...
24. 05. 2023

Paco Rui in Night Dancer suverena v prestižnih memorialih

Majske dirke v Komendi

Najboljša trojica memoriala Iva Žana - Marjan Prebil, Tomaž Novak in Lana Zrinjanin. (Foto: Boris Vranić)

Prve letošnje dirke v Komendi so gledalcem ponudile vse čare kasaškega športa, najbolje od vse pa se je na koncu odrezal domačin Milan Žan, ki je slavil kar trikrat. Z neverjetnim Night Dancerjem je bil prvi v najbolje dotirani dirki dneva, memorialu Janka Juhanta, medtem ko je memorial za Iva Žana dobil izjemni Paco Rui.

Dan so otvorili kasači z zaslužkom do 1000 evrov. V razmeroma mirni dirki smo videli precej kaotičen zaključek. Vseskozi vodilna Maksimiljana Marinšek s svojim Diegom del Roncom je že skoraj lahko otipala zmago, ko se jima je le nekaj metrov pred ciljem pripetil galop. Po natančnem ogledu posnetka so sodniki tako zmago dodelili Borutu Zaletelu z Dubhe iz KD Krim, ki je prikazala odlično predstavo. Drugo mesto je osvojil Orsi, tretje pa Daikala Rek.

Domačini v prvih treh dirkah brez zmage, nato zbrali štiri

V drugi točki so tekmovali najmanj izkušeni kasači. Že pred dirko je prišlo do nesreče, ki pa se je vendarle končala srečno za vse vpletene, nastradala je le oprema. V ponovljenem štartu je svoj prvi nastop s suverenim tekom in zmago podkrepila Julita s Primožem Kristlom iz KK Ljutomer. Julita je potomka komendske kobile Jasne, tako da so bili zmage veseli tudi gostitelji. Drugo mesto je osvojil Umar, tretje pa Sara. V tretji točki smo videli že prvi vrhunec tekmovalnega dneva, memorial za velikega konjarja Iva Žana, ki nas je nepričakovano nenadoma zapustil pred štirimi leti. Tudi tukaj se je v toku dirke pripetilo marsikaj in nekateri so bili zaradi nevšečnosti primorani odstopiti. Dobro jo je odnesel prvi favorit dirke Paco Rui, ki je dosegel izjemno zmago, že svojo šesto v šestem nastopu kariere in to s časom 1:18,9, kar je za sezonski debi v Komendi sila spodbudno. Zmage je bil neizmerno vesel tudi njegov standardni voznik Tomaž Novak iz KK Šentjernej. Z drugim mestom je presenetil Maky, tretji pa je bil, letos znova dobri stari, Pierre.

vbi 0499

Paco Rui in Tomaž Novak zmagovaleca memoriala Iva Žana (foto: Boris Vranič)

V četrti dirki smo spremljali povratnike in lahka zmaga je pripadla absolutni favoritki Joky, ki je s tem le še potrdila dobro formo, ki jo je nakazala že z drugim mestom v Šentjerneju. Za njo je znova sedel Mirko Gregorc, pritekla pa sta prvo zmago za domači klub KK Komenda. Drugi je bil (znova) Ramzes, tretja pa Alpina M.

Night Dancer suveren v glavni dirki dneva

Sledil je glavni trenutek dneva, memorial Janka Juhanta. V njem je fenomenalno sezonsko formo potrdil domačin Night Dancer z Milanom Žanom, saj sta še na tretjem tekmovalnem dnevu zapored slavila. Ob tem sta postavila tudi odličen čas 1:17,2 in v cilj zanesljivo prikasala pred letos sijajno Malvazi B. Tomažič ter še enim domačinom Iron Roadom. Podelitve so se udeležili vsi iz lastniško-trenerske ekipe okrog trenutno najbolj vročega konja na slovenskih hipodromih in čeprav si je Milan neizmerno želel dobrega rezultata v memorialu svojega brata Iva, je bila zmaga Nighta pravi obliž na rano.

vbi 0546

Najboljši v memorialu Janka Juhanta - Borut Zaletel, Milan Žan in Darja Krelj. (foto: Boris Vranić)

V šesti dirki za kasače do 12.000 evrov je letošnjo skupino derbistov dodobra prestrašila Jerca. Lanskoletna državna prvakinja je skoraj igraje s časom 1:17,3 slavila in vrgla rokavico izzivalcem, ki jih trenutno še ni veliko na vidiku. Do derbija je sicer še daleč, a vendar ne bomo preveč tvegali, če rečemo, da je Jerca trenutno prvi favorit za lovorjev venec.

Drugo mesto je pripadlo Californii Poker, ki je končala za las pred Laosom z mlado Janico Nushol. Slednja sta znova lepo presenetila in pokazala odlično formo na začetku sezone.

Za konec še Žanov dvojček

Dan je v slogu zaključil domači as Milan Žan, ki je osvojil obe preostali dirki. Najprej je bil najboljši z Ulfastom, ki je blestel že lani. To je bila prva letošnja zmaga za 9-letnika, drugi je bil Planet, tretja pa Ciara TP.

V zadnji dirki je o zmagovalcu odločal fotofiniš. Na koncu so sodniki na podlagi ogleda ocenili, da je bil Cristofaro San vendarle za nekaj centimetrov v cilju pred Fun de Bellandom, ki tako še čaka svojo prvi zmago v Sloveniji. Tretje mesto je osvojila Fylena d'Isques.

Gledalci so lahko uživali še v promocijski dirki dvovpreg in v dirki ponijev, ki je tokrat pripadla Luki Staržarju in Jadranki, drugo mesto sta osvojila Jaka Šušteršič in Lila, tretja pa sta bila Rebeca Voldrih Simčič in Bebi. Naslednje dirke bodo prvo junijsko nedeljo v Krškem, ko bomo že lahko spremljali prvo rejsko dirko sezone, šampionat Slovenije.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant