...
01. 05. 2022

Take Me Home ne popušča - v Modeni do nove zmage

Take Me Home je s 43. zmago kariere presegel 120.000 evrov zaslužka

Take Me Home je v zadnjih letih postal sinonim za dolgoživost, hitrost, nepopustljivost in srčnost. V Modeni je dosegel že 25. zmago za trenerja Zvonka Osterca. (Foto: Boris Vranić)

Take Me Home. Težko je najti primerne besede za fenomenalnega temnega rjavca, ki jih šteje že 10 let, od jeseni 2019, ko ga je v svoj hlev pripeljal Zvonko Osterc, pa je zanj dosegel že 25 zmag. Če k temu prištejemo še 18 zmag, ki jih je imel na svojem kontu od prej ter dodamo še podatek o kariernem zaslužku - 120.000 evrov, nam postane jasno, o kakšnem talentu govorimo.

Zvonko Osterc, med prijatelji znan kot Pezdo, je znan po nosu, ki ga ima pri nakupu starejših konjev. A nakup, ki se mu je posrečil konec leta 2019 bo verjetno ostal njegov najboljši v vsem življenju. Takrat je namreč za nekaj tisočakov kupil 7-letnega konja po imenu Take Me Home. Potomec Let's Goja, ki sta ga v svojem hlevu vzredila Holger in Anne Ehlert, je svoje prve tri zmage za novega lastnika dosegel še v letu 2019. Najprej na zadnjih ljubljanskih dirkah, nato pa še na božični večer v Trstu in na silvestrovo v Budimpešti. Kot da bi se z zmagami na praznike želel oddolžiti novemu lastniku za prihod v Križevce pri Ljutomeru 12.

279338961 1154075988700641 847819783359042731 n

Ekipa, ki je Take Me Homea spremljala v Bologni. Voznik Matteo Zaccherini, trener Zvonko Osterc (z modro čelado) in Ivan Krašovec-Hans. (Foto: Aleš Košak)

Naslednje leto se ni pustil motiti epidemiji koronavirusa in je nabral še dodatnih 12 zmag! Kakšna sezona, kakšno leto! Ob tem je seveda zbiral še druge visoke uvrstitve, ustavil pa se ni niti v lanskem letu. Znova je blestel in leto zaključil z devetimi zmagami.

V soboto je z voznikom Matteem Zaccherinijem nastopal v amaterski dirki v Modeni, kjer je lanskega novembra dosegel svojo zadnjo zmago. Tudi tokrat je s fantastičnim zadnjim ovinkom, v katerem je prehitel vse tekmece, lahkotno zmagal. Na drugem mestu je pristal varovanec Holgerja Ehlerta, njegovega rejca. Take Me Home je za 25. zmago v manj kot dveh letih in pol še enkrat več dosegel sijajen kilometrski čas - 1:14,1. Neverjetno, sijajno, epsko.

Sam veliki Holger Ehlert je po dirki stopil do Zvonka Osterca, mu stisnil roko in čestital za izjemno delo, ki mu uspeva z njegovim varovancem.

Isti dan je sicer nastopil še en Osterčev as Krack Du Clocher, ki pa je dvakrat zagolopiral in bil diskvalificiran.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Under Presure osvojila Juhantov memorial

Nevia Viking in Mario Moleh v Komendi dosegla prvo zmago kariere.

Epidemija debelosti pri konjih – problem ali ne?

Veliko ljudi ob pogledu na konje sredi prostranega živo zelenega pašnika prevzameta mir in veselje; nekakšna romantična predstava o tem, kako naj bi konji živeli, na prostranih pašnikih, v čredi. Na žalost pa se vedno bolj izkazuje različnost med konjevim primarnim življenjskim okoljem in življenjskim prostorom, ki mu ga nudimo ljudje. Ena od posledic te različnosti je tudi prekomerna telesna teža domačih konj.

Uporaba in koordinacija dejstev

V vsakem priročniku o učenju jahanja se dejstva delijo na tri kategorije: delovanje teže, nog in rok oz. vajeti. Kot gre teorija, tako se tudi v praksi dejstev učimo sistematično in vsakega posebej, preden jih povežemo v delujočo celoto.

FEI Solidarity

Med 7. in 10. aprilom je v Centru konjeniške delavnosti Matej in M hotelu v Ljubljani potekal seminar za trenerje in sodnike v dresuri. Seminar sta vodila izkušeni mednarodni sodnik Péter Hanságy ter bivša profesionalna tekmovalka in odlična trenerka dresurnega jahanja Larasati Geding. Izobraževanju je prisostvovalo devet trenerjev, osem sodnikov in dvanajst jahačev, ki so pod budnim očesom obeh tujih strokovnjakov napredovali iz dneva v dan.

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant