...
02. 09. 2023

Ljubljanska milja - Maugli tretjič zapored, s tretjim voznikom in tretjič rekordno?

Deseta Ljubljanska milja

Izjemni Maugli je v preteklih dveh izvedbah dirke Ljubljanska milja pisal zgodovina. Jo bo tudi letos? (Foto: Boris Vranić)

Največja mednarodna kasaška dirka v Sloveniji - Ljubljanska milja - bo doživela že svojo jubilejno deseto ponovitev. Od prve zmagovalke leta 2014 je to prestižno, zdaj že klasiko, kasaškega koledarja, osvojilo sedem kasačev, med njimi le Jasa GL in Maugli dvakrat.

Maugli ima letos priložnost, da še s tretjim različnim voznikom tretje leto zapored poseže po vrhu. Lahko še tretje leto zapored popravi tudi rekord hipodroma in s tem rekord vseh slovenskih kasaških stez? Izjemni 7-letnik, potomec El Nina in Manishe Vite je tega vsekakor sposoben, ne glede na muhasto formo letošnje sezone, in bo tudi tokrat glavni ter osrednji favorit, ki mu na roko gre tudi srečna roka pri žrebu in štartna pozicija 1. Z zmago bi tretjo zmago v ljubljanski milji pritekel svojemu vozniku Jožetu Sagaju mlajšemu, ki je dirko doslej osvojil z Luther Kingom in Take Me Homeom.

V preteklih dveh sezonah je obakrat drugo mesto osvojil Krack du Clocher, ki pa trenutno ne kaže nastopov, s katerimi bi vlival upanje na ponovitev takšnega rezultata. Za začetek več možnosti poznavalci pripisujejo že njegovemu hlevskemu tovarišu Fun de Bellandu, izkušenemu 8-letnemu francoskemu kastratu, ki je z nekaj zmagami v Avstriji, pa tudi z odlično predstavo in zmago v Makoterjevem memorialu, konkretno premešal štrene v »odprti« konkurenci slovenskih hipodromov. Kot eden najresnejših izzivalcev Mauglija pri novem naskoku na prestol ljubljanske milje se omenja tudi Cristofaro San, ki je vse od prihoda v Slovenijo izjemno vroč. Dosegel je že šest zmag, letos že štiri, tudi dve zaporedni v zadnjih dveh nastopih.

Pozabiti ne gre niti na zimzelenega Tars Starsa, že zmagovalca ljubljanske milje leta 2019, ki letos, pri svojih 12 letih znova navdušuje. V štirih nastopih ni bil slabši kot tretji, v Italiji pa je dosegel tudi dve zmagi. Druga zmaga v milji bi bila že njegova trideseta v karieri.

Izjemno nevaren bo tudi dvojec iz hleva Martina Marsa. Sijajni Urban Kronos, ki je s kar šestimi zmagami navduševal v prvi polovici leta, bo imel veliko pomoč v hitrem 6-letniku Black Rock Gloryju, ki je lani navdušil v milji s tretjim mestom. Od takrat je v enajstih nastopih kar šestkrat zmagal, tudi forma v letošnjih, sicer malo nastopih, pa obeta.

Manj možnosti za vidnejšo uvrstitev naj bi imela le Elisa Gali, ki pridno zbira nastope, a letos višje od drugega mesta v Avstriji ni posegla. Spodbuda za 9-letnico sta sicer tretji mesti v zadnjih dveh nastopih.

LetoZmagovalec (oče - mati)
Voznik, trener, lastnik - čas
2014Ocean Dancer (Credit Winner - Croatass)
Viktor Dolinšek,  Viktor Dolinšek,  Viktor Dolinšek  - 1:15,2/1609 mA
2015Jasa GL (Let's Go - Jasna)
Dušan Zorko,  Dušan Zorko, Gostilna Zorko s.p.  - 1:14,7/1609 mA
2016Jasa GL (Let's Go - Jasna)
Dušan Zorko,  Dušan Zorko, Gostilna Zorko s.p.  - 1:14,4/1609 mA
2017Luther King (Allison Hollow – Leona IV)
Jože Sagaj ml., Slavko Makovec, Slavko Makovec  - 1:13,6/1609 mA
2018Narcis Peški (Nimitz Hanover – Ninočka)
Marko Gorenc, Marko Gorenc, Hlev Peški  - 1:15,3/1609 mA
2019Tars Stars (Persugill – Ten Stars Vita)
Janko Sagaj, Igor Pozderec, KD Ekipa SKP  - 1:18,1/1609 mA
2020Take Me Home (Let's Go – Majestic Angel)
Jože Sagaj ml., Zvonko Osterc, Kobilarna OZT - 1:15,5/1609 mA
2021Maugli (El Nino – Manisha Vita)
Peter Zadel ml., Janko Sagaj, KD Ekipa SKP  - 1:13,2/1609 mA
2022Maugli (El Nino – Manisha Vita)
Janko Sagaj, Janko Sagaj, Yum Commerce d.o.o.  - 1:12,8/1609 mA
Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Paco Rui ponovil lanski uspeh v Juhantovem memorialu

Prve kasaške dirke v Komendi po lanskih poplavah

Darja T. Dolinšek z Jerco osvojila svoj tretji pokal mesta Ljubljana

Majske dirke v prestolnici

Horsy Dream z izjemnim rekordom osvojil Eliloppet

Tretje leto zapored zmagal Francoz

Andraž Rumpret je novi predsednik Kasaške zveze Slovenije

Podpredsedniško funkcijo so delegati zaupali Andreju Grilcu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant