...
04. 05. 2023

Darja T. Dolinšek v lovu na svoj tretji Pokal mesta Ljubljana

Pokal mesta Ljubljana

Don Saxo lanskoletni zamagovalec dirke za Pokal mesta Ljubljana ( Foto: Boris Vranić)

Kasaški klub Stožice na edinem hipodromu v slovenski prestolnici organizira prve izmed svojih štirih dirk sezone. Tradicionalno bo osrednji trenutek dneva dirka za pokal mesta Ljubljana, ki letos praznuje 10 let. V glavni dirki bo nastopilo šest kasačev, skupno pa bo v šestih točkah sporeda dirkalo 51 konj.

Prvi zmagovalec dirke za pokal mesta Ljubljana je leta 2013 postal Porshe MP iz domačega kluba. Vozil ga je Peter Zadel mlajši, ki je eden izmed trojice z dvema zmagama v tej ljubljanski spomladanski klasiki. Preostala dva sta Jože Sagaj mlajši in Darja T. Dolinšek, ki bo kot edina nekdanja zmagovalka nastopila tudi v tokratni izvedbi. Vozila bo 4-letno Jerco, s katero sta lani osvojili državno prvenstvo 3-letnikov in za katero bo to prvi nastop v letošnji sezoni.

Ob Jerci glavni favorit Premal MS

Poleg nje bo glavni favorit dirke 5-letni Premal MS z Mitjem Slavičem, ki je lani nastopal sijajno, formo pa obdržal tudi preko zime na avstrijskih in madžarskih hipodromih. V zadnjih 12 mesecih je v 16 nastopih dosegel 8 zmag in zaslužil preko 10.000 evrov. V dirki bo še ena nekdanja državna prvakinja 3-letnikov iz hleva Dolinšek Dear Abby ter dva veterana, ki ju nikoli ne gre odpisati – Planet in Floto. Za Laosom pa bo svoj ognjeni krst doživela nova voznica Janica Nushol, ki si je za svojo prvo dirko izbrala prav pokal mesta Ljubljana.

Številni debitanti

V prvi točki dneva bo izmed deveterice kar nekaj novih obrazov. Skoraj polovica kvalifikantov, o katerih razen časa iz kvalifikacijskega nastopa, nimamo veliko podatkov. To so Dukat, Elvis The King, Brin Peški in Carbon Fiber, tukaj pa je še Ringo II, ki je oba svoja nastopa končal distanciran. Od četverice, ki je že okusila prve denarne nagrade, se je le Hastalavista Baby uvrstila enkrat med prvo trojico, Faramir S, Umar in Paris Grif pa so segli najdlje do četrtega. Kakršna koli napoved je tako sila nehvaležna.

V drugi dirki bo nastopilo 11 slovenskih kasačev. Leona B, Unca, Real Deal, Adam Go Go in Montana Peška so imeli zelo solidno leto 2022, vsak vsaj z eno zmago, dobre rezultate pa želijo ponoviti tudi letos. Ob njih so se lani konkretno »nadirkali« tudi Maky, Dirka DŽ, Nookie in Lord Of The Night, ki pa svojo prvo zmago še čakajo. Mon Ami Peški ter Anto pa se vračata po dolgem premoru zaradi poškodbe.

V dirki do 3500 evrov kariernega zaslužka je kar 12 kasačev. Crista je odlično zaključila lansko sezono, Olja, Ramzes in Just A Gigolo pa so dobro začeli že novo s stopničkami v Šentjerneju. Great Pretender je pozimi vknjižil prvo karierno zmago na Dunaju, Bonaparte Peški, Django in Megy pa so konec lanskega leta svojo rezultatsko krivuljo malce zakrivili navzdol. Sploh Megy je lani blestela s štirimi zmagami.

Francoski kobili Idalida in Ivorie du Dollar še nista pokazali vseh svojih sposobnosti, Italijanska California Poker pa je v edinem nastopu za novega trenerja že opozorila nase v Italiji.

Night Dancer po drugo zaporedno zmago

V četrti dirki Night Dancer lovi svojo drugo zaporedno zmago. S prepričljivo predstavo je slavil v Šentjerneju, novo serijo zmag pa si želi tudi na začetku letošnje sezone, enako kot je to storil lani. To mu bo poskusila preprečiti šesterica konkurentov, med njimi klubska kolega Joky in Jerry Joy, domačinka Rio Flora ter Ljutomerčani Lady Princess, Patty in Alpina M. Med vsemi omenjenimi sta lani najbolj blestela Rio Flora z dvema zmagama ter Jerry Joy z eno zmago.

V zadnji točki sporeda bo nastopilo šest evropskih kasačev z zaslužkom do 20.000 evrov, med njimi pa sami odlični kasači. Sijajna Bershka MMS, ki je lani dosegla 6 zmag, bo startala iz enice. Ob njej bo stala Under Presure, lani ob štirih zmaga še kup drugih odličnih uvrstitev. Tu je tudi fenomenalna Ciara TP, zmagovalka jesenskega kriterija, ki je blestela lansko jesen. Poleg njih bodo na štartu še zmagovalka francoskega toura 2021 Elisa Gali, ena najhitrejših kobil pri nas Fauna V ter nova italijanska pridobitev Cupido, ki je že pokazal svoje kvalitete, a žal še ni sestavil kompletne dirke. Na ljubljanskem ovalu tudi tokrat ne bodo manjkali poniji, ki se bodo pomerili v svoji drugi preizkušnji leta. V prvi sta slavili lanski skupni zmagovalki Neža Gorenc in poni kobilca Brina.

Dosedanji zmagovalci Pokala mesta Ljubljana

LetoZmagovalecVoznikDistancaKm. čas
2013Porshe MPPeter Zadel ml.2100 mA1:17,2
2014FlorkoDarko Sodec2100 mA1:18,6
2015Dream CatcherPeter Zadel ml.2100 mA1:17,4
2016Sun Naglo OMJože Sagaj ml.2100 mA1:18,7
2017Narcis PeškiMarko Gorenc2100 mA1:16,9
2018Didier BleuDarja T. Dolinšek2100 mA1:16,9
2019Ain't She PerfectLučka Müller2100 mA1:15,8
2020Magic LookJože Sagaj ml.2100 mA1:18,8
2021MichelleDarja T. Dolinšek2100 mA1:17,9
2022Don SaxoJanko Sagaj2100 mA1:17,0
Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Paco Rui ponovil lanski uspeh v Juhantovem memorialu

Prve kasaške dirke v Komendi po lanskih poplavah

Darja T. Dolinšek z Jerco osvojila svoj tretji pokal mesta Ljubljana

Majske dirke v prestolnici

Horsy Dream z izjemnim rekordom osvojil Eliloppet

Tretje leto zapored zmagal Francoz

Andraž Rumpret je novi predsednik Kasaške zveze Slovenije

Podpredsedniško funkcijo so delegati zaupali Andreju Grilcu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant