...
10. 02. 2023

Delo v hrib

Krepitev mišic in razvijanje moči

Raznolikost pri treningu je ključna za izboljšanje atletske sposobnosti in ohranjanje zdravja, zato je pomembno, da v redni trening občasno vpeljemo nove izzive. Poleg sistematičnega dela v maneži pri treningu prav pride tudi delo na terenu, ne glede na disciplino.

praksa hrib3

Delo na raznolikem terenu omogoča izboljšanje koordinacije in vzdržljivosti. Če imamo to srečo, da imamo na razpolago teren, ki se vzpenja in spušča, ga lahko s pridom izkoristimo za krepitev mišic in razvijanje moči. Delo v hrib je izjemno koristno orodje pri treningu konj, še posebej za razvoj vzdržljivosti in moči. Kako uspešno bo delo v hrib pri povečevanju konjeve atletske sposobnosti pa je odvisno od tega, kako dobro razumemo, kakšen vpliv ima gibanje po naklonu na konjevo telo.

Z delom v hrib lahko naslavljamo več različnih vidikov konjeve atletske sposobnosti. Med najpomembnejše štejemo razvoj moči, razvoj koordinacije oziroma gibalnih sposobnosti in razvoj vzdržljivosti. Preden se lotimo dela v hrib, razmislimo o ciljih, ki jih želimo doseči. Čemu bo delo v hrib služilo? Natančno zastavljeni cilji nam pomagajo pri izdelavi programa dela v hrib. Kako pogosto se bomo tovrstnega dela lotili, kako dolgi bodo treningi, v katerem hodu se bomo lotili dela in kako strm naj bo hrib, so nekatera vprašanja, ki so odvisna od naših ciljev.

Več preberite v februarski številki Revije o konjih.

Besedilo in foto: Katja Porenta EEBW

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant