...
03. 08. 2021

Darja Antolin po Agati dodala še naziv "najhitrejše v sulkiju"

Darja Antolin iz KK Ljutomer je osvojila sezonski "dvojček" tekmovanj kasaških voznic, Marion Mark zmagovalec kvalifikacij za derbi.

Darja Antolin in Fauna V (Foto: Jošt Dolinšek)

Razmočeno nedeljsko popoldne je na prvi avgustovski dan kljub vsem vremenskim neprilikam ponudilo izjemne kasaške predstave. Poleg petih “klasičnih” kasaških točk sporeda, med katerimi je bila osrednja kvalifikacijska dirka za letošnji derbi, smo videli tudi dve promocijski - t.i. “baby fun race” in tekmovanje voznic za naziv najhitrejše v sulkiju, ki ga je osvojila Darja Antolin. Baby fun race so v dveh tekih tekli najmlajši kasači - dvetniki, ki so se s tem prvič predstavili publiki. V dirki ni bil cilj priti prvi čez ciljno črto, temveč se karseda najbolj približati času 1:30,0. Voznice pa so se pomerile v prav posebnem tekmovanju, kjer so v treh tekih po tri tekmovale na šprinterski distanci 600 metrov.

številni nalivi, ki so večkrat prekinili nedeljsko tekmovanje v Ljutomeru, niso pregnali nekaj stoglave množice gledalcev, ki so si z zanimanjem ogledali nekaj, česar dosedaj slovenski hipodromu še niso ponudili.

"Baby fun race" je dobil izkušeni Marko Slavič, ki je s Pegi slavil s časom 1:30,2. Kljub temu da je bil to najhitrejši čas dveletnikov to ni bil razlog njegove zmage, saj je bilo bistveno, da se kar najbolj približa času 1:30,0, kar mu je skoraj natančno uspelo.

V drugi točki sporeda, ko smo že dali čez drugi večji naliv to popoldne, smo videli prvo klasično kasaško preizkušnjo. V dirki kasačev z zaslužkom do 6500 evrov je udaril Rigill z Anjo Medle. Dosegla sta prvo letošnjo zmago, ki se je kljub odlični formi vztrajno izmikala. Navdušila sta z izjemnim finišem, kakršnega smo od Rigilla že vajeni, le da se je letos “odločil” to pridno skrivati vse do tokrat. Drugo mesto je osvojil Laos, tretji pa je bil Ardnas. čas zmagovalca je bil 1:20,1, kar je bilo za tiste razmere odlično.

Janko Sagaj in Marion Mark
Janko Sagaj in Marion Mark

Tretja dirka je potekala ravno v času, ko se je nebo nad Ljutomerom znova odprlo. Po dveh ponovljenih štartih so kasači v internacionalni dirki s štartom iz obrata vendarle stekli. čelo je prevzel letos odlični Fjori in ga vse do ciljne črte ni izpustil iz rok. Voznik Saša Seršen je po dirki povedal, da se Fjori v preteklosti v takšnih razmerah ni najbolje znašel, zato ga je tokrat prijetno presenetil. Za zmagovalni tandem je to že tretja letošnja zmaga, ki sta ji v štirih nastopih dodala še eno drugo mesto. Drugo mesto je osvojila Analin, tretja pa je bila Louise Luna. Fjorijev čas 1:23,4 je seveda “vodnatosti” dirke primeren.

V četrti dirki sporeda se je pomerilo devet kasačev, največ pa je na silovit finiš iztržil domač adut Lotmerk OZT in z voznikom Renejem Hanžekovičem vpisal prvo letošnjo zmago. Drugo mesto je dosegel Iron Road, tretje pa Lotmerkova hlevska kolegica Lady Princess.

ljt avg 9
Lotmerk OZT

V peti točki sporeda pa je šlo zares. 10 4-letnikov se je pomerilo za 8 vozovnic za letošnji derbi, ki bo prvo septembrsko nedeljo v Stožicah. Z lepo prednostjo je dirko dobil Marion Mark z Jankom Sagajem, na drugem mestu sta prijetno presenetili Rio Flora in Ajda Gorenc, tretja pa sta bila lanskoletna državna prvaka Dear Abby in Viktor Dolinšek. V derbi so se uvrstili še Pallatin, Malvazija B Tomažič, Lord of the Night, Donald in Bonaparte Peški. Na razmočeni podlagi in progi dolžine 2600 m je čas zmagovalca pričakovano znašal “le” 1:26,5. 

Pred zadnjo formalno dirko pa smo videli še promocijski boj voznic za naziv “najhitrejša v sulkiju”. Devet odličnih kasačev, razporejenih v tri skupine po tri, z devetimi voznicami - recept za izjemne čase. In res je bilo tako - najhitrejša je bila zmagovalka druge skupine Fauna V z Darjo Antolin, ki se je letos v Lenartu okitila z nazivom Agate, v Ljutomeru pa tako v krstni izvedbi novega tekmovanja voznic zaključila “dvojček”. In še čas - kljub dežju in kratki 600-metrski distanci - izjemen: 1:12,7! Drugo mesto je osvojila Lana Zrinjanin z Magic Lookom. Zmagovalca prve skupine sta dosegla čas 1:13,1. Tretji sta bili Michelle in Darja T. Dolinšek s časom 1:13,4. Tekmovanje voznic je sicer sponzorirala ljutomerska županja mag. Olga Karba.

Za zaključek dneva so se pomerili še kasači z najmanj zaslužka. Največ sta pokazala Rosie Glow in Marko Gorenc, ki sta za las ugnala domačega debitanta Ramzesa. Tretje mesto je osvojil Sky.

Naslednje dirke bodo v Ljubljani 8. avgusta.

Foto: Jošt Dolinšek

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant