...
13. 05. 2022

Epidemija debelosti pri konjih – problem ali ne?

Veliko ljudi ob pogledu na konje sredi prostranega živo zelenega pašnika prevzameta mir in veselje; nekakšna romantična predstava o tem, kako naj bi konji živeli, na prostranih pašnikih, v čredi. Na žalost pa se vedno bolj izkazuje različnost med konjevim primarnim življenjskim okoljem in življenjskim prostorom, ki mu ga nudimo ljudje. Ena od posledic te različnosti je tudi prekomerna telesna teža domačih konj.

Konjevo telo je prilagojeno na dolgotrajno prebavo steblastih, suhih bilk, za katere morajo prehoditi nekaj 10 kilometrov dnevno. Danes pa skoraj ne srečam več človeka, ki ne bi bil prepričan in skoraj čustveno navezan na idejo konj na pašniku. Si lastniki konj sami ustvarjamo bolne konje?

Konji so po klasifikaciji glede na strukturo prebavil uvrščeni med monogastrične rastlinojede živali. Za razliko od prežvekovalcev, na primer krav, imajo konji en enostaven želodec, kjer se zaužita hrana prepoji s slino in želodčno kislino ter se tako pripravi na nadaljnjo predelavo v črevesju. Konjski želodec je glede na konjevo velikost relativno majhen, ima prostornino med 8 in 10 litri ter se prazni vsakih 15 minut, kar konjem omogoča konstantno hranjenje.

Želodcu sledi približno 19 metrov tankega črevesja, duodenum, jejunum in ileum, kjer se črevesna vsebina razgrajuje s pomočjo encimov.

Tankemu črevesju sledi debelo črevo, angleško »hindgut«, zaradi katerega lahko konji tako učinkovito izrabljajo rastlinsko prehrano za glavni vir energije. Debelo črevesje sestavljajo cekum oziroma slepo črevo, navzgornji, navzdolnji in prečni kolon ter čisto zadnji del rektum in anus. Glavnina fermentacije se zgodi v slepem črevesju, ki ima kapaciteto do 30 litrov hrane in vode. Tam različni mikroorganizmi v zapletenem sobivanju pomagajo pri razkroju vlakninske hrane v hlapljive maščobne kisline.

Za signaliziranje normalnega poteka prebave zaužite hrane so v organizmu odgovorne endokrine žleze. Vsaka izmed njih ima svojo vlogo pri prebavi in glede na njihovo prekomerno ali pomanjkljivo delovanje vplivajo na »zunanji« izgled konja. Kako lahko posumimo, da ima konj določene težave, in pravočasno ukrepamo? Preberite celoten članek v majski številki Revije o konjih!

Besedilo in foto: Neva Lukša, dr. vet. med.

PREBERI CEL ČLANEK V TISKANI EDICIJI
REVIJE O KONJIH

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Under Presure osvojila Juhantov memorial

Nevia Viking in Mario Moleh v Komendi dosegla prvo zmago kariere.

Uporaba in koordinacija dejstev

V vsakem priročniku o učenju jahanja se dejstva delijo na tri kategorije: delovanje teže, nog in rok oz. vajeti. Kot gre teorija, tako se tudi v praksi dejstev učimo sistematično in vsakega posebej, preden jih povežemo v delujočo celoto.

FEI Solidarity

Med 7. in 10. aprilom je v Centru konjeniške delavnosti Matej in M hotelu v Ljubljani potekal seminar za trenerje in sodnike v dresuri. Seminar sta vodila izkušeni mednarodni sodnik Péter Hanságy ter bivša profesionalna tekmovalka in odlična trenerka dresurnega jahanja Larasati Geding. Izobraževanju je prisostvovalo devet trenerjev, osem sodnikov in dvanajst jahačev, ki so pod budnim očesom obeh tujih strokovnjakov napredovali iz dneva v dan.

Nekega jutra, ko se zdani …

… in te vodi dolga cesta od mesta do mesta v smeri od Pirana na Goričko, mimo meglic nad mursko vodo do Murske Sobote, tvoje oko na ravnici v daljavi zagleda dvorec opečnate barve. In če se pri njem ustaviš, uzreš konje, ki te radovedno spremljajo s pogledom, medtem ko spokojno uživajo v soncu in pod drevesnimi krošnjami. Izza vogala počasi prikoraka črni labradorec in prijazno pozdravi vsakega prišleka. To je enajstletni Beni, maskota Konjeniškega centra Dvorec Rakičan, kjer je njegov drugi dom. Beni je namreč zvesta senca njegove lastnice Aleše Bagari, vodje konjeniškega centra.

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant