...
08. 05. 2023

Premal MS veliki zmagovalec pokala mesta Ljubljana

Spomladanska kasaška klasika v znamenju nežnejšega spola.

Najboljša trojica letošnjega pokala mesta Ljubljana - Darja T. Dolinšek, Mitja Slavič in Janica Nushol. (Foto: Boris Vranić)

V ljubljanskih Stožicah je potekal že 11. pokal mesta Ljubljana. V razburljivi preizkušnji petih kasačev je slavil favorit Premal MS z Mitjem Slavičem, drugo mesto je osvojila domačinka Jerca z Darjo T. Dolinšek, tretje mesto pa je pripadlo Laosu in Janici Nushol, ki je sploh prvič vozila uradno kasaško dirko. V preostalih dirkah sta dve zmagi ostali doma, dve so odnesli Komendčani, eno pa Ižanci. Čas dneva je postavil prav Premal MS v osrednji točki sporeda.

Dan so udarno začele voznice. Najprej je prvo točko zanesljivo osvojila Lučka Müller s petletno Hastalavisto Baby (oče Village Mystic), ki si je odločilno prednost pritekla z odličnim finišem v ciljni ravnini. Drugo mesto je osvojil Brin Peški, tretje pa Paris Grif.

Mon Ami Peški z zmagovitim povratkom

V drugi dirki je bila najboljša Ajda Gorenc s svojim Mon Ami Peškim (Mago d'Amore) oče , ki se je na steze vrnil po več kot enoletni pavzi zaradi poškodbe. Dosegla sta zelo spodbuden kilometrski čas 1:19,0. Drugo mesto je osvojila Unca pred še enim povratnikom Antom.

Stožice

V čudoviti majski kulisi so na hipodromuV Stožice potekale prve letošnje kasaške dirke v prestolnici. (Foto: Boris Vranić)

V tretji dirki je domač matador Great Pretender ponovil februarski uspeh iz Dunaja in slavil s svojim trenerjem in rejcem Damjanom Oražmom v sulkiju. Drugo mesto je zasedel Just A Gigolo, tretje pa Bonaparte Peški.

Night Dancer do druge zmage

V četrti dirki so prevladovali predstavniki Kasaškega kluba Komenda. Zelo suvereno je še svojo drugo letošnjo zmago odnesel Night Dancer (oče Robert Bi) z Milanom Žanom. Boj za drugo mesto je med klubskima tovarišema dobila Joky, tretji pa je bil Jerry Joy.

Night Dancer

5-letni Night Dancer je osvojil še drugo zmago v drugem letošnjem nastopu. (Foto: Boris Vranić)

V peti dirki smo spremljali peterico kasačev, ki so se borili za najprestižnejšo lovoriko dneva. Cenjeni pokal mesta Ljubljana, ki je z nagradnim skladom 3.000 evrov najbolje dotirana spomladanska dirka v Stožicah, je doživel enajsto izvedbo, razplet pa ni prinesel večjih presenečenj.

Premal MS osvojil prestižni pokal

Najbolje je pričel dirko Floto, ob njem pa se je hitro "parkiral" šentjernejski predstavnik Planet. Za njima sta v drugem paru vozila favorita - znotraj Jerca, lanskoletna državna prvakinja 3-letnikov, in zunaj Premal MS (oče Dream Vacation). Premal MS, ki je sijajno formo lanske sezone prenesel tudi v zimsko obdobje, ko je nastopal v Avstriji in na Madžarskem, je potrdil vlogo favorita in z napadom v zadnjem ovinku zanesljivo slavil z nekaj dolžinami prednosti.

Gledalci Stožice

Na tribunah se je v čudovitem majskem vremenu zbralo lepo število gledalcev. (Foto: Boris Vranić)

Drugo mesto je v prvem letošnjem nastopu zanesljivo pobrala Jerca z Darjo T. Dolinšek. Tandem, ki letos cilja predvsem na "dirko kariere" vsakega kasača - derbi, je v konkurenci starejših in izkušenejših kasačev prikazal zelo soliden uvodni nastop nove sezone.

Janica Nushol po odlični krstni predstavi na stopničkah

Za morda najbolj presenetljiv trenutek dneva je poskrbela mlada voznica Janica Nushol, ki je v svojem prvem nastopu kariere prikazala zelo dobro taktično predstavo, s katero je svojega Laosa pripeljala do sijajanega tretjega mesta in stopničk na eni največjih spomladanskih dirk v Sloveniji. Janica je potrpežljivo vozila v zaledju prve četverice in ohranila mirne živce, nato pa v zadnjem ovinku prehitela izkušena Flota in Planeta ter že v debiju osvojila svoj prvi pokal.

Premal MS

Premal MS je zanesljivo osvojil že svojo deveto zmago kariere. (Foto: Boris Vranić)

V zadnji dirki, v kateri so se zbrali kasači z zaslužkom do 20.000 evrov, je pričakovano slavila Ciara TP (oče Legendary Lover K). Lanskoletna zmagovalka jesenskega kriterija in drugouvrščena v derbiju je z Dušanom Zorkom v sulkiju je imela nekaj težav kmalu po štartu in v prvem ovinku zagalopirala. Odločno zmanjšanje tempa vodilne Under Presure pa ji je vendarle omogočilo, da je kmalu po popravi svojega hoda prevzela vodstvo, ki ga nato ni več izpustila. Under Presure je v ciljni ravnini priznala še premoč Bershki MMS, ki je tretjemu mestu iz domačih šentjerneskih dirk tokrat dodala še drugo.

Dirka ponijev debitantki Neji Zorko

Dirka ponijev je prav tako razveselila predstavnico nežnejšega spola, ki je bil na tokratni majski nedeljski popoldan v Stožicah nasploh izjemen. Vsem zgoraj omenjenim uspehom voznic je svoje dodala še Neja Zorko iz Borecev v Prlekiji, ki je s svojim ponijem Di Dijem v prvem nastopu osvojila svojo prvo zmago.

Naslednje kasaške dirke bodo 21. maja v Komendi, kjer bosta osrednji točki sporeda memorila Iva Žana in Janka Juhanta.

Rezultate najdete TUKAJ.

Video: 1. dirka, 2. dirka, 3. dirka, 4. dirka, 5. dirka (pokal mesta Ljubljana), 6. dirka

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant