...
15. 05. 2022

Under Presure osvojila Juhantov memorial

Nevia Viking in Mario Moleh v Komendi dosegla prvo zmago kariere.

Under Presure je zmagi v lanskem memorialu Alojza Laha tokrat dodala še eno veliko komendkso lovoriko. (Foto: Klara Horvat)

V Komendi smo v izjemno poletnem vzdušju spremljali prve gorenjske kasaške dirke letos. Osrednji oder je pripadel Memorialu Janka Juhanta, ki ga je v svoje vitrine pospravil Mitja Slavič s kobilo Under Presure. Največ zmag, po tri, so dosegli domačini in gostje iz Kasaškega kluba Ljutomer, po ena dirka pa je pripadla še članom ljubljanskega in lenarškega kluba.

Under Presure (Legendary Lover K - Uakea) je dobila še drugo veliko memorialno dirko v Komendi. Tokrat je z Mitjo Slavičem pokazala izvrstno predstavo in slavila v spominski dirki za nekdanjega predsednika kluba Janka Juhanta. Odlična štiriletnica je tako neposredno dobila boj dveh kobil, ki ju uvrščamo v sam vrh generacije in med glavne favorite za letošnji derbi. Na drugem mestu je namreč končala lanskoletna zmagovalka državnega prvenstva 3-letnikov Luxury Ice z Milanom Žanom, tretja pa je bila petletna Rio Flora z Borutom Zaletelom.

img 3717 1

Mitja Slavič nadaljuje z odlično vozniško formo. Na svojem kontu ima že 5 zmag in je prvi na lestvici voznikov te sezone. (Foto: Klara Horvat)

Videli smo sicer kar osem točk tekmovalnega sporeda. V prvi dirki je dvoboj Olje in Nevie Viking (Legendary Lover K - Neysha Gill) dobila slednja in prvi nastop kariere kronala z zmago. Za njo je sedel Mario Moleh iz KK Ljutomer. Druga točka je pripadla domačinom, saj je iz štartne pozicije 1 dirko nadzoroval in na koncu tudi dobil Onyx z Mirkom Gregorcem. Za to se je moral pošteno potruditi, saj mu je v zadnjih metrih zapretila Dalia OZT, nedaleč za njima pa je po zelo spodbudnem nastopu končal Denit.

V tretji dirki smo videli izjemen dvoboj 4-letnega Night Dancerja in leto mlajšega Ljutomerčana Lennoxa (Napoleon - Lotte). Prlek je po dveh drugih mestih z Brankom Seršenom končno dosegel svojo prvo zmago kariere. Za njima je najnižjo stopničko zmagovalnega odra zasedla Vita HB v svojem prvem letošnjem štartu. Četrta dirka je pripadla Janku Sagaju z Mayo Vivo (Banker Hall - Manisha Vita) in tudi zanjo je bila to prva zmaga kariere. Na drugem mestu je končal domačin Iron Road.

Fotogalerija (avtorica Klara Horvat):

V peti dirki smo edinkrat gledali štart iz obrata, svojo prvo zmago letošnje sezone pa je vpisal sijajni Ulfast, ki je lani dosegel kar 6 zmag. Za njim je sedel njegov standardni voznik Milan Žan, ki se je s tem oddolžil Branku Seršenu za drugo dirko, v kateri je bil boljši Ljutomerčan. Seršen je tokrat vozil Flota, ki je slavil pred tednom dni v Ljubljani, tokrat pa je moral za las priznati premoč devetletniku iz Komende. Tretji je bil Planet.

Šesta dirka je bil že omenjeni memorial Janka Juhanta, v sedmi pa smo spremljali najboljše domače in uvožene kasače. Odlično formo nadaljuje Krack du Clocher, ki je deklasiral konkurenco z manevrom v zadnjem ovinku. Na drugo mesto se je uvrstil njegov hlevski kolega Take Me Home iz Kobilarne OZT, katere konji nastopajo za Konjeniško društvo Slovenske gorice Lenart. Tretje mesto je osvojil Udar's.

V dirki francoskih kobil je mojstrstvo pokazala Dar La Nota z Blažem Janom, ki je slavila pred zmagovalko izpred tedna dni Flamme Prior in lanskoletno skupno zmagovalko Eliso Gali.

Posnetek celotnih dirk:

https://www.youtube.com/watch?v=T8m5dqV4b70

Naslednje kasaške dirke bodo zanjo majsko nedeljo, 29. 5., v Šentjerneju.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant