...
02. 09. 2023

Dirka Ljutomerski kasač - kdo bo nasledil Fjorija?

V šesti izvedbi dirke Ljutomerski kasač bomo dobili šele tretjega zmagovalca.

Fjori, ki je v preteklih treh letih kraljeval v dirki Ljutomerski kasač v Stožicah, bo letos zaradi poškodbe manjkal. (Foto: Boris Vranić)

V že šesti izvedbi prestižne dirke, rezervirane za predstavnike pasme ljutomerski kasač, ki se tradicionalno vsako leto odvija na dan ljubljanske milje, bomo dobili šele tretjega zmagovalca. Po dveh zmagah Peterke I je tron najboljšega ljutomerskega kasača za tri leta zasedel odlični Fjori, ki je vsako leto lani tudi pošteno popravil rekord dirke na že skoraj neverjetnih 1:15,1. To je sicer le desetinko slabši čas od rekorda slovenskih hipodromov na srednjo distanco, a Fjori priložnosti, da letos še tretjič ubrani cenjeno lovoriko, ne bo imel. Zaradi poškodbe bo namreč manjkal na štartu, lepa priložnost pa se tako za prvi zmago v tej dirki ponuja Don Saxoju, ki je lani za nekaj centimetrov ostal brez prvega mesta. Sijajni 7-letni potomec Saxo de Vandela in Dinke, ki je v karieri zbral že 15 zmag, letos junija pa ubranil tudi naziv šampiona Slovenije, pa, kljub le petim sotekmovalcem, ne bo imel lahkega dela.

Daleč najmlajši na startni listi je triletni L'Nesta, potomec Nesta Effeja in Lottte ter eden glavnih favoritov za zmago v državnem prvenstvu svoje generacije, ki bo na naslednjih ljutomerskih dirkah. V kvalifikacijah za omenjeno rejsko dirko se je poigral z nasprotniki, v karieri pa je v devetih nastopih dosegel že štiri zmage in štiri druga mesta. Poleg njega je tukaj tudi Planet. Izkušeni predstavnik šentjernejskega kasaštva, potomec Impeto Grifa in Picabo Street v zadnjih petih nastopih ni bil slabši kot tretji, opazen dvig forme pa je vsekakor tudi dobra popotnica, da po tretjem v predlanski veliki nagradi Ljubljane poseže še višje.

Nepopustljiv in neuničljiv je tudi 10-letni Prlek Floto, ki je letos dosegel že dve zmagi in dodal še dve drugi mesti. Čeprav sin Mystical Crowna in Frise običajno nastopa v lažji konkurenci, mu tokratna dirka ne predstavlja nobenega posebnega izziva. Ob njem bo tudi klubski kolega Laos, potomec Impeto Grifa in Lilly Marlen, ki je v zadnjem nastopu v Ljutomeru dosegel svojo četrto zmago kariere, s katero je krstno slavje in obilo veselja prinesel tudi svoji mladi voznici. Za konkreten dvig forme je v zadnjih mesecih poskrbel tudi 5-letni Anto. Letos je dosegel že tri druga mesta, tudi v zadnjih dveh nastopih, ob tem pa le dvakrat v sedmih nastopih ni končal med prvimi tremi. Prvo zmago še čaka, glede prikazano v zadnjem času, pa je to le še vprašanje časa. Morda je tokratni izziv za to sicer še rahlo prevelik, a kdo ve …

LetoZmagovalec (oče - mati)
Voznik, trener, lastnik - čas
2018Peterka I (Gerd November – Petrana Lobell)
Marko Slavič, Boris Vukosavljević, Forna d.o.o.  - 1:16,0/1609 mA
2019Peterka I (Gerd November – Petrana Lobell)
Marko Slavič, Boris Vukosavljević, Forna d.o.o.  - 1:20,9/2100 mA
2020Fjori (Equinox Bi – Fenita)
Saša Seršen, Milan Seršen, Saša Seršen - 1:18,4/2100 mA
2021Fjori (Equinox Bi – Fenita)
Saša Seršen, Milan Seršen, Saša Seršen - 1:16,3/2100 mA
2022Fjori (Equinox Bi – Fenita)
Saša Seršen, Milan Seršen, Saša Seršen - 1:15,1/2100 mA
Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Paco Rui ponovil lanski uspeh v Juhantovem memorialu

Prve kasaške dirke v Komendi po lanskih poplavah

Darja T. Dolinšek z Jerco osvojila svoj tretji pokal mesta Ljubljana

Majske dirke v prestolnici

Horsy Dream z izjemnim rekordom osvojil Eliloppet

Tretje leto zapored zmagal Francoz

Andraž Rumpret je novi predsednik Kasaške zveze Slovenije

Podpredsedniško funkcijo so delegati zaupali Andreju Grilcu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant