...
17. 06. 2023

Obeta se izjemen Makoterjev memorial

Maugli bo skušal osvojiti prestižni prehodni pokal

Makoterjev memorial je na štartu zbral 6 fantastičnih kasačev, med njimi tudi dvakratnega zmagovalca Mauglija. (Foto: Staš Rudolf)

Ljutomerski hipodrom bo jutri znova prizorišče tradicionalnih velikih junijskih kasaških dirk, na katerih bosta osrednji točki sporeda spominski dirki za velika konjarja, ki sta nas prezgodaj zapustila - Mirka Hanžekoviča iz Veržeja in Janka Makoterja iz Cvena. V Makoterjevem memorialu bo Maugli skušal s tretjo zaporedno zmago osvojiti prehodni pokal.

Kasači se prvič letos selijo v prestolnico Prlekije in zibelko slovenskega kasaštva, Ljutomer, kjer bodo prihodnje leto praznovali 150-letnico prvih kasaških dirk. Na tradicionalni junijski prireditvi bodo gledalci lahko videli kar sedem kasaških dirk, glavni med njimi pa bosta memoriala Janka Makoterja in Mirka Hanžekoviča.

Na stezi prva favoritka derbija in rekorder slovenskih hipodromov

V Hanžekovičevem memorialu, ki zbere najboljše domače 3- in 4-letne kasače, bo med drugim nastopila tudi lanskoletna državna prvakinja triletnikov in trenutno prva favoritka letošnjega derbija Jerca. Imela bo kar osem konkurentov, med drugim nekaj takih, ki prav tako formo pilijo predvsem za derbi, denimo Nevio Viking, Unco, Malvazi B. Tomažič in Lennoxa, verjetno največji izzivalec pa bo eden najboljših 3-letnikov pri nas Muffin.

Memorial Makoter je kot običajno razpisan za najboljše domače in uvožene kasače in čeprav je prijavljena le šesterica, si lahko obetamo izjemno hitro dirko. Glede na to, da je na štartu tudi rekorder slovenskih hipodromov Maugli, ki je rekord popravil že dvakrat v preteklih dveh sezonah, obakrat sicer v ljubljanskih Stožicah, lahko na kakšen nov mejnik računamo tudi tokrat. Trenutno verjetno najboljši kasač v Sloveniji, ki trenira v hlevu Sagajevih v Ključarovcih, bo štartal iz pozicije ena in bo kot dvakratni zaporedni zmagovalec poskusil osvojiti Makoterjev memorial še tretjič in s tem prehodni pokal pridobiti v trajno last.

Jerca

Jerca bo skušala še dvigniti formo pred derbijem.

Na štartu bo tudi trojica kasačev iz Kobilarne OZT, ki so v zadnjih mesecih v odlični formi in blestijo na dirkah vse od Italije do Madžarske. To sta francoska veterana Fun de Bellande in Duc de Connee ter belgijski kastrat Krack du Clocher. Poleg omenjenih bosta na štartu še odlična italijanska kasača Urban Kronos, ki že od začetka leta navdušuje tako v Italiji kot pri nas, ter Cristofaro San, letos že zmagovalec na dirkah v Komendi.

Poleg memorialov še pet dirk sporeda

Poleg osrednjih trenutkov dneva, bodo kasači tekli še pet dirk. V dirki do 80 evrov, v kateri je skoraj nemogoče izbrati favorita, saj večina kasačev sploh še ni nastopila v dirki, je organizator za stavno napoved favoriziral domačine: Gabrielle, Jano in Vaiano Vivo, poleg njih pa še lenarško Lorelaj.

Night Dancer

Night Dancer je letos v izjemni formi. Niz neporaženost želi nadaljevati tudi v Prlekiji. (Foto: Boris Vranić)

V drugi dirki bo nastopal letos izjemni in v dveh nastopih še neporaženi Mon Ami Peški. Prvega favorita bosta poskusili premagati klubski kolegici iz prestolnice Montana Peška in Olja, nevarni pa bodo tudi Lord Of The Night, Just A Gigolo in drugi.

V tretji dirki je izrazit favorit Night Dancer, ki je letos še neporažen, nazadnje je na suveren način v Komendi osvojil Juhantov memorial. Poleg njega je le še Denit letos okusil slast zmage, dobro formo pa so pokazali tudi že Diego del Ronco, Daikala Rek in Malvazija B. Tomažič.

Dirka do 20.000 evrov je precej odprta. Edini z zmago je Ulfast, ki bo z novim voznikom skušal nadaljevati zmagoviti niz na domačih tleh. Med glavne konkurentu mu lahko štejemo eno najlepših presenečenj sezone Laosa, nevarni pa bi znali biti tudi Rio Flora, Floto in Fauna V.

V dirki d0 1000 evrov bo nastopila kar enajsterica, dirka pa je precej odprta. V svojem prvem nastopu v Krškem je slavila Romina KP, dobro formo pa sta letos že pokazala tudi Fimbo in Orsi.

Kasaški spektakel se jutri na hipodromu Ljutomer prične ob 14. uri.  

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Paco Rui ponovil lanski uspeh v Juhantovem memorialu

Prve kasaške dirke v Komendi po lanskih poplavah

Darja T. Dolinšek z Jerco osvojila svoj tretji pokal mesta Ljubljana

Majske dirke v prestolnici

Horsy Dream z izjemnim rekordom osvojil Eliloppet

Tretje leto zapored zmagal Francoz

Andraž Rumpret je novi predsednik Kasaške zveze Slovenije

Podpredsedniško funkcijo so delegati zaupali Andreju Grilcu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant