...
30. 08. 2023

Predstavitev derbistov 2023

3. september na hipodromu Stožice.

1 NEVIA VIKING

Voznik in trener: Roman Jerovšek

Lastnik: Matej Čuk (KK Komenda)

Rejec: Ana Šonaja

Mati in oče: Neisha Gill - Legendary Lover K

Zaslužek: 2.856 €

Rekord: 17,1

Rekord (dolga proga): 28,7

Rezultati kariera (starti/zmage-II.-III.): 15/2-2-1

Rezultati 2023 (starti/zmage-II.-III.): 6/0-1-1

Nevia Viking je lani kariero pričela z zmago v Komendi. Po nekaj težavah s kasom je kmalu dosegla še drugo zmago in vse je kazalo na izjemen napredek. V nadaljevanju sezone so se pričele manjše težave z vročekrvnostjo, ki pa so se ob koncu leta umirile. Letos je sezono pričela z galopom, nato pa zamenjala lastnika in se iz rodne Prlekije preselila na Gorenjsko. Pod novim trenerjem se je preizkusila tudi na italijanskih hipodromih in navdušila z drugim mestom ter osebnim rekordom. V kvalifikacijah je potomka žrebca Legendary Lover K in kobile Neishe Gill, sicer vzrejena v hlevu Ane Šonaja, dosegla peto mesto, ekipa okrog nje pa vsaj na podobno, če ne boljšo uvrstitev, računa tudi v derbiju. Z malce sreče, se kaj lahko zavihti tudi na podium.

nevia viking

2 JERCA

Voznica, trenerka in lastnica: Darja T. Dolinšek (KK Stožice)

Rejca: Anica in Ivan Košak

Mati in oče: Jolanda - Impeto Grif

Zaslužek: 8.265 evrov

Rekord: 15,9

Rekord (dolga proga): 26,9

Rezultati kariera (starti/zmage-II.-III.): 19/4-11-1

Rezultati 2023 (starti/zmage-II.-III.): 6/2-4-0

Jerca in Darja T. Dolinšek sta izjemen tandem. V 19 kariernih nastopih sta samo trikrat ostali brez uvrstitve med prve tri, zato bi bil pravi mali šok, če bi derbi končali pod stopničkami. Letos še nista bili slabši kot drugi, lani sta pa prvo zmago dosegli v najpomembnejšem trenutku - državnem prvenstvu za triletnike. Hitronoga Jerca se je skotila v hlevu Košakovih iz Šentjerneja, v njenem sorodstvu po materini liniji, ki izvira iz izjemne brdske kobile Julire, pa najdemo kopico zmagovalcev derbija - Jaso, Jo HV, Jolly GJ, Jerry Louja GJ in Jimpeto Joya. Njen oče Impeto Grif se ravno z Jimpetom lahko pohvali s svojo edino derbi zmago.

Darja T. Dolinšek zmage v derbiju sicer še nima, ima pa precej izkušenj. Leta 2018 je v Ljutomeru z Didier Blejuem osvojila tretje mesto, v preteklem desetletju pa kraljuje na prestolu najboljše med voznicami. Lani je naslov osvojila že šestič.

Jerca ne kaže popuščanj v formi, zanesljivo pa je slavila tudi v kvalifikacijah za derbi, kljub težki in razmočeni stezi, ki jo je le nekaj minut pred dirko dodobra oklestilo neurje. Njen čas na dolgo distanco, kot tudi rekordi ostalih derbistov na derbi distanco, zato niso najbolj relevantni.

jerca

3 UNCA

Voznik, trener, lastnik in rejec: Slavko Jureš (KK Ljutomer)

Mati in oče: Una des Vauchaux – Banker Hall

Zaslužek: 2.541 evrov

Rekord: 17,6

Rekord (dolga proga): -

Rezultati kariera (starti/zmage-II.-III.): 15/1-3-4

Rezultati 2023 (starti/zmage-II.-III.): 6/0-2-1

Unca letos še išče lansko formo, ko je "taborila" na podiumu, v državnem prvenstvu pa s sijajnim časom in osebnim rekordom končala tik pod stopničkami. V šestih nastopih letos še ni uspela ponoviti lanske zmage, je pa zato ravno v zadnjem štartu pred derbijem, na domačem ljutomerskem pesku opozorila nase z drugim mestom, s katerim je maja tudi otvorila sezono v Stožicah.

Una je produkt ameriškega očeta in francoske matere, kar v razvitem kasaškem svetu v zadnjem desetleju pomeni recept za uspeh. Če bo ameriški hitrosti dodala še francosko vzdržljivost, bo imel njen voznik in trener, ki je hkrati tudi njen lastnik in rejec, Slavko Jureš po derbiju zagotovo obilo razlogov za veselje. Na dolgi distanci se sicer še ni preizkusila, kljub temu pa ji poznavalci napovedujejo boj za spodnjo polovico nagrajenih mest. Lahko poseže celo višje?

unca

4 MALVAZI B. TOMAŽIČ

Voznica: Ajda Gorenc

Trener in lastnik: Borut Zaletel (KD Krim)

Rejec: Branko Tomažič

Mati in oče: Meina - Impeto Grif

Zaslužek: 5.602 evrov

Rekord: 18,5

Rekord (dolga proga): 27,6

Rezultati kariera (starti/zmage-II.-III.): 34/1-2-11

Rezultati 2023 (starti/zmage-II.-III.): 14/1-1-6

Malvazi B. Tomažič je daleč najbolj pridna tekmovalka te generacije. V dobrih dveh letih tekmovanj je zbrala že 34 nastopov, edino zmago pa zabeležila na uvodnih dirkah slovenske kasaške sezone 2023 v Šentjerneju. Ob tem je v Juhantovem memorialu dosegla drugo mesto v zadnjih nastopih pa se abonirala na tretje mesto, kar je tudi sicer njena najpogostejša uvrstitev. Tretja je tudi po kariernem zaslužku, poleg rednega nastopanja na domačih tleh pa ima tudi obilico izkušenj na italijanskih pistah. Tokrat bo za njo sedela Ajda Gorenc, saj je njen trener Borut Zaletel edini lastnik v letošnjem derbiju z dvema kasačema in bo svoje vozniške spretnosti uporabil pri Elvis The Kingu. Ajda se v derbijih lahko pohvali z drugim mestom z Mon Cherie Peško iz leta 2011, naskok na oder za zmagovalce pa ne bi bil tudi tokrat nobeno presenečenje. Lani je na tretjem mestu derbi končal Merlot B. Tomažič, starejši brat Malvazi, ki je s tem pritekel tudi največji uspeh njunemu rejcu Branku Tomažiču iz Vipave.

Malvazi je ena izmed štirih potomk Impeto Grifa v letošnjem derbiju, noben drug plemenjak pa nima več kot enega predstavnika.

malvazi b. tomazic

5 CARBON FIBER

Voznik in trener: Marko Gorenc

Lastnik: Hlev Peški (KK Stožice)

Rejec: Alojz Novak

Mati in oče: Coca Black Jet - Impeto Grif

Zaslužek: 783 evrov

Rekord: 20,7

Rekord (dolga proga): 28,3

Rezultati kariera (starti/zmage-II.-III.): 6/1-1-0

Rezultati 2023 (starti/zmage-II.-III.): 6/1-1-0

Carbon Fiber je kariero pričel letos in v tretjem nastopu dosegel prvo in doslej edino zmago. Svoj talent je na svoji kratki športni poti že nekajkrat nakazal, a derbi zanj vendarle prehaja nekoliko zgodaj. Pomanjkanje tekmovalnih izkušenj bo skušal nadoknaditi s prednostjo prve štartne vrste, ki jo je za las ujel. V dirki na 2600 metrov je vse mogoče, tudi njegov voznik Marko Gorenc pa ima kopico izkušenj iz največje kasaške dirke. Zanj bo to že šesti derbi, najvišje se je zavihtel leta 2010, ko je s Pen Starjem osvojil drugo mesto, leta 2015 pa je bil z Narcis Peškim tretji.

Tudi Carbon je potomec Impeto Grifa, njegova mati pa je italijanska kobila Coca Black Jet. Rejec Alojz Novak iz Šentjerneja bo v nedeljo lovil svojo prvo vidno uvrstitev v derbiju.

6 BURA

Voznik: Janez Hrovat

Trener in rejec: Boris Vukosavljević

Lastnik: Forna d.o.o. (KK Stožice)

Mati in oče: Bagheera de Vouede - Egon Lavec

Zaslužek: 6.641 €

Rekord: 16,2

Rekord (dolga proga): 27,3

Rezultati kariera (starti/zmage-II.-III.): 24/3-6-2

Rezultati 2023 (starti/zmage-II.-III.): 6/0-2-0

Bura je ena večjih ugank letošnjega derbija. Spada med bolj izkušene in tudi uspešne kasače te generacije. Začela je že kot dveletnica in pridirkano zmago v državnem prvenstvu izgubila zaradi pozitivnega doping vzorca. Lani je imela sijajno sezono, ki jo je nadgradila tudi z drugim mestom v državnem prvenstvu. Čeprav je veljala za prvo favoritko, se ji je zmaga za las izmuznila. Pozimi je uspešno nastopala v Italiji in dosegla dve drugi in eno tretje mesto. Spomladi so se ji prikradle težave z galopom, zato je sledila nekajmesečna tekmovalna pavza. Vrnila se je z novim voznikom sredi julija in v preizkusu forme na kvalifikacijah za derbi dosegla drugo mesto.

Brez dvoma je hči švedskega plemenjaka Egon Laveca in francoske kobile Bagheere de Vouede ena najbolj talentiranih v tej generaciji. Voznik Janez Hrovat je pred dobrimi dvajsetimi leti že osvojil derbi z Alf Gimli Vito, tudi tokrat pa bosta ljubljanska predstavnika zelo nevarna, morda celo za sam vrh. Trener Boris Vukosavljević je derbi že osvojil leta 2018 s Peterko I.

7 LENNOX

Voznik: Jože Sagaj ml.

Trener in lastnik: Slavko Makovec (KK Ljutomer)

Rejec: David Žnidarič

Mati in oče: Lotte - Napoleon

Zaslužek: 3.896 evrov

Rekord: 16,7

Rekord (dolga proga): -

Rezultati kariera (starti/zmage-II.-III.): 15/2-4-3

Rezultati 2023 (starti/zmage-II.-III.): 5/1-1-2

Lennox velja za velikega favorita. Čeprav v karieri še ni tekel na dolgo distanco, med drugim je izpustil tudi kvalifikacije za derbi, in čeprav je imel lani zelo toplo-hladno sezono, je letos v le peščici nastopov vselej pokazal odlično predstavo. Nastopil je le petkrat, ob eni zmagi pa še trikrat končal na stopničkah in le eno dirko zaključil brez uvrstitve. Zadnje tri nastope - drugo in dve tretji mesti - je opravil v Italiji, kjer je v močni konkurenci še bolj utrdil status enega od favoritov v derbiju.

Voznik Jože Sagaj mlajši je eden bolj izkušenih in uspešnih voznikov v letošnjem derbiju. Lani je z Mayo Vivo dosegel svojo drugo zmago v derbijih, prvo pa je osvojil leta 2016 v Ljutomeru prav v tandemu s trenerjem Slavkom Makovcem, takrat z izenačitvijo rekorda derbijev z Luther Kingom.

Lennox je potomec izjemne kobile Lotte iz hleva rejca Vlada Žnidariča, ki je zmagala v derbiju leta 2015, in žrebca Napoleona. Lennoxov rejec je David Žnidarič.

8 BRIN PEŠKI

Voznik, trener in rejec: Janez Dolinšek

Lastnik: Hlev Peški (KK Stožice)

Mati in oče: Basic - Impeto Grif

Zaslužek: 498 evrov

Rekord: 21,3

Rekord (dolga proga): 28,9

Rezultati kariera (starti/zmage-II.-III.): 7/0-2-1 

Rezultati 2023 (starti/zmage-II.-III.): 7/0-2-1 

Brin Peški poleg Vroma HB in Fimba še edini v tej zasedbi derbistov nima zmage. Morda bi ravno zato osvojitev lovorjevega venca katerega izmed te trojice pomenila največje presenečenje, a tudi takšne zgodbe je že spisalo kasaštvo. Brin Peški, voznika, rejca in trenerja Janeza Dolinška, je svoj debi dočakal v letošnji sezoni. V sedmih nastopih se je dvakrat zavihtel na drugo mesto, enkrat pa je dirko zaključil mesto nižje. Brin, sicer eminentnega pedigreja, tako na prvi veliki trenutek svoje kariere še čaka. Kasači iz hleva Janeza Dolinška, znanega pod imenom Hlev Peški, ki bo imel letos v derbiju dva predstavnika, so v preteklosti že dosegali vidne uvrstitve v derbiju. Najbolje se je odrezala Mon Cherie Peška pred dvanajstimi leti z drugim mestom, medtem ko sta Nikolaj Peški in Narcis Peški derbi končala na najnižji stopnički.

9 FIMBO

Voznik: Milan Žan

Trener: Roman Jerovšek

Lastnik: Marjan Sedej (KK Komenda)

Rejec: Marjeta Mars

Mati in oče: Fabiola Fi - Pace del Rio

Zaslužek: 366 evrov

Rekord: 21,3

Rekord (dolga proga): 29,6

Rezultati kariera (starti/zmage-II.-III.): 4/0-1-0

Rezultati 2023 (starti/zmage-II.-III.): 4/0-1-0

Fimbo brez dvoma spada med "avtsajderje" letošnjega derbija. To seveda ne pomeni, da je že vnaprej brez možnosti, kajti v dirki kot je derbi, kjer šteje vsak detajl in vsaka odločitev, noben izmed dvanajsterice derbistov ni odpisan. Fimbo je doslej v štirih nastopih, vse je opravil letos, le enkrat opozoril nase. Na krškem ovalu je junija osvojil drugo mesto, to pa mu je zagotovilo mesto v derbiju na podlagi zaslužka. V kvalifikacijah je osvojil borno deveto mesto, največ možnosti za presenečenje pa zagotovo lahko najdemo v izjemno izkušeni ekipi konjarjev, ki ga obkroža. Voznik Milan Žan, ki bo sicer prvič sedel za njim v dirki, ima v žepu že štiri derbije, trener Roman Jerovšek pa dva. Za lastnika Marjana Sedeja bo to drugi zaporedni derbi, za rejko Marjeto Mars pa bo to prvi derbi. Fimbo je edini predstavnik svojega očeta Pace del Ria in edini konj v letošnjem derbiju, kjer pozicije voznika, trenerja, rejca in lastnika zasedajo štiri različne osebe.

10 ELVIS THE KING

Voznik, trener in lastnik: Borut Zaletel (KD Krim)

Rejec: Peter Novak

Mati in oče: Elvira NS - Always King

Zaslužek: 366 evrov

Rekord: 21,3 Rekord (dolga proga): 28,8

Rezultati kariera (starti/zmage-II.-III.): 8/1-0-0

Rezultati 2023 (starti/zmage-II.-III.): 8/1-0-0

Štiriletni rjavec kraljevo-glasbenega imena Elvis The King se je še lani pasel na posestvu rejca Petra Novaka. Pozen pričetek športni poti se je pričel šele z nakupom in treningom Boruta Zaletela, ki ima v letošnjem derbiju kar dva svoja aduta. Zanimivo je zase izbral manj izkušenega in za mnoge tudi manj perspektivnega Elvisa, ki je v osmih dosedanjih nastopih, le enkrat zasijal. Edino zmago je namreč dosegel na domačem ižanskem ovalu pod Krimom, vsi ostali poskusi pa so se končali največ s petim mestom.

Njegov domet v letošnjem derbiju je najverjetneje nekje tik pod nagrajenimi mesti, a potomec Elvire NS in Always Kinga puške v koruzo ne meče vnaprej.

11 VROM HB

Voznik, trener, lastnik in rejec: Andrej Košak (KK Šentjernej)

Mati in oče: Valcuma - Up Front Larry

Zaslužek: 670 evrov

Rekord: 20,7

Rekord (dolga proga): 29,2

Rezultati kariera (starti/zmage-II.-III.): 5/0-2-2

Rezultati 2023 (starti/zmage-II.-III.): 5/0-2-2


Vrom HB je še eden v vrsti kasačev, ki je kariero pričel šele letos. V zgolj petih nastopih je venomer mešal štrene pri vrhu, le v kvalifikacijah je razočaral in na koncu z osmim mestom za las ujel vozovnico za derbi. V preostalih nastopih je bil po dvakrat drugi in dvakrat tretji, kar je sicer lepa vzpodbuda pred najpomembnejšo preizkušnjo doslej, a v derbiju, kjer se teče na distanci 2600 metrov, so potrebne tudi izkušnje. Vromu ne gre na roke niti štartna številka 11, kljub vsem naštetim minusom pa marljivega pramca s šentjernejskim voznikom Andrejem Košakom, ki zaseda tudi vloge trenerja, lastnika in rejca, ne gre kar tako odpisati.
Vrom je edini predstavnik svojega očeta Up Front Larryja v letošnjem derbiju.

vrom hb

12 ADAM GO GO

Voznik in trener: Mario Moleh

Lastnika: Mario Moleh in Gorazd Somrak (KK Ljutomer)

Rejec: Gorazd Somrak

Mati in oče: Arisa - Irresistible

Zaslužek: 1.930 evrov

Rekord: 17,5

Rekord (dolga proga): -

Rezultati kariera (starti/zmage-II.-III.): 12/1-1-2

Rezultati 2023 (starti/zmage-II.-III.): 3/0-0-1

Adam Go Go pred derbijem prinaša več vprašanj kot odgovorov. Sijajni, a temperamentni kastrat iz hleva Maria Moleha je lani navdušil z nekaj sijajnimi predstavami. Mnogi so si najbolj zapomnili njegovo edino zmago iz Krškega ter sijajno predstavo v državnem prvenstvu 3-letnikov, kjer je z osebnim rekordom prikasal do bronaste kolajne. Letošnja sezona žal ni tako uspešna. Po dveh majskih nastopih je poleti staknil manjšo poškodbo in svoj tretji štart zabeležil le sedem dni pred derbijem. S tretjim mestom je nakazal, da ga ne glede na vse okoliščine ne smemo nikoli odpisovati, veliko vprašanje pa ostaja, ali lahko po vseh neprilikah letošnjega leta ponovi uspeh iz lanskega državnega prvenstva. Za ekipo okrog njega bi bila uvrstitev med najboljše prvi večji uspeh v derbijih, tudi širša kasaška javnost pa se zaveda, da je "mali živec", čeprav zaradi prijave zunanjega štarta iz zadnje, 12 pozicije, sposoben velikih reči. Rejec potomca Irresistibla in Arise je Gorazd Somrak z Dolenjske, ki s trenerjem Molehom tvori tudi lastniški dvojec.

adam go go
Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant