...
23. 01. 2023

Cornulier: Flamme Du Goutier do zgodovinskega dvojčka

Prestižni Prix De Cornulier drugič zapored Flamme Du Goutier

Izjemna Flamme Du Goutier je ponovila lansko zmago in postala šele tretja kobila v zgodovini z dvema zaporednima Cornulierjema. (Foto: Le Trot)

Nova fantastična predstava 8-letne Flamme Du Goutier, ki je za dobro dolžino premagala prvo favoritko Granvillaise Bleue in še drugo zaporedno leto pritekla do zmage v Prix De Cornulier. S tem je še drugo leto zapored svojemu jahaču prinesla prvo lovoriko v tej dirki, saj je tokrat jahal odlični Mathieu Mottier. Levesquova varovanka se je znova morala zadovoljiti z drugim mesto, enako kot lani, tretja pa je bila tokrat 6-letna Hanna Des Molles. Odlično so se odrezale tudi jahačice, saj so osvojile drugo, četrto, peto in sedmo mesto.

Flamme Du Goutier (oče Ready Cash) je osvojila že svojo peto grupa I zmago, prav vse pa je zanimivo dosegla v dirkah pod sedlom, čeprav je doslej v "monteju" nastopila šele sedemkrat. Čeprav ima že skoraj 1,6 milijona evrov zaslužka je več kot dve tretjini tega zneska (prek 1,1 milijona) osvojila prav pod sedlom.

Z dvojčkom zmag ob bok legendam

Z drugo zaporedno zmago je Flamme Du Goutier nasledila Masino in Roxane Griff kot edini kobili, ki jima je to uspelo. Poleg njih so se dveh zaporednih zmag veselili še denimo Belino II, Fandango, Kaiser Trot ter v nam bližjih časih Jag De Bellouet, že omenjena Roxane in Bilibili.

image 42

Camille Levesque in Granvillaise Bleue sta v Cornulierju še drugo leto osvojili drugo mesto. Nadarjena jahačica največjo jahalno lovoriko kasaških dirk še čaka. (Foto: Le Trot)

Flamme je tudi tekla štiri desetinke hitreje kot lani, 1:11,5, rekord dirke (ki ga še vedno drži Bilibili iz leta 2019) pa zgrešila za tri desetinke.

V nasprotju s Prix d'Amerique, na katerem je v tem tisočletju žrebce uspela premagati le Belina Josselyn, Prix de Cornulier nikakor ni domena močnejšega spola. Samo v zadnjih petnajstih letih so se zmage veselile Malakite (2009), Olga du Biwetz (2011), Roxane Griff (2014 in 2015), Scarlet Turgot (2016), Bellissima France (2017), Bahia Quesnot (2021) in Flamme du Goutier (2022). Lani so tri kobile, Flamme du Goutier, Granvillaise Bleue in Etoile de Bruyere, celo povsem zasedle stopničke, enako pa so "dame" ponovile tudi letos, le da je na tretjo stopničko stopila Hanna des Molles.

Tudi za trenerja Thierryja Duvaldestina je to druga zmaga v Cornulierju, največ, kar 8, jih ima legendarni Joel Hallais. Duvaldestin je bil blizu prvi zmagi v največji monte dirki že leta 2009, ko je njegov Prince Gede prvi prečkal ciljno črto, a je bil zaradi nečistega kasa diskvalificiran. Duvaldestin lahko to nedeljo postane šele prvi trener, ki bi osvojil zmagi tako v Cornulierju kot v Prix d'Amerique v enem tedni z različnima konjema. Za Amerique namreč poleg Flamme pripravlja tudi Idao De Tillarda, ki bo najverjetneje prvi favort. Izjemni 5-letnik je namreč slavil v Criterium Continentalu in v zadnji dirki prejšnjo nedeljo, vroča pa bo seveda tudi Flamme Du Goutier, ki se je prav tako kvalificirala v Amerique, lani pa presenetljivo dirko končala kot tretja.

Granvillaise Bleue znova "le" druga, tretja Hanna Des Molles

Mladi jahačici Camille Levesque ni uspelo postati šele druga ženska z zmago v prestižni dirki. Tako kot lani je morala s svojo Granvillaise Bleue (oče Jag De Bellouet) premoč priznati Flamme Du Goutier, le da je na njej tokrat vajeti vihtel Mathieu Mottier namesto Antoineja Wielsa, ki se je jahaško upokojil od lanskega Cornulierja. Granvillaise je letos izgledala še močnejša, v zadnjem nastopu pred Cornulierjem celo postavila svetovni rekord in bila kot izrazita specialistka za dirke pod sedlom tudi glavna favoritka na stavnicah.

image 41

Thierry Duvaldestin lahko ime lepe možnosti, da postane prvi trener z zmagama v Cornulierju in Ameriqueu z različnima konjema v istem letu. (Foto: Le Trot)

Tretje mesto je osvojila Hanna Des Molles (oče Village Mystic) z jahačem Alexandrom Abrivardom, sicer že trikratnim zmagovalcem dirke (2016 Scarlet Turgot ter 2019 in 2020 Bilibili).

Odlično so se tokrat odrezale tudi predstavnice nežnejšega spola na stremenih - omenjena Camille Levesque je osvojila drugo mesto, Nathalie Henry je z Gocciadorovim Vapriem, ki je bil "čisti" avtsajder (kvota 127:10), osvojila sijajno četrto mesto, Norvežanka Matilde Herleiksplass je bila z Bazirovim Zarenne Fasom peta, sedma pa je v cilj prišla Gaelle Godard z Edition Gema. Vmes je šesto nagrado osvojil izkušeni, 50-letni Jean Luc Claude Dersoir s Hirondelle De Rib. Dersoir je sicer osvojil že štiri Cornulierje (1993 Tout Bon, 2000 in 2001 First De Retz ter 2007 One Du Rib).

Rezultati dirke TUKAJ, posnetek dirke TUKAJ.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant