...
20. 05. 2023

Majska poslastica v Komendi

Prve letošnje dirke v Komendi

V nedeljo vsi v Komendo!

Na hipodromu v Komendi nas čaka tretja epizoda kasaške sezone 2023. Po čudovitih prireditvah v Šentjerneju in Ljubljani se kasači prvič letos selijo na Gorenjsko, kjer Konjeniški klub Komenda obljublja pravi kasaški spektakel. Na sporedu bo kar osem dirk z bogatimi nagradnimi skladi, dirka ponijev ter obilo dodatnega programa. Osrednja trenutka nedeljskega popoldneva bosta memoriala Janka Juhanta in Iva Žana.

Klub organizator iz Komende, ki vsako leto priredi tudi enega izmed največjih kmetijskih sejmov v Sloveniji, je vse dirke dotiral z dvema tisočakoma, Žanov memorial s tremi, Juhantov pa kar s štirimi.

V čast enemu največjih članov kluba Juhantov memorial

V dirki posvečeni nekdanjemu predsedniku Janku Juhantu bo nastopilo osem kasačev med katerimi domačini največ stavijo na domača asa Night Dancerja (voznik Milan Žan) in Jerryja Joya (voznik Roman Jerovšek). Prvi je v sijajni formi, saj je osvojil obe dirki letošnje sezone, v katerih je nastopil. Jerry zmage letos sicer še nima, a tudi on večinoma posega po najvišjih mestih. Oba favorita upata, da jima bo naklonjena sreča pri žrebu, s čimer bi se iz druge vrste preselila v prvo. Glavni izzivalci bodo zagotovo Malvazi B. Tomažič, ki odlično nastopa v Italiji, svojo prvo zmago pa je dosegla v Šentjerneju, Denit, ki je prav tako svoje prve zmagoslavje dočakal pod Gorjanci, Anto, ki se je uspešno vrnil po dolgotrajni odsotnosti ter tretjeuvrščeni lanskega prvenstva triletnikov Adam Go Go.

Night Dancer

Night Dancer je v sijajni formi in je prvi favorit Juhantovega memoriala. (Foto: Boris Vranić)

Žan računa na zmago tudi v memorialu svojega brata

V memorialu Iva Žana bo eden glavnih favoritov znova domačin in sicer kar Ivov brat Milan z L'Nesto. Eden najboljših generacije 2020 bo poskusil izkoristiti prednost prve vrste napram drugemu velikemu favoritu dirke Paco Ruiu iz Šentjerneja. Varovanec Tomaža Novaka je namreč lani v petih nastopih briljiral in v karieri še ne pozna poraza.

Poleg njiju bo v prestižni dirki nastopilo še osem kasačev, med njimi pa so v najboljši formi denimo Unca, Pierre in Just A Gigolo, ki so vsi v svojem zadnjem nastopu zabeležili drugo mesto. Bonaparte Peški je bil nazadnje tretji, Nevia Viking in Montana Peška pa četrti.

Družina Žan se je odločila, da bo zmagovalec prejel tudi prehodni pokal, s čimer bo dirka postala tradicionalna in še pomembnejša, spomin na velikega konjarja Iva pa bo živel naprej.

Večinoma favoriti domačini

Domač klub si obeta bogat izplen, saj v stavnih napovedih sedmih dirk (na eno ne bo možno staviti, saj je prijavljenih premalo konj) na prvem mestu najdemo kar štiri predstavnike KK Komenda. Poleg omenjenih Night Dancerja in L'Neste še sijajnega Ulfasta v dirki do 20.000 evrov ter Cristofaro Sana v odprti dirki. Ulfast je bil lani najuspešnejši konj na slovenskih hipodromih, saj je zbral kar sedem zmag, Cristofaro San pa je po lanskem prihodu v Slovenijo že večkrat dokazal, da se več kot le enakovredno kosa z ostalimi najboljšimi kasači pri nas.

jerry joy

Tudi domači as Jerry Joy bo med favoriti.

Med favoriti preostalih dirk najdemo denimo tudi domačinko Joky v dirki povratnikov, ki je po odlični predstavi in drugem mestu v Šentjerneju znova resno opozorila nase, šentjernejsko debitantko Summit of Time v dirki do 1000 evrov, ki bo izzvala zmagovalko Ljubljane Hastalavisto Baby iz KK Komenda, pa v dirki začetnikov Julito, potomko slovite komendske kobile Jasne, ter v dirki do 12.000 evrov sijajno Italijansko Californio Poker, ki bo imela glavno konkurenco v državni prvakinji Jerci, šentjernejski puščici Bershki MMS in ljutomerskem adutu Laosu.

Kar 9 ponijev, na koncu še dvovprege

Videli bomo seveda tudi dirko ponijev, v kateri bo nastopilo kar devet konj ter njihovih voznikov. Videli bomo tri bratsko-sestrske pare, Vid in Neža Gorenc, Miha in Karin Kepic ter Luka in Sofija Stražar, poleg njih pa še zmagovalko Ljubljane Nejo Zorko, pa nekdanjega skupnega zmagovalca iz Komende Jako Šušteršiča in vedno odlično Rebeco Voldrih Simčič.

di di neja zorko

V Stožicah sta med poniji slavila Di Di in Neja Zorko. (Foto: Boris Vranić)

Pester konjeniški popoldan v Komendi bodo zaključile dvovprege. V promocijski dirki se jih bo pomerilo šest.

Dirke se pričnejo ob dveh.

Se vidimo!

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Paco Rui ponovil lanski uspeh v Juhantovem memorialu

Prve kasaške dirke v Komendi po lanskih poplavah

Darja T. Dolinšek z Jerco osvojila svoj tretji pokal mesta Ljubljana

Majske dirke v prestolnici

Horsy Dream z izjemnim rekordom osvojil Eliloppet

Tretje leto zapored zmagal Francoz

Andraž Rumpret je novi predsednik Kasaške zveze Slovenije

Podpredsedniško funkcijo so delegati zaupali Andreju Grilcu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant