...
04. 01. 2023

Fjordski konj - ena najstarejših in najčistejših pasem

Odlično prilagojen na mrzle in gorate razmere

Fjordski konj ali norveški fjorski konj sodi med najstarejše in najčistejše pasme konj na svetu. Kakor pove že njeno ime, pasma izvira iz goratega območja zahodne Norveške. Fjordske konje zaznamujejo manjša, a močna postava, dlaka svetle barve in značilna belo-črno prehajajoča griva.

Na Norveškem so fjorskega konja stoletja uporabljali kot vlečno žival za pomoč pri delu na kmetijah. Danes pa so fjordski konji zaradi svojega nežnega temperamenta široko uporabni kot vlečni in jahalni konji. Zgodovina fjordskega konja na Norveškem sega v obdobje ob koncu zadnje ledene dobe. Predniki današnjega fjordskega konja naj bi bili na območju severne Evrope udomačeni pred približno 4000 leti.

obiskali fjordi2

Arheološke najdbe kažejo, da so konja načrtno redili in uporabljali tamkajšnji Vikingi. Domneva se, da so prvi predstavniki pasme, ki so že z Vikingi potovali na Islandijo, Škotsko in drugam, vplivali na izoblikovanje pasem islandskega konja in višavskega ponija. Za Vikinge je fjordski konj predstavljal bojnega konja, prebivalci zahodne Norveške pa so si s fjordskimi konji pomagali pri kmečkih opravilih vse do druge svetovne vojne. Konji so namreč s svojim prijaznim karakterjem, močjo, vzdržljivostjo in debelim kožuhom odlično prilagojeni na življenje v goratem in mrzlem področju Norveške.

Več o tem preberite v januarski številki Revije o konjih.

Besedilo: Sara Primec

Foto: Pixabay

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Paco Rui ponovil lanski uspeh v Juhantovem memorialu

Prve kasaške dirke v Komendi po lanskih poplavah

Darja T. Dolinšek z Jerco osvojila svoj tretji pokal mesta Ljubljana

Majske dirke v prestolnici

Horsy Dream z izjemnim rekordom osvojil Eliloppet

Tretje leto zapored zmagal Francoz

Andraž Rumpret je novi predsednik Kasaške zveze Slovenije

Podpredsedniško funkcijo so delegati zaupali Andreju Grilcu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant