...
02. 06. 2023

Frodo S in novo poglavje slovenske kasaške zgodovine

Frodo S drugi v finalu srebrne divizije

Družina Slana je v živo spremljala nov veliki uspeh svojega varovanca. (Foto: osebni arhiv)

Frodo S, najboljši slovenski kasaški konj vseh časov, je na Švedskem znova dopolnil svoj mozaik uspehov. Kot veliki avtsajder je namreč v finalu Silver Divison na Solvalli na sobotni dan Elitloppet vikenda zasedel drugo mesto in na svoj konto dodal novih 125.000 švedskih kron.

Zimska pavza in spomladanski trening sta očitno odlično vplivala na neuničljivega 7-letnega ljutomerskega kasača. Državni rekorder in trikratni zaporedni konj leta je namreč v prvem nastopu po premoru suvereno slavil in nakazal sijajno formo. Ob izenačenem osebnem in hkrati državnem rekordu na srednjo distanco se je zdelo, da ima še rezerve. Z zmago se je uvrstil v prestižni finale na Solvalli na sam Elitloppet vikend, kjer je letos nastopil že četrto sezono zapored.

V finalu se je Frodo S znašel v zastrašujoči konkurenci. V dvanajsterici prijavljenih kasačev so bila eminentna imena, našemu šampionu pa je tokrat obrnila hrbet tudi sreča, saj mu je žreb naklonil štartno številko sedem, skoraj povsem na zunanjem robu prve vrste.

Stavci so Frodu namenili kvoto nekaj čez 30, kar ga je uvrščalo šele na osmo mesto med vsemi udeleženci dirke. Po štartu je njegov voznik Goop rezervirano zadržal in Froda parkiral v ozadju. Favoriti so se odpeljali v ospredje, tempo je prvih 500 metrov znašal natanko 1:10,0, Frodo pa je svoje mesto poiskal v osrčju pelotona, kjer ni kazalo na resne možnosti za taktični preboj iz skupine.

V zadnjem krogu so začeli vodilni znova pospeševati, kar je razredčilo skupino in Frodu, ki je bil več kot očitno še poln moči, se je ob koncu zadnjega ovinka ponudila luknja za izhod in s fantastičnim finišem v zadnjih dvesto metrih je prehitel vse konkurente, razen na koncu zmagovalca Readly Laveca z Oskarjem J. Andressonom. 6-letni potomec Bird Parkerja je iztekel čas 1:12,1, Frodo pa je bil za njim le desetinko slabši. Prehitel je tudi prvega favorita dirke Karat Riverja z Johanom Untersteinerjem, ki se je moral zadovoljiti s tretjim mestom.

Frodo S se je v dneh pred Eliloppom znašel tudi v švedskih medijih.

Frodo S se je v dneh pred Eliloppom znašel tudi v švedskih medijih.

Najboljši slovenski kasaški konj je z novimi dobrimi 12 tisočaki evrov nagrade presegel 150.000 evrov kariernega zaslužka. Letos ima v treh nastopih tako že vse tri uvrstitve na stopničke, prav vse pa je dosegel v maju. Skupaj ima v karieri že 15 zmag, 13 drugih in osem tretjih mest.
Izjemni majski nastopi tako znova napovedujejo sijajno poletno sezono za nizkoraslega rjavca, ki ga trener Goop utegne poslati tudi na francoske piste.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant