...
02. 06. 2023

Hipodrom Brege znova prizorišče Šampionata Slovenije

Šesterica za naslov Kasaškega sprinterskega prvaka

Hipodrom Brege bo znova gostil rejsko dirko.

Krško, natančneje hipodrom Brege, bo znova gostilo najboljše slovenske kasače in najboljšemu podelilo naslov Šampion Slovenije. Lani je bil Šampionat izveden v Šentjerneju, v koronski sezoni pa ga je po enoletni odpovedi v naslednjem letu gostila Ljubljana. Po nekajletnih težavah zaradi novega pravila o nastopu v rejskih dirkah le za kasače, ki so predhodno v sezoni že opravili vsaj en uspešen nastop. Letos bi ze tako v težavah znašla oba lanskoletna prvouvrščena iz Šampionata, zato je Strokovni odbor s sklepom dovolil nastop takšnim kasačem.

Za naziv Šampiona se bo potegovalo šest konj. Kljub temu, da je od njegovega zadnjega štarta minilo že skoraj pol leta, bo verjetno med glavnimi favoriti za ubranitev naslova odličen Sagajev as Don Saxo, ki je po sijajnem zaključku lanske sezone letošnjo pomlad preživel v "bolniškem" staležu. Prvi nastop bo seveda uganka, a glede njegove kvalitete ga nikoli ne moremo odpisati. Poleg njega bo na štartni listi tudi Magic Look, ki je po zmagi v Jesenskem kriteriju pred tremi leti, lani v Šampionatu v Šentjerneju osvojil drugo mesto. Tudi on letos še ni nastopil, vsekakor pa tudi kvalitete Marinškovega varovanca niso sporne in bo zagotovo med favoriti za najvišja mesta.

Don Saxo, aktualni šampion (Foto: Boris Vranić)

Kot edina kobila bo tokrat nastopila fenomenalna Ciara TP, zmagovalka lanskega jesenskega kriterija, ki je odlično formo prenesla tudi v novo koledarsko leto. V zadnjih 10 nastopih ima 7 zmag, eno drugo in dve tretji mesti. Varovanka hlevov Pirc/Zorko bo tako znova iskala le najvišja mesta, prvič pa se bo preizkusila v dirki dveh tekov.

Največ letošnjih nastopov in tudi uspehov pa ima Slavičev Premal MS. Po zmagi v Budimpešti in dobrih nastopih še v Avstriji je Premal MS formo potrdil z zmago na majskem pokalu mesta Ljubljana. V karieri je več kot polovico nastopov končal kot zmagovalec, zato bo zagotovo v Šampionatu zadovoljen le z najvišjo uvrstitvijo. 

Preostala dva sta nekoliko manj favorizirana udeleženca. Planet je v Komendi lepo presenetil z drugim mestom, hitrost pa pri njem nikoli ni bila sportna. Tudi Iron Road je v zadnjem nastopu pokazal dobro pripravljenost in bo v Šampionatu računal predvsem na spodrsljaj favoritov. 

V bogatem tekmovalnem sporedu bomo v Krškem videli kar osem dirk, poleg dveh tekov Šampionata pa bo najpomembnejša memorialna dirka za Marjana Marsa. Znova bo na sporedu tudi promocijska dirka ponijev, manjkale pa ne bomo niti dvovprege.

Vsi lepo vabljeni v Krško.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Paco Rui ponovil lanski uspeh v Juhantovem memorialu

Prve kasaške dirke v Komendi po lanskih poplavah

Darja T. Dolinšek z Jerco osvojila svoj tretji pokal mesta Ljubljana

Majske dirke v prestolnici

Horsy Dream z izjemnim rekordom osvojil Eliloppet

Tretje leto zapored zmagal Francoz

Andraž Rumpret je novi predsednik Kasaške zveze Slovenije

Podpredsedniško funkcijo so delegati zaupali Andreju Grilcu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant