...
20. 06. 2023

Fun De Bellande osvojil pokal Makoter

V memorialu Makoter padel rekord slovenskih hipodromov

Memorial Makoter je znova navdušil, v glavni vlogi pa tokrat Paolo Scamardella in Fun De Bellande.

Čudovita junijska nedelja je na ljutomerski hipodrom privabila skoraj 1500-glavo množico gledalcev. Osrednji dirki sta osvojila letošnji derbist Lennox iz KK Ljutomer, ki je bil najboljši v spominski dirki Mirka Hanžekoviča, prestižni memorial Makoter, ki poteka v spomin na Janka Makoterja, pa z rekordom slovenskih stez na srednjo distanco osemletni Francoz Fun De Bellande iz KD Slovenske gorice Lenart.

Izjemno napeta je bila ena najpomembnejših dirk za mednarodne kasače pri nas - memorial Makoter. Skoraj dve desetletji, je na zmago v tej dirki v spomin na svojega prijatelja Janka Makoterja čakal trener Zvonko Osterc, sicer znan po mnogih odličnih uvoženih kasačih, s katerimi je tekmoval in zmagoval v preteklih letih. Cenjeni pokal, ki se mu je tako izmikal, mu je naposled pritekel francoski veteran Fun De Bellande z voznikom Paolom Scamardello. Osemletnik se je četi v hlevu Kobilarne OZT pridružil šele pred kratkim, le dober teden pred ljutomersko dirko pa je slavil v Trstu.

Nov rekord slovenskih stez na srednjo distanco

Tokrat sta Fun in Paolo izkoristila hud tempo, ki so ga narekovali sotekmovalci, na čelu z rekorderjem slovenskih hipodromov Mauglijem, ki se je prvič predstavil domači publiki, in sijajnim italijanskim desetletnikom Urban Kronosom (Mitja Slavič), ki letos blesti v Trstu in okolici. Po izjemnem boju je prvi ciljno črto prečkal Fun De Bellande, takoj za njim pa je dirko končal njegov hlevski tovariš in rojak Duc De Connee. Tretji je bil na koncu Cristofaro San (Roman Jerovšek) iz KK Komenda. Gledalci so bili prvič v zgodovini priča dirki na 2100 metrov, ki se je končala pod magično mejo 1:15,0. Zmagovalec je namreč iztekel čas 1:14,9.

Fun De Bellande

Izjemen finiš letošnjega memoriala Makoter.

V memorialni dirki Mirka Hanžekoviča je zelo dobro formo pokazal domačin Lennox (Napoleon - Lotte) in z voznikom Jožetom Sagajem mlajšim unovčil 40 metrov prednosti na štartu pred Ljubljančanko Jerco (Darja T. Dolinšek), sicer trenutno najbolj vročo derbistko te sezone, ki je končala na drugem mestu. Štiriletnik je tako vložil resno kandidaturo za najvišja mesta v "dirki življenja", ki bo septembra v Stožicah. Tretje mesto je osvojila še ena letošnja derbistka Nevia Viking (Roman Jerovšek).

Dve zmagi Jerovška, Night Dancer ostaja neporažen

Prvo vozniško ime dneva je bil Roman Jerovšek iz KK Komenda, ki je na sulkiju zamenjal svojega klubskega kolega Milana Žana in z njegovimi konji dosegel dve zmagi. Najprej je bil suvereno najboljši z Night Dancerjem (Robert Bi - Nedra di Quatro), za katerega je to že četrta letošnja zmaga v prav toliko nastopih. Le dirko kasneje je slavil še z Ulfastom, ki tako tudi letos nadaljuje svoj zmagoviti pohod. Zanj je to bila že dvajseta zmaga kariere. Oba kasača branita barve KK Komenda.

Lennox

Lennox je osvojil svojo največjo zmago doslej in pokazal odličen nastop pred prihajajočim derbijem.

Neporažen ostaja še en kasač - Mon Ami Peški (Mago d'Amore - Mon Cherie Peška), ki je s svojo lastnico in trenerko Ajdo Gorenc iz KK Stožice še tretjič letos opravil z vsemi tekmeci in po enoletnem premoru zaradi poškodbe kaže izjemne predstave.

Prva zmaga sezone za "zlato čelado"

V prvi dirki dneva je svojo prvo letošnjo zmago dosegel najboljši slovenskih voznik preteklih sezon Janko Sagaj. Slavil je z Vaiano Vivo (Up Front Larry - Viva Vita), za katero je bil to tudi prvi nastop kariere. Tudi v zadnji dirki dneva smo videli krstna zmagovalca - za svojo prvo zmago sezone je bil Marko Gorenc iz KK Stožice najboljši s konjem Carbon Fiberjem (Impeto Grif - Coca Black Jet). Za štiriletnika je to v tretjem nastopu prva zmaga kariere.

Mon Ami Peški

Mon Ami Peški tudi po tretjem letošnjem nastopu ohranja zmagovalno statistiko.

Naslednje kasaške dirke bodo prvo julijsko nedeljo na lenarškem hipodromu Polena, znova pa bo osrednja dirka memorial Tomaža Osterca. Tomaževa Kobilarna OZT, na čelu z njegovim očetom Zvonkom, pripravlja dirko petih dežel, v kateri se bo pomerila deseterica voznikov iz Slovenije, Madžarske, Srbije, Italije in Avstrije. Avstrijo bosta zastopala Cristoph Planitzer in Ernest Schrempf, Madžarsko Sandor Varga in Laszlo Veres, Italijo Paolo Scamardella, Srbijo Boris Kečenović in Aleksandar Dimitrijević, Slovenijo pa Jože Sagaj mlajši in Vito Šadl. Vozniki bodo konje žrebali na sobotnem druženju pred nedeljsko dirko.

Foto: Boris Vranić

Celotno fotogalerijo dirk najdete TUKAJ.

Videoposnetki dirk - TUKAJ.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant