...
29. 05. 2023

Elitlopp 2023 v velikem slogu osvojil Hohneck

Na veličastnem dogodku v Stockholmu nova francoska zmaga

Elitlopp je bil znova francoski - dobila sta ga Gabi Gelormini in Hohneck.

Francoski šampion Hohneck z italijanskim voznikom Gabrielejem Gelorminijem je zmagovalec največje švedske dirke Elitlopp za leto 2023. V finalu sta s suvereno vožnjo in vodstvom skoraj od štarta do cilja zanesljivo ugnala vso konkurenco za svoj prvi veliki uspeh v Skandinaviji. V finalu sta dosegla čas 1:08,9, kar je izenačen rekord finala, ki ga je prej držal Don Fannuci Zet, zmagovalec leta 2021. Don Fanucci je bil tudi eden glavnih favoritov tokratne izvedbe, a je že v predteku zagalopiral in končal kot peti, s čimer se ni kvalificiral v nadaljevanje.

Drugo mesto v finalu sta si razdelila prvi favorit San Moteur (Björn Goop) in še eno francosko presenečenje Go On Boy z Romainom Derieuxom, ki je Elitloppet osvojil že leta 2019 z Dijonom. Francozi zadnja leta blestijo v prestižni švedski dirki, saj so od zadnjih desetih izvedb dobili kar polovico. Med zmagovalci so se namreč znašli dvakrat  Timoko, že omenjeni Dijon, letos Hohneck in lani Etonnant. Prav slednji je bil tudi vroč kandidat za najvišja mesta letos, kar je le še podkrepil z zanesljivo zmago iz "mrtve špure" v prvem predteku, a je v finalu malce zagalopiral in končal peti. Drugi predtek je šel v roke San Moteurju, iz obeh predtekov pa so se v finale poleg omenjenih uvrstili še Stoletheshow z ameriškim vozniškim magom Dexterjem Dunnom, Vivid Wise AS po fenomenalni predstavi v taktično težki dirki, domač adut Önas Prince ter edini Redenov konj od trojice Hail Mary z legendarnim Akejem Svanstedtom v sedežu.

Lastnik Hohnecka je francoski kasaški genij Philippe Allaire, sicer eden od rejcev in solastnik Ready Casha, za katerega je to prva zmaga v Elitloppetu. Tudi pri Hohnecku ima Ready Cash svoje "prste vmes", saj je oče od Hohneckove matere Carance, njegov oče pa je Royal Dream. 

Francozi so z novo zmago skoraj ujeli Švede na prvem mestu večne lestvice zmagovalcev Elitloppa. Zdaj jih imajo 24, medtem ko so njihovi skandinavski kolegi zmagali 25-krat.

Posnetek dirke: 

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Paco Rui ponovil lanski uspeh v Juhantovem memorialu

Prve kasaške dirke v Komendi po lanskih poplavah

Darja T. Dolinšek z Jerco osvojila svoj tretji pokal mesta Ljubljana

Majske dirke v prestolnici

Horsy Dream z izjemnim rekordom osvojil Eliloppet

Tretje leto zapored zmagal Francoz

Andraž Rumpret je novi predsednik Kasaške zveze Slovenije

Podpredsedniško funkcijo so delegati zaupali Andreju Grilcu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant