...
04. 01. 2023

Fjordski konj - ena najstarejših in najčistejših pasem

Odlično prilagojen na mrzle in gorate razmere

Fjordski konj ali norveški fjorski konj sodi med najstarejše in najčistejše pasme konj na svetu. Kakor pove že njeno ime, pasma izvira iz goratega območja zahodne Norveške. Fjordske konje zaznamujejo manjša, a močna postava, dlaka svetle barve in značilna belo-črno prehajajoča griva.

Na Norveškem so fjorskega konja stoletja uporabljali kot vlečno žival za pomoč pri delu na kmetijah. Danes pa so fjordski konji zaradi svojega nežnega temperamenta široko uporabni kot vlečni in jahalni konji. Zgodovina fjordskega konja na Norveškem sega v obdobje ob koncu zadnje ledene dobe. Predniki današnjega fjordskega konja naj bi bili na območju severne Evrope udomačeni pred približno 4000 leti.

obiskali fjordi2

Arheološke najdbe kažejo, da so konja načrtno redili in uporabljali tamkajšnji Vikingi. Domneva se, da so prvi predstavniki pasme, ki so že z Vikingi potovali na Islandijo, Škotsko in drugam, vplivali na izoblikovanje pasem islandskega konja in višavskega ponija. Za Vikinge je fjordski konj predstavljal bojnega konja, prebivalci zahodne Norveške pa so si s fjordskimi konji pomagali pri kmečkih opravilih vse do druge svetovne vojne. Konji so namreč s svojim prijaznim karakterjem, močjo, vzdržljivostjo in debelim kožuhom odlično prilagojeni na življenje v goratem in mrzlem področju Norveške.

Več o tem preberite v januarski številki Revije o konjih.

Besedilo: Sara Primec

Foto: Pixabay

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Premal MS lahkotno do PMU zmage na Dunaju

Premal MS s časom 1:16,2 zaslužil tisočaka in pol

3-letni Ksar prodan za 470.000 evrov

Rekord avkcije Prix d'Amerique

Sezona 2023 - 20 tekmovalnih dni od aprila do decembra

Predviden koledar 2023 mora potrditi še upravni odbor zveze

Ciara TP vnovič najboljša v Trstu

Slovenci na Montebellu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant