...
24. 05. 2022

Ecurie D postavil nov svetovni rekord 1:07,9!

Evropska senzacija Ecurie D navdušuje tudi v ZDA

Ecurie D je že v svojem sezonskem debiju pokazal vse svoje talente. (Foto: Lisa Photo)

Danski kasač Ecurie D je v dirki Arthur J. Cutler memorial na slavnem newyorškem Meadowlansu pretekli vikend znova spisal delček kasaške zgodovine. Ob zmagi je namreč izenačil rekord steze in dosegel nov svetovni rekord za starejše žrebce na hipodromih dolžine ene milje. Tekel je izjemnih 1:07,9.

Ecurie D je potomec Infinitifa in danske kobile To Soon (od Muscles Yankeeja), njegov rejec pa je legenda francoskega kasaštva Jean Pierre Dubois. Ta je znan po tem, da je veliko svojih žrebet vzredil v danskem registru, saj je vse življenje rad kombiniral francosko in ameriško kasaško pasmo. Francozi so na začetku 90. let nekaj časa dovolili nekaj tujih plemenskih živali v svojem registru, nato pa so svojo rodovniško knjigo spet zaprli. Dubois, ki je bil pri tem daleč najuspešnejši, morda tudi najpogumnejši, predvsem pa najbolj vizionarski, si je ustvaril fenomenalno plejado rejskih produktov, ki še danes tvorijo fundament svetovne kasaške reje. Spomnimo se samo nekaterih imen, kot so Love You, Goetmals Wood, Ganymede, Buvetier d'Aunou, And Arifant, pa Coktail Jet, sicer vzrejen v hlevu njegovega sina Jean-Ettiena. Dubois je sicer tudi rejec legendarnega Varenneja.

Življenjska zgodba danskega fenomena

Potem ko je njegov rejec z njim pri dveh letih uspešno opravil kvalifikacije v Franciji (s časom 1:20,8 na 2000 metrov), je bil naslednje leto prodan in izvožen na Švedsko. Lasniki so ga zaupali v roke trenerju Frodeju Hamreju, izjemni pramec pa je v prvih 11 nastopih kariere ostal neporažen. Vozil ga je povečini veliki Björn Goop prvi poraz pa je utrpel še v Hugo Abergs memorialu leta 2020, kjer je osvojil četrto mesto. Po dveh zmagah je nato sledilo nekaj nihanja v formi - galop na Vincennesu v Grand Prix de l'UET, zmaga na Norveškem s svojim norveškim trenerjem v sulkiju, ter drugo mesto v Solvalla Grand Prix za zaključek 4-letne sezone, ko ga je premagal Aetos Kronos.

Spomladi 2021 je debitiral z zmago, v Paralympia Travetu pa zasedel zadnje mesto. Evidentno je bilo, da mora biti posredi bolezen ali nek drug resen zaplet, ki so ga hiteli v njegovem štabu reševati še pred Elitloppetom. Goop je v Elitloppetu imel svojega Moni Vikinga, zato je za Ecurieja znova sedel Ulf Ohlsson, ki je z njim dosegel prvo zmago v karieri. V predteku sta zasedla drugo mesto za Gelati Cutom, v finalu pa bila, kljub velikim apetitom, šele šesta. Lastniki so se odločili, da je čas za novo poglavje v življenju Ecurieja in poslali so ga v ZDA.

Ake Svanstedt obudil spečo pošast

Ecurie D je čez poletje pridno treniral in septembra opravil kvalifikacije na Meadowlandsu z 1:10,6. Oktobra je že slabil svojo prvo dirko čez lužo z novim osebnim rekordom 1:08,9. Že v drugem nastopu je osvojil Breeders Crown Open Trot z nagradnim skladom pol milijona ameriških dolarjev in tako postal šele peti evropski kasač, ki mu je to uspelo (pred njim so to dosegli Bold Eagle (Francija, 2019), Commander Crowe (Švedska, 2014), Equinox Bi (Italija, 2007) and Varenne (Italija, 2001).

ecurie d ulf

Ecurie D je po razočaranju v lanskem Eliloppetu zapustil Hamrejev hlev. (Foto: TR BILD)

Po zmagi je trener Svanstedt povedal, da je res zelo dober konj ter da si od njega prihodnjo sezono veliko obeta. In besede so se zdaj tudi uresničile. V dirki Arthur J. Cutler memorial je namreč kot prvi favorit zanesljivo opravil svojo nalogo in deklasiral tekmece z izenačenim rekordom steze.

Nov svetovni rekord za starejše žrebce na miljskih stezah

Predstava, ki jo je pretekli vikend pokazal na newyorškem Meadowlandsu je navdušila kasaške ljubitelje na obeh delih zemeljske poloble. Američani so sicer takoj ugotovili, da gre za nov svetovni rekord za starejše žrebce na stezah dolžine ene milje, a tudi Evropejci so bili impresionirani na prebitjem meje 1:08,0. Med žrebci je bil seveda hitrejši v preteklosti že Sebastian K, ki ga je do takrat absolutnega svetovnega rekorda 1:07,7 pripeljal prav Svanstedt, na miljskih stezah pa je bil boljši že kastrat Homicide Hunter, ki je na Red Mileu tekel 1:07,6.

"Hiter" dan je sicer nakazala že nekaj dirk prej ameriška "super dama" Atlanta, ki je ob zmagi postavila odličen kilometrski čas 1:09,2.

Sotekmovalci poskrbeli za ubijalski tempo

Najhitrejši na startu je bil It's Academic, za njega pa se je iz enice parkiral Ecurie D. Dobro je pričel tudi Lovedbythemasses, ki je nato prevzel vodstvo pred koncem prvega ovinka. Nedolgo zatem je vodstvo prevzel štiriletni "polfrancoz" Cuatro de Julio. Tempo je bil silovit - kronometri so prvih 400 metrov izmerili v 1:06,1, polovica dirke pa je kazala čas 1:07,2.

Pred zadnjim ovinkom je na drugo linijo zapeljal Ecurie D in se do ciljne ravnine počasi pripeljal ob bok vodilnemu Cuatru. Ravnino je nato izkoristil za zanesljiv in odločen napad na zmago, ki jo je dosegel s približno dvema dolžinama prednosti.

Posnetek dirke:

V zadnjem ovinku je sicer tempo nekoliko padel, a še vedno so konji tekli približno 1:10. Ecurie D je svojo razliko dosegel z eksplozivnim finišem - zadnjih 400 metrov je odpeljal v 1:06,6! Na drugem mestu je po fantastični predstavi končal Cuatro de Julio, tertja pa je bila štiriletnica Bella Bellini, ki je napredovala "na hrbtu" zmagovalca po drugi liniji in na koncu premagala Lovedbythemassesa v boju za tretje mesto.

Kako hitro je šla dirka dokazuje podatek, da je zadnje uvrščeni izmed deveterice tekel 1:09,4. Še nikoli ni vseh devet udeležencev dirke teklo tako hitro.

"Ti starejši konji niso kot mladi, ki na začetku potrebujejo nekaj dirk, da se ogrejejo za sezono," je razložila žena Akeja Svanstedta, Sarah Svanstedt. Kot je dejala, sta se z možem nadejala rezultata pod 1:50 na miljo (kar je približno 1:08,4 izraženo v kilometrskem času), niti slučajno pa si nista predstavljala, da bo Ecurie D že takoj na začetku sezone prebil mejo 1:08,0.

Med glavnimi prioritetami letošnje sezone bo za junaka dneva milijonski International Trot na Yonkersu in Breeders Crown, je po dirki še povedala Sarah.

Ecurie D je tako dosegel že svojo 18. zmago v 24. nastopu kariere, v ameriških treh nastopih pa ostaja neporažen. Svanstedt, ki se je sprva mislil nedeljskega Elitloppeta v domovini udeležiti tudi s svojim konjem, tokrat v Evropo prihaja zgolj kot voznik. V predteku Elitloppeta bo sedel za Who's Whoja.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant