan Kihlström, Björn Goop in Daniel Reden.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant