...
29. 08. 2023

O kasaškem derbiju

3. septembra XXXIII. Slovenski kasaški derbi v Stožicah

Letos kasaški derbi praznuje 100. obletnico. Prvi jugoslovanski kasaški derbi je bil namreč izveden leta 1923, slavila pa je slovenska kobila Silvia z ljutomerskim voznikom Francem Filipičem, ki je s skupno osmimi zmagami v derbijih še vedno rekorder na celotnem področju nekdanje skupne države.

Od leta 1991 Kasaška zveza prireja slovenski kasaški derbi, ki bo letos že 33. po vrsti, največ, pet, pa jih je doslej osvojil Marko Slavič. V derbiju sodeluje 12 štiriletnih kasačev, ki si nastop priborijo preko kvalifikacij ali se v dirko uvrstijo na podlagi kariernega zaslužka. 

Letošnji derbi v Stožicah bo eden najbolje dotiranih v zgodovini, saj skupni nagradni sklad znaša 15.000 evrov, zmagovalec pa prejme dobrih 7.000 evrov. 

Glavna favorita sta predvsem Jerca in Lennox. Jerca lahko z zmago v derbiju doseže redki dvojček, ki je doslej uspel le redkim kasačem - lani je namreč zmagala na državnem prvenstvu 3-letnih kasačev. Njena voznica in trenerka Darja T. Dolinšek zmage v derbiju še nima, če pa ji to uspe letos, bo postala šele prva ženska z zmago v slovenskem derbiju.

Lennox je sin zmagovalke derbija leta 2015 Lotte, njegov voznik pa je izkušeni Jože Sagaj mlajši, ki je doslej osvojil dva derbiju, nazadnje lani s kobilo Mayo Vivo v Ljutomeru. Lennoxov trener in lastnik je Slavko Makovec iz Ljutomera, ki v istih vlogah derbi osvojil že leta 2016 z Luther Kingom.

Vsi udeleženci derbija:

 KonjZaslužekVoznikKlub
1JERCA8.265 €Dolinšek Trontelj DarjaKK Stožice Ljubljana
2BURA6.641 €Hrovat JanezKK Stožice Ljubljana
3MALVAZI B. TOMAŽIČ5.602 €Gorenc AjdaKD Krim
4LENNOX3.897 €Sagaj Jože ml.KK Ljutomer
5NEVIA VIKING2.856 €Jerovšek RomanKK Komenda
6UNCA2.541 €Jureš SlavkoKK Ljutomer
7CARBON FIBER783 €Gorenc MarkoKK Stožice Ljubljana
8VROM HB670 €Košak AndrejKK Šentjernej
9ELVIS THE KING666 €Zaletel BorutKD Krim
10BRIN PEŠKI498 €Dolinšek JanezKK Stožice Ljubljana
11FIMBO366 €Žan MilanKK Komenda
12ADAM GO GO1.930 €Moleh MarioKK Ljutomer

Derbi je dirka življenja vsakega kasača in nima popravnega izpita. Poleg dolge distance 2600 metrov in trenutne forme kasača pomembno vlogo igra tudi psihološka pripravljenost in taktična zrelost voznika, zato favoriti ne zmagujejo vedno in so možna tudi velika presenečenja. Prav vsak izmed dvanajsterice ima nekaj možnosti, da se zapiše v kasaško zgodovino.

Na dogodku v Stožicah bo poleg derbija na sporedu še 7 drugih kasaških dirk, med njimi tudi tradicionalna mednarodna dirka Ljubljanska milja z nagradnim skladom 8.000 evrov, dirka otrok s poniji ter bogat spremljevalni program.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant