...
04. 01. 2023

Zimska podpora z zelišči

Konji in zelišča

Pozimi so naši konji vremenskim razmeram izpostavljeni nekoliko bolj kot mi. Če želimo, da so konji v tem obdobju zdravi in v čim manjši meri podležejo zimskim težavam, kot so prehladi, suha koža, podhladitev in kolika, jim lahko pomagamo z ustrezno oskrbo in tudi zelišči.

Številna zelišča lahko pomagajo pri preprečevanju ali zdravljenju prehladov, poskrbijo za zdravo kožo ali pomagajo pri ogrevanju telesa. Mnogo takih zelišč pa lahko tudi negativno vpliva na telo, če ni razloga za njihovo uporabo ali z njimi pretiravamo.

Poglejmo si to na primeru evkaliptusa: Če ima konj zožane dihalne poti, mu evkaliptus lahko dobro dene, saj deluje na širjenje in odpiranje dihalnih poti, pomaga pri boljšem izkašljevanju in čiščenju pljuč. Če pa prehlajen konj dobro izkašljuje, mu z evkaliptusom samo še dodatno odpremo dihalne poti, da bi »šlo še več ven«, pri tem pa žal omogočimo tudi večji dostop drugim virusom in bakterijam, saj snovi potujejo v obe smeri. Tako lahko pride do dodatne bakterijske okužbe ter nadaljnjih zapletov zdravljenja.

praksa zelisca5

Kako naj torej vemo, kaj je primerno za konja ob določenih težavah? Prva možnost je, da se o uporabi zelišč posvetujemo z nekom, ki ima več znanja s tega področja. Druga rešitev, ki je hitrejša in bolj enostavna, pa je, da konju zelišča samo ponudimo in pustimo, da si sam izbere, kar potrebuje.

Več o tem preberite v januarski številki Revije o konjih.

Besedilo: Petra Zor

Foto: Pixabay

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Premal MS lahkotno do PMU zmage na Dunaju

Premal MS s časom 1:16,2 zaslužil tisočaka in pol

3-letni Ksar prodan za 470.000 evrov

Rekord avkcije Prix d'Amerique

Sezona 2023 - 20 tekmovalnih dni od aprila do decembra

Predviden koledar 2023 mora potrditi še upravni odbor zveze

Ciara TP vnovič najboljša v Trstu

Slovenci na Montebellu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant