...
26. 05. 2023

Elitlopp 2023 - vse kar morate vedeti

Napoved največje švedske dirke leta Elitlopp

Francoski šampion Etonnant je kljub galopu v lanskem finalu presenetil in osvojil tretji Elitlopp za trenerja Westerinka. (foto: atg.se)

Zadnji konec tedna v maju bodo pogledi vseh, ki se vsaj malo zanimajo za kasaški šport, uperjeni v švedsko prestolnico Stockholm in Elitlopp, oziroma po naše "dirko elite", v njeni 73. izvedbi. Na tamkajšnjem hipodromu Solvalla, zgrajenem leta 1927, se bo v nedeljo 16 izbrancev pomerilo najprej v dveh predtekih, najboljši štirje iz vsake skupine pa še v finalu. Zmaga v slednjem bo poleg statusa nesmrtnosti zmagovalcu prinesla tudi nekaj več kot 430.000 EUR. 

Kot je že navada iz zadnjih sezon si je nekaj konj pravico do nastopa priteklo v izbranih kvalifikacijskih dirkah, preostanek pa na podlagi "wild carda", kjer povabila že  nekaj let po lastni presoji deli športni direktor Solvalle Anders Malmroth. Slednji je konje tudi razdelil v dve skupini, štartne pozicije predtekov pa so bile izžrebane v televizijskem prenosu preteklo nedeljo.

Don Fanucci Zet

Zmagovalec edicije 2021, Don Fanucci Zet. (Foto: atg.se)

PREDTEK 1

1. DON FANUCCI ZET 
Osebni rekord 1.08,9

V: Örjan Kihlström, T: Daniel Reden

Zmagovalec dirke Elitlopp 2021, kjer je tudi iztekel osebni rekord, lani pa je v finalu zagalopiral že na samem štartu. Sicer eden najboljših švedskih težkokategornikov zadnjih nekaj let. Žreb mu je naklonil edino pozicijo, ki si je trener ni želel. Fanucci namreč ni najboljši štarter in zna se zgoditi, da bo imel v dirki težave s pozicijo. Velk plus je seveda voznik. Finale ne bi smel biti vprašljiv.

2. ÖNAS PRINCE
Osebni rekord 1.09,2

V: Per Nordström, T: Per Nordström

Tudi on lanskoletni finalist, kjer pa se je vse prav tako končalo z galopom. Önas Prince je v treh letošnjih nastopih trikrat slavil in vsakič izgledal fenomenalno. Za četrto (in peto?) zmago bo tokrat potrebno pokazati še kanček več, čeprav ima po besedah trenerja konj še precej rezerve. Odličen starter.

3. STOLETHESHOW
Osebni rekord 1.10,0

V: Dexter Dunn, T: Frode Hamre

Norveški adut si je nastop priboril z lastnimi zaslugami, natančneje z zmago v dirki Finlandija Ajo pred nekaj tedni. Velja sicer za manjšega outsiderja, čeprav je že nekajkrat dosegel precej več od pričakovanj, tudi proti bolj renomiranim tekmecem.

4. ETONNANT
Osebni rekord 1.09,1

V: Anthony Barrier, T: Richard Westerink

Lanskoletni zmagovalec Elitloppa in to kljub galopu med dirko. V dirko prihaja z odlično formo, saj je v petih letošnjih nastopih slavil že trikrat. Trener Westerink zelo dobro ve, kako se zmaga Elitlopp, saj je v njem slavil že trikrat. Zelo resen kandidat za najvišjo vrstitev tudi letos.

5. VERNISSAGE GRIF
Osebni rekord 1.09,2

V: Alessandro Gocciadoro T: Alessandro Gocciadoro

Stari znanec švedske publike, običajno nima težav pokoriti njihove prvokategornike v dobro plačanih poletnih dirkah. Lani sedmo mesto v finalu Elitloppa. Zmagovalec Lotterie v Neaplju pred nekaj tedni.

6. GO ON BOY
Osebni rekord: 1.09,2

V: Romain Derieux, T: Romain Derieux

To sezono zmagovalec Prix De Washington in drugo uvrščeni v Prix Continental in Prix de l´Antlantique, sicer francoskega porekla, vendar pa mu odlično ustrezajo tudi sprinterske distance. Voznik in trener je šokiral z zmago v Elitloppu 2019 z Dijonom.

7. JUST BELIEVE
Osebni rekord: 1.10,2

V: Greg Sugars, T: Jess Tubbs

Eden najboljših konj Avstralije, med drugim je pred kratkim slavil v največji avstralski dirki Inter Dominion. Šele tretji avstralski konj v Elitloppu, doslej se še nobenemu ni uspelo uvrstiti v finale

8. BROTHER BILL
Osebni rekord: 1.09,1

V: Magnus Djusse, T: Timo Nurmos

Lansko jesen je nanizal nekaj izjemni dirk zapored, prav tako pa je v letošnjem prvem (in edinem) nastopu pokazal odlično formo. V Elitloppu že lani, vendar pa se mu ni uspelo uvrstiti v finale. 

Vernissage Grif

Vernissage Grif je pred slabim mesecem osvojil italijansko Lotterio, prav tako grupa I dirko v dveh tekih. (Foto: gaet.it)

PREDTEK 2

1. BEST OFDREAM TRIO
Osebni rekord: 1.09,6

V: Kim Eriksson, T: Erik Killingmo

Italijanskega porekla, vendar pa zastopa Norveško, od koder prihajajo njegovi lastniki. Zadnji povabljenec v Elitlopp. Letos nastopil le enkrat, vendar prepričljivo slavil v domačem Biriju. Za voznika in trenerja bo to prvi nastop v Elitloppu.

2. ULTION FACE
Osebni rekord: 1.09,1

V: Adrian Kolgjini, T: Adrian Kolgjini

Vajen težkih dirk, saj že vse od dvoletne sezone nastopa v praktično najtežjih dirkah, v katere lahko pride. Izmed vseh 16 nastopajočih je Ultion verjetno najboljši starter. Za Adriana je to drugi trenerski nastop v Elitloppu.

3. MISTER HERCULES
Osebni rekord: 1.09,7

V: Santtu Raitala, T: Daniel Reden

Izmed treh konj trenerja Redena je najmanj pozornosti namenjeno Herculesu, čeprav se mu svojih uspehov niti najmanj ni potrebno sramovati. Nastop si je priboril z zmago v dirki Prins Daniels Lopp pretekli teden. V sulky najboljši finski voznik Santtu Raitala.

4. HAIL MARY
Osebni rekord: 1.09,1

V: Åke Svanstedt, T: Daniel Reden

Drugo uvrščeni lanske izvedbe Elitloppa. Osebni rekord iztekel pred dobrima dvema tednoma z zmago v Meadow Roads Lopp, ki mu je tudi prinesla neposredno vstopnico za nedeljsko dirko. V sulkyu legendarni Åke Svanstedt, ki je v Elitloppu že slavil s konjema Gidde Palema ter Torvald Palema  

5. HOHNECK
Osebni rekord: 1.09,4

V: Gabriele Gelormini, T: Philippe Allaire

Peto mesto v lanski in letošnji izvedbi Prix D´Amerique, med ostalim zmagovalec Criterium Continental 2021. Osebni rekord 1.09,4 iztekel na srednji distanci. Francozi so v zadnjem času večkrat presenetili s konji, ki niso veljali za izrazite favorite.

6. SAN MOTEUR
Osebni rekord: 1.09,4

V: Björn Goop, T: Björn Goop

Po mnenju večine prvi favorit dirke. V 22 nastopih kariere zabeležil 17 zmag, zadnjo pred mesecem dni v Paralympiatravet, ko je dobesedno razbil evropsko smetano. Björn je do sedaj v Elitloppu zmagal že trikrat.

7. VIVID WISE AS
Osebni rekord: 1.08,6

V: Mathieu Abrivard T: Alessandro Gocciadoro

Četrti zaporedni nastop v Elitloppu, do sedaj se mu je najvišje uspelo zavihteti na drugo mesto leta 2021. Sicer zvezda stalnica največjih evropskih dirk zadnjih nekaj let, karierni zaslužek se počasi bliža trem milijonom evrov.

8. USAIN TÖLL
Osebni rekord: 1.09,8

V: Alexandre Abrivard, T: Vitale Ciatola

Švedskega rodu, čeprav je večino kariere preživel na italijanskih in francoskih hipodromih. Zmagovalec enega izmed predtekov letošnje Lotterie, peti v finalu. Štartna pozicija mu tokrat ne daje veliko upanja na uspeh.

Vivid Wise As

Za izjemnega Vivid Wise Asa bo to že četrti Elitlopp nastop. (Foto: letrot.fr)

Start prvega predteka b v nedeljo ob 15.28, drugega ob 15.55, finala pa ob 17.45. 

Najboljši skandinavski kasaški vikend z resnično izjemnim sporedom obeh dni si lahko v živo ogledate na www.atg.se

Tekst: Aleš Pavšič

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant