...
13. 05. 2022

FEI Solidarity

Med 7. in 10. aprilom je v Centru konjeniške delavnosti Matej in M hotelu v Ljubljani potekal seminar za trenerje in sodnike v dresuri. Seminar sta vodila izkušeni mednarodni sodnik Péter Hanságy ter bivša profesionalna tekmovalka in odlična trenerka dresurnega jahanja Larasati Geding. Izobraževanju je prisostvovalo devet trenerjev, osem sodnikov in dvanajst jahačev, ki so pod budnim očesom obeh tujih strokovnjakov napredovali iz dneva v dan.

Seminar je bil zasnovan tako, da so dopoldanskem času najprej potekala teoretična predavanja. Predavanja za sodnike je vodil Péter Hanságy, trenerji in inštruktorji, ki so se jim pridružili tudi jahači, pa so se izobraževali pod vodstvom Lare Geding. Poudarek je bil na celostnem »managementu« konja in jahača, od oskrbe konja, načrtovanja treningov, priprav na tekme do oblikovanja življenjskega sloga jahača. Udeleženci so na predavanjih dobili številne naloge, na primer pripraviti natančen tedenski načrt treningov ter ga v pisni in grafični podobi predstaviti skupini. »Lara nas je potisnila iz naših varnih mehurčkov in cone udobja, nas izpostavljala ter s tem na koncu dosegla svoj cilj – da smo začeli funkcionirati kot celota. Tovrstna izobraževanja so odlična priložnost za medsebojno sodelovanje in povezovanje,« je predavanja za trenerje povzela Vesna Bitenc.

Popoldne je sledil praktični del, v katerem so se sodniki, trenerji in jahači ukvarjali s posameznimi deli dresurnih nalog.

Skozi seminar se je vseskozi poudarjal pozitiven odnos do celotnega učnega in trenerskega procesa. Trener jahaču daje pozitivne spodbude za spremembe in ne kritike, ki posledično pri jahanju pripeljejo do pojava točno te kritizirane napake. Po odjahani nalogi sta se tako jahač in trener pogovorila, vsak je najprej povedal, kaj je bilo pri jahanju dobro, nato pa izpostavil še, kaj bi bilo lahko bolje. Za kritiko in naštevanje napak pri tovrstnem treningu ni prostora. S tem so bili tudi jahači vzpodbujeni, da so razmišljali o svoji nalogi in svojem jahanju, da niso le mehanično sledili navodilom trenerjev.

Več o vtisih s seminarja FEI Solidarity lahko preberete v majski številki Revije o konjih.

Besedilo: Sara Primec

Foto:  Marko Vitas, KZS

PREBERI CEL ČLANEK V TISKANI EDICIJI
REVIJE O KONJIH

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant